Pats A.Zuokas teigia, kad tarybos nariai turi teisę teikti tokius siūlymus, tačiau tikino neketinantis į juos atsižvelgti.

Pasak interpeliaciją inicijuoti siūliusio buvusio vicemero Kęstučio Masiulio, sostinės vadovo atstatydinimo klausimas jau tapo tarybos garbės reikalu.

„Aš pasiūliau tarybos nariams paskutinį šansą išgelbėti savo vardą, - po posėdžio DELFI sakė konservatorius. – Deja, tiesiausiu keliu eiti atsisakyta. Daugelis pasirinko tolimesnį kelią – pasiūlyti jam (A.Zuokui – DELFI) pačiam pasitraukti, ką dar prieš kelis mėnesius siūlė prezidentas. Mano galva, šiuo šansu seniai nepasinaudota“.

K.Masiulio iniciatyva sušauktame susitikime dalyvavo beveik visų tarybos frakcijų nariai, net ir mero vadovaujamos Liberalų ir centro sąjungos atstovas. Po diskusijų dauguma tarybos narių nusprendė suteikti galimybę A.Zuokui pačiam pasitraukti iš posto. Tik jam neatsistatydinus žadama paremti iniciatyvą surengti interpeliaciją. Ketvirtadienį planuojama pradėti rinkti parašus po tokiu siūlymu ir vėliau jį įteikti merui.

Prieš susitikimą K.Masiulis buvo nusiteikęs gana optimistiškai. Jis vylėsi, kad kolegos parems jo siūlymą inicijuoti interpeliaciją. Konservatorius parengė projektą, kuriame, atsižvelgus į prezidento Valdo Adamkaus išreikštą kritiką, Seimo laikinosios komisijos išvados dėl „abonento“ politinę svarbą ir visuomenės bei verslininkų nepasitenkinimą, reiškiamas nepasitikėjimas A.Zuoku.

Norint inicijuoti nepasitikėjimo procedūrą meru, jo oponentai turi surinkti ne mažiau nei trečdalio, t.y. mažiausiai 17, tarybos narių parašus. Po to miesto vadovas per dvi savaites turi sušaukti neeilinė posėdį. Tam, kad interpeliacija įvyktų, būtina, kad balsuojant dėl nepasitikėjimo meru ją paremtų daugiau nei pusė iš 51 tarybos nario, t.y. ne mažiau kaip 26 tarybos narių.

Anot K.Masiulio, po jo parengtu projektu iš karto pasirašė trys tarybos nariai, tačiau vėliau jis sustabdė parašų rinkimą. „Lieka paskutinė viltis, kad mero viduje dar liko yra moralės likučių ir jis nesilaikys įsikibęs posto“, - vylėsi politikas.

Teigiama, kad tarybos nariai nuosaikesnį kelią pasirinko neturėdami didelių vilčių, kad jų bandymas surengti interpeliaciją nežlugs. Be to, kol kas esą nerandama, kas galėtų pakeisti A.Zuoką mero poste. Bene rimčiausiu kandidatu vadinamas pats K.Masiulis.

Buvusio vicemero teigimu, A.Zuoko atstatydinimas yra miesto tarybos garbės klausimas: „Jei ši iniciatyva bus nuslopinta, taryba taps vakarykšte diena ir su bloga savijauta lauks rinkimų. Tikiuosi, kad sovietinis vergiško mąstymo virusas nėra toks stiprus“.

A.Zuokas tarybos narių ketinimus jį nuversti įvertino skeptiškai. „Miesto tarybos nariai turi teisę siūlyti man atsistatydinti arba rengti interpeliaciją. Bet tokių bandymų pastaraisiais mėnesiais buvo ne vienas, ir nė vienas iš jų nepavyko. Bet aš vadovaujuosi tvirtais įsitikinimais, gyniau ir ginsiu miesto bendruomenės interesus ir trauktis neketinu“, - DELFI sakė meras.

Šiuo metu valdančioji dauguma taryboje vienija mažiau nei pusę miesto politikų. Anksčiau koalicija, kuriai priklausė 26 tarybos nariai, turėjo minimalią persvarą, bet prieš kelis mėnesius iš jos pasitraukė trys Tėvynės sąjungos frakcijos nariai. Dar trys jų kolegos pasivadino Liberalių konservatorių frakcija ir liko valdančiojoje daugumoje kartu su liberalcentristais ir Naujosios sąjungos frakcija.

Pasak K.Masiulio, dabartinė situacija taryboje nėra stabili, nes kai kurie opozicinių frakcijų nariai esą yra palenkti į mero pusę, todėl nėra aiškios takoskyros tarp daugumos ir opozicijos: „Kai abonentas viršuje – visur politinė pliurzė“.

A.Zuokui šiais metais buvo adresuotas jau ne vienas raginimas atsistatydinti, tačiau tokios iniciatyvos nesulaukdavo didesnės net opozicinių tarybos frakcijų paramos. Pats K. Masiulis dar vasarą pareiškė manąs, kad "abonentas" yra būtent A. Zuokas, ir protestuodamas prieš jo veiklą atsistatydino iš mero pavaduotojo pareigų.

Galimos korupcijos Vilniaus miesto savivaldybėje ieškojusi Seimo laikinoji komisija savo išvadose daro prielaidą, kad paslaptingasis "abonentas", kuriam neva buvo mokami pinigai už įmonių grupei "Rubicon group" palankius savivaldybės sprendimus, yra A.Zuokas. Komisijos manymu, esant tokiai situacijai, meras turėtų trauktis iš užimamų pareigų. Antradienį Seimas po pateikimo pritarė šioms išvadoms. Jų svarstymas ir patvirtinimas numatytas ketvirtadienio plenariniame posėdyje.