Sausio 28 dieną apie penkiolika lietuvių ketina rinktis vienos išeivės namuose, kur per palydovinę ryšio sistemą klausysis Lietuvos radijo pirmąja programa transliuojamo diktanto.

”Diktantą rašome ne tik todėl, kad pasitikrintume, kaip mokame savo kalbą, bet ir todėl, kad norime parodyti Lietuvai, jog mums gimtasis žodis vis dar rūpi. Be to, norėtume paneigti mitą, jog išeiviai iš Lietuvos užsienyje tik žudo ir vagia – yra ir iniciatyvių, protingų žmonių. O jei diktanto rezultatai bus prasti, gal tai paskatins susimąstyti Lietuvos valdžią apie tai, jog išeiviais reikia pasirūpinti, kad šie nenutautėtų: suteikti galimybių jiems skaityti lietuvišką literatūrą, matyti daugiau lietuviškų televizijos programų, kurti veiklias ir rūpestingas ambasadas, kurios atstovautų lietuviams, organizuotų daugiau lietuviškų susitikimų, parodų, koncertų ne tik svečių šalių sostinėse, bet ir periferijoje gyvenantiems lietuviams. Lietuvos valdžia turėtų siekti, kad emigrantai svajotų grįžti į gimtinę, kad mylėtų viską, kas su ja susiję”, - laiške diktanto organizatoriams rašo Koldingo bendrijos lietuviai.

Išeivių diktantai bus patikrinti atskirai, o rezultatai atsiųsti atgal į Daniją. Kad diktanto rezultatais būtų galima pasitikėti, jog nebūtų nusirašoma, pasitariama, lietuvius stebės danas – Danijos ambasados garbės konsulas Lietuvoje Martinas Dusas (Martin Duus). Lietuvių rašomu diktantu susidomėjo ir vietinė Danijos spauda. Nacionalinio diktanto konkursą rengia politikos savaitraštis “Atgimimas” kartu su partneriais Valstybine lietuvių kalbos komisija, Lietuvos radiju bei Savivaldybių asociacija.

Pirmasis, atrankinis, etapas vyks sausio 28 d., šeštadienį, visoje Lietuvoje savivaldybių skirtose salėse. Pateikiame dalyvaujančių savivaldybių sąrašą. Diktantas bus skaitomas per Lietuvos radijo pirmąją programą 11 val., o visų rašiusiųjų darbai bus išsiųsti į Vilnių, kur jų jau lauks speciali darbų tikrinimo komisija.

Vasario 18 d., taip pat šeštadienį, Vilniaus universiteto patalpose, vyks antrasis Nacionalinio diktanto konkurso turas. Čia penkiasdešimt geriausiai parašiusiųjų diktantą iš visos Lietuvos susirungs dėl raštingiausio Lietuvos piliečio titulo.

Nugalėtojui atiteks Mokslo ir enciklopedijų leidybos instituto įsteigtas prizas - Visuotinės lietuvių enciklopedijos komplektas. Žmonių parašytus diktantus iš visos Lietuvos į Vilnių atgabens "Lietuvos pašto“ kurjeriai.

Daugiau informacijos telefonais:

(+370) 5 2619608
(+370) 685 12732

Nacionalinio diktanto konkurso organizatorių pagalbininkai ir bičiuliai:

Interneto portalas DELFI
Pedagogų profesinės raidos centras
Lietuvių kalbos draugija
„Žurnalistų žinios“