"Lietuvos užsienio reikalų ministerija tikisi, kad atviras ir dirbtinai netrukdomas kaimyninių šalių ir jų tautų bendradarbiavimas padės išsklaidyti dezinformaciją apie neegzistuojančių teroristinių grupių rengimą mūsų šalyje ir kitokius apie mūsų šalį - NATO ir Europos Sąjungos narę - skleidžiamus mitus", - rašoma antradienį išplatintame Lietuvos URM pranešime.

Baltarusijos Valstybės saugumo komiteto (KGB) pirmininko pavaduotojas Viktoras Vegera praėjusios savaitės pabaigoje kelioms Baltarusijos ir Rusijos žiniasklaidos priemonėms pareiškė, kad lapkričio 9-11 dienomis "NATO bazėje Lietuvoje jauni Baltarusijos opozicionieriai buvo mokomi šaudyti".

Be to, dienraščio "Kommersant" pranešimu, V.Vegera pareiškė, esą jo žinybai pavyko aptikti užsienyje bazes opozicionierių, besiruošiančių sukilti prieš valdžią per ateinančius prezidento rinkimus Baltarusijoje, ir šios bazės, anot V.Vegeros yra Lietuvos teritorijoje.

Lietuvos URM pranešimu, šis pareiškimas "neatitinka NATO programoje "Partnerystė taikai" labui" dalyvaujančios Baltarusijos ir Lietuvos santykių pobūdžio".

Lietuvos URM teigimu, pernai gruodžio 8-9 dienomis Lietuvoje viešėjo Baltarusijos diplomatų, Gynybos, Ypatingųjų situacijų ministerijų, pasienio pareigūnų grupė, kuri domėjosi visuomenės informavimu apie NATO, įvairiais Lietuvos narystės NATO aspektais.

Ši delegacija, kaip ir daugelis Baltarusijos bei kitų užsienio svečių, taip pat lankėsi Lietuvos kariuomenės mokymo centre Rukloje, kur jos nariai patys išbandė demonstracinį stendą šaudykloje.

Anot Lietuvos URM, tokią pat galimybę turėjo ir šių metų lapkričio 9-11 dienomis Lietuvoje viešėję studentai, nevyriausybinių organizacijų atstovai.

Kaip BNS sakė Krašto apsaugos ministerijos sekretorius Renatas Norkus, minėtoji delegacija apsilankė ir Rukloje dislokuotame Mokomajame pulke, kur svečiams buvo pasiūlyta "tradicinė programa" - susipažinimas su karių tarnybos sąlygomis, kareivinėmis, valgykla, ambulatorija, mokymo priemonėmis. Svečiams iš Baltarusijos buvo parodytas ir šaudymo iš automato lazerinis treniruoklis, buvo suteikta galimybė pašaudyti lazeriniame stende. Tačiau, R.Norkaus teigimu, "gyvų šaudymų" nebuvo.

Lietuvos ambasada Minske 2005-2006 metais yra kontaktinė NATO ambasada Baltarusijoje - informuoja apie Šiaurės Atlanto Aljanso vertybes ir veiklą.

Anot pranešimo, Lietuvos URM kartu su Lietuvos Seimu, kitomis Vyriausybės institucijomis remia šią veiklą ir skatina į ją įsitraukti Lietuvos nevyriausybines organizacijas, kuo platesnius visuomenės sluoksnius, atveriant kuo daugiau galimybių tiesioginiam Lietuvos ir Baltarusijos piliečių bendravimui. Lietuvos ambasados iniciatyva nuolat rengiamos pažintinės Baltarusijos jaunimo, mokytojų, akademinės bendruomenės, įvairių visuomenės organizacijų atstovų, žurnalistų kelionės į kaimyninę Lietuvą.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija apgailestauja, kad po Baltarusijos VSK pirmininko pavaduotoj V.Vegeros pareiškimo atšauktas gruodžio 22-23 dienomis planuotas Baltarusijos gynybos ministerijos delegacijos vizitas į Lietuvą.

Kaip BNS sakė Krašto apsaugos ministerijos Tarptautinių ryšių departamento direktorius Alvydas Kunigėlis, buvo planuota, kad tomis dienomis Lietuvoje apsilankys delegacija "Jaunieji karininkai", tačiau Baltarusijos valdžia informavo KAM, jog grupės nepavyksta surinkti ir vizitas atšaukiamas.

"Tai galėjo būti dar vienas žingsnis į geresnį savitarpio supratimą, sklaidantis nepagrįstą baimę ir padedantis geriau suvokti Šiaurės Atlanto Sąjungos vaidmenį dabarties pasaulyje, siekiančiame sutelktomis jėgomis įveikti tarptautiniam saugumui kylančias grėsmes", - apie atšauktą vizitą teigia Lietuvos URM.