"Ten nebuvo klausimo dėl finansinės kompensacijos", - sakė jis.

"Rusijos ambasadoje Vilniuje vykusioje spaudos konferencijoje turėjo dalyvauti Rusijos prezidento Tarpregioninių ir kultūrinių ryšių su užsienio šalimis valdybos viršininkas Modestas Kolerovas, tačiau dėl įtemptos darbotvarkės jis į konferenciją neatvyko.

Kovo pradžioje Čekijoje ir Vengrijoje viešėjęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė apgailestaująs ir jaučiąs "moralinę atsakomybę" už 1956 ir 1968 metų įvykius, kuomet Sovietų Sąjungos armija numalšino demokratinius sukilimus Vengrijoje ir tuometinėje Čekoslovakijoje.

Tuo tarpu Rusija iki šiol atsisako pasmerkti Baltijos šalių sovietinės okupacijos faktą, o V.Putinui tapus Rusijos prezidentu, pradėta teigti, esą Lietuvos, Latvijos ir Estijos okupacija ir aneksija buvo savanoriškas prisijungimas prie Sovietų Sąjungos.

Po ketvirtadienį Vilniuje vykusio susitikimo su Lietuvos vadovu Valdu Adamkumi Rusijos prezidento specialusis atstovas santykių su ES klausimais Sergejus Jastržembskis pareiškė, jog Rusija neketina atlyginti Lietuvai per sovietų okupaciją padarytos žalos.

"Rusija neketina atlyginti žalos ir manau, kad geriau šią temą kartą ir visiems laikams "uždaryti", jei norime plėsti dvišalius santykius", - sakė jis.

Lietuvoje formaliai tebegalioja, nors ir nėra įgyvendinamas įstatymas, įpareigojantis šalies Vyriausybę derėtis su Rusija dėl pusę amžiaus trukusios sovietinės okupacijos žalos, kurią Lietuva įvertino 80-čia milijardų litų, atlyginimo.