Tik renginio organizatorės - Susivienijimo bažnyčios bendruomenės ir Lietuvos saugumas žinojo, kad masinių vedybų organizavimu garsėjantis pranašas rengėsi vizitui į Vilnių.

"Negalėčiau tvirtinti, kad renginys, vykęs klube "Forum Palace", buvo slaptas, bet anonsuotas tikrai nebuvo. Matyt, norėta išvengti išankstinio negatyvaus žiniasklaidos dėmesio", - sakė Teisingumo ministerijos Religinių reikalų tarnybos vyriausiasis specialistas Donatas Glodenis. Nors kvietimai į renginį asmeniškai buvo dalijami tik Susivienijimo judėjimo nariams arba žmonėms, kuriais pasitikima, D.Glodenis, kaip religijotyrininkas, nepraleido progos pamatyti Sun Myung Moono.

Prieš jo pasirodymą Donatas išklausė ir disidento Viktoro Petkaus, ir buvusio Baltarusijos parlamento pirmininko Stanislavo Šuškevičiaus kalbas. "Visi kalbėjo maždaug tą patį: Sun Myung Moonas esąs ypatingas žmogus, sugebėjęs surinkti draugėn susipriešinusių valstybių, religijų vadovus ir labai daug nuveikęs taikos labui", - sakė D.Glodenis. Po pompastiško pristatymo į sceną pakilęs Sun Myung Moonas didelio įspūdžio jam nepadarė: atrodė gerokai pasenęs.

Renginys Vilniuje buvo vienas Sun Myung Moono pasaulinio turo "100 City Tour" etapų. Tikėtina, kad turą ne tik organizuoja, bet ir finansuoja Federacija už visuotinę taiką. Tai - viena naujausių Susivienijimo judėjimo organizacijų, tęsianti pirmtakių veiklą. Paprastai tokios organizacijos, pavadinime pabrėžiančios žodžius "už taiką", "už santarvę" ar "skaisčią meilę", atsiranda vos ne prieš kiekvieną metinį munistų renginį. Per Sun Myung Moono viešnagę Vilniuje buvo paskirti ir šios federacijos ambasadoriai Lietuvai: Lilijana Astra, Kęstutis Razumas ir Jonas Žukas.

Lietuvoje šiuo metu oficialiai veikia dvi munistų bendruomenės: Vilniaus ir Jaunimo susivienijimo bažnyčios. Anot buvusių munistų, nors šios bendruomenės skelbia vidinį tikslą - mylėti žmones, už jį kur kas svarbesnis išorinis: pinigai. Kiekvienas munistų sektos narys aukų rinkimo akcijos metu per dieną privalo surinkti mažiausiai 100 litų. Tai jie daro parduodami beverčius amuletus, paveikslėlius ar kviesdami aukoti "už tyrą meilę". Surinkti pinigai skiriami šios organizacijos pozicijoms stiprinti valstybiniuose ir politiniuose sluoksniuose.

Ir dar šis tas apie Sun Myung Mooną: 1978 metais JAV Kongreso atstovų rūmų Tarptautinių santykių komiteto atliktas tyrimas atskleidė faktus, kad 1954 m. Sun Myung Moono įkurta Susivienijimo bažnyčia turi glaudžių ryšių su Korėjos centrine žvalgybos valdyba (CŽV), o vieni pirmųjų šios bažnyčios narių dirbo su Kim Jong-pilu - 1961 m. Korėjos perversmo "architektu" ir Korėjos CŽV įkūrėju. Nepaisant to, anot Valstybės saugumo departamento atstovo spaudai Vytauto Makausko, Sun Myung Moono vizitas per daug sureikšminamas: jokio pavojaus mūsų valstybės saugumui ši persona nekelia.

Pirmadienio "Ekstroje" taip pat skaitykite: