Nus­lė­pė nuo vi­suo­me­nės

Šio­mis die­no­mis Bal­ta­ru­si­jos ži­niask­lai­da dėl šios su­tar­ties tie­siog ūžia iš džiaugs­mo. Tuo tar­pu nuo Lie­tu­vos vi­suo­me­nės šie ka­ri­nio bend­ra­dar­bia­vi­mo su Bal­ta­ru­si­ja pla­nai bu­vo nus­lėp­ti.

Tie­sa, ar­čiau Bal­ta­ru­si­jos esan­čių mū­sų ša­lies re­gio­nų gy­ven­to­jai šią ži­nią sa­vait­ga­lį ga­lė­jo iš­girs­ti iš Mins­ko trans­liuo­jan­čių ra­di­jo sto­čių ban­go­mis. Kai­my­nai tai pa­ver­tė nau­jie­na nr.1.

Tad ko­dėl ty­li soc­de­mo Ge­di­mi­no Kir­ki­lo va­do­vau­ja­ma Kraš­to ap­sau­gos mi­nis­te­ri­ja (KAM)? Juo­lab jei koks nors lie­tu­vių ka­rys pa­ju­di­na bent pirš­tą Ira­ke ar Af­ga­nis­ta­ne, ži­nia apie tai ne­del­siant išt­ri­mi­tuo­ja­ma vi­sais įma­no­mais ka­na­lais.

Lė­šos – iš mū­sų ki­še­nių

Pa­si­ra­šy­ti su­tar­ties į Bal­ta­ru­si­ją vy­ku­siai lie­tu­vių de­le­ga­ci­jai va­do­va­vo KAM Tarp­tau­ti­nių ry­šių de­par­ta­men­to di­rek­to­rius Al­vy­das Ku­ni­gė­lis.

– Ko­dėl apie to­kį keis­to­ką su­si­ta­ri­mą su bal­ta­ru­siais ne­bu­vo pra­neš­ta Lie­tu­vos vi­suo­me­nei? – „Ekst­ra ži­nios” pa­klau­sė A.Ku­ni­gė­lį.

– Mes ma­no­me, kad tai yra eili­nis, dar­bi­nis, ru­ti­ni­nis do­ku­men­tas.

– Ne­bi­jo­jo­te, kad už­mo­jai mo­ky­ti bal­ta­ru­sius NA­TO pa­rei­gū­nų ga­li bū­ti ver­ti­na­mi kaip po­li­tiš­kai neap­gal­vo­ti?

– Mes, be abe­jo, vis­ką de­ri­no­me su Už­sie­nio rei­ka­lų mi­nis­te­ri­ja. Sup­ran­ta­me, kad san­ty­kiai su Bal­ta­ru­si­ja tu­ri bū­ti pa­kan­ka­mai san­tū­rūs.

– Ko­kie bus mo­ky­mai?

– Čia yra ne tiek mo­ky­mai, kiek tarp­tau­ti­nio bend­ra­dar­bia­vi­mo pla­nas. Ta­me pla­ne nu­ma­ty­ta tam tik­ra dvi­ša­lė veik­la. Vie­nas iš punk­tų – Bal­ta­ru­si­jos ka­ri­nin­kų ang­lų kal­bos mo­ky­mai. Tu­rė­da­mi ga­li­my­bę, tie­sa, la­bai ne­di­de­lę, mes siū­lo­me pa­mo­ky­ti jų ka­ri­nin­kus ang­lų kal­bos mū­sų aka­de­mi­jo­je. Dar mo­ky­si­me ir Uk­rai­nos, ir Už­kau­ka­zės ka­ri­nin­kus.

– Ar pi­ni­gų mo­ky­mams sky­rė NA­TO?

– Ne, lė­šos bus iš Lie­tu­vos biu­dže­to.

– Ko­kią nau­dą iš su­si­ta­ri­mo su bal­ta­ru­siais gaus Lie­tu­va?

– Na, ži­no­te, tie­siog gal tu­rė­si­me už­mez­gę ne­for­ma­lius kon­tak­tus. Tu­rė­si­me ga­li­my­bę da­ry­ti įta­ką jų ka­riš­kiams. Ko­kios nors ap­čiuo­pia­mos nau­dos mes tik­rai ne­si­ti­ki­me.

-------------------------------------------

Opo­zi­ci­jos ly­de­ris And­rius Ku­bi­lius: „Ky­la vis dau­giau klau­si­mų dėl da­bar­ti­nės val­džios vyk­do­mos už­sie­nio po­li­ti­kos Bal­ta­ru­si­jos atž­vil­giu. La­bai daž­nai aš ne­sup­ran­tu to, kas yra kal­ba­ma, ir to, kas mums at­sa­ko­ma į kri­ti­nes pas­ta­bas.

Jei­gu mes esa­me pa­si­ry­žę mo­ky­ti bal­ta­ru­sių ka­rius, gal rei­kia pa­sik­vies­ti mo­ky­mams ir jų sau­gu­mie­čius, ko­vo­jan­čius prieš vie­tos opo­zi­ci­ją?”

Po­li­to­lo­gas And­rius Na­vic­kas: „Ne­ga­li­me ap­si­mes­ti, kad Bal­ta­ru­si­jos nė­ra vien dėl to, kad juos val­do dik­ta­to­rius. Mes tu­ri­me bal­ta­ru­siams pa­dė­ti kaip kai­my­nams. Bet ką šiuo at­ve­ju reiš­kia „pa­dė­ti”? Ar mes, pri­si­dė­da­mi prie jų re­ži­mo, stip­rin­da­mi tą re­ži­mą, iš tie­sų pa­de­da­me?

Aki­vaiz­du, kad kai ku­rie pa­rei­gū­nai, ki­lę iš so­vie­ti­nės no­menk­la­tū­ros ir da­bar esan­tys val­džio­je – pap­ras­čiau­siai tie­sio­giai sim­pa­ti­zuo­ja Bal­ta­ru­si­jai. Pri­si­min­ki­me ir „ke­tu­rių ko­mu­na­rų” vy­ki­mą į Bal­ta­ru­si­ją. Nors esa­me ap­sisp­ren­dę in­teg­ruo­tis į Va­ka­rų erd­vę, es­mi­nis lū­žis kai ku­rių pa­rei­gū­nų mąs­ty­me dar neį­vy­ko”.