Kipre maždaug prieš šešerius metus įregistruota "Glazovan Ltd." yra laikoma svarbiausia arba pirmine neapmokestinamąja verslininko bendrove, kuri buvo steigiama kartu su Maskvos miesto vyriausybės nariu Igoriu Malyškovu, gyvenančiu Ženevoje, taip pat jo tėvu Vladimiru Malyškovu.

Teisėsaugos akiratyje atsidūrusios Darbo partijos veikėjai aiškina, jog dideles pinigų sumas jie gavo ne iš partijos juodosios kasos, o asmeniškai iš V.Uspaskicho. Pastarasis ne kartą yra teisinęsis, jog algas vokeliuose savo bendrovių darbuotojams irgi mokėjo iš asmeninių lėšų - dividendų.

Tačiau gerai informuoti asmenys tvirtina, kad didelės grynų pinigų sumos V.Uspaskichą pasiekdavo per "Glazovan Ltd", kurios metų apyvarta buvo 40-60 mln. JAV dolerių.

Slapta veikiančių neapmokestinamųjų bendrovių sistema sudaro galimybių manipuliuoti lėšomis, jas išplauti, gauti įspūdingas niekur neužfiksuotas grynų pinigų sumas.

"Glazovan Ltd" buvo steigiama siekiant manipuliuoti laisvomis lėšomis Rusijoje ir Europoje, aplenkiant Lietuvą. Jos veiklos centrai - Austrija, Rusija, Švedija.

Tačiau yra duomenų, kad pastaruoju metu iš pirminės ir jos antrinių neapmokestinamųjų įmonių sąskaitų nekart buvo vykdomi pervedimai į Lietuvą neva grąžinant paskolas ar jas teikiant bei tariamai investuojant.

2004-2006 metais būta daug pervedimų į "Glazovan Ltd" sąskaitas ir iš Lietuvos. Įtariama, kad tai gali būti nelegalus verslininkų atlygis (vadinamasis "otkatas") už pagalbą gaunant ES fondų lėšas.

Šaltinių tvirtinimu, "Glazovan Ltd" palaiko finansinius ryšius su Rusijos bendrove "Gazprom", kurioje savo karjerą pradėjo V.Uspaskichas.

Praėjusiais metais ši neapmokestinamoji bendrovė pradėjo aktyviau veikti Rusijoje. Įregistruota keletas formalių atstovybių Maskvoje, Archangelske bei kitose Rusijos vietose. Jos siūlo su statybomis susijusias paslaugas, taip pat įvairiais būdais dalyvauja V.Uspaskicho labdaros projektuose.