Kaip trečiadienį žurnalistams teigė prezidento patarėjas E.Bagdonas, interviu metu išsakytas V.Putino Molotovo-Ribentropo pakto traktavimas prezidentui V.Adamkui yra nepriimtinas. Anot patarėjo, šalies vadovo pozicija visiškai sutampa su anksčiau išreikšta užsienio reikalų ministro Antano Valionio nuomone.

„Užsienio politikos klausimais nėra skirtingų Užsienio reikalų ministerijos ir Prezidentūros pozicijų. Yra vieninga užsienio politikos pozicija Lietuvoje“, - aiškino prezidento patarėjas užsienio reikalais E.Bagdonas.

Patarėjo žodžiais, Rusijos vadovo žodžiai „neabejotinai turės įtakos prezidento V.Adamkaus sprendimui", ar jis priims kvietimą vykti į Maskvoje gegužės 9-ą rengiamas pergalės prieš nacistinę Vokietiją 60-mečio metines.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) savo ruožtu teigia negalinti suprasti Molotovo-Ribentropo pakto vertinimo, kurį išdėstė Rusijos Federacijos prezidentas Vladimiras Putinas. Tai esąs bandymas perrašyti jau įvykusius istorinius faktus.

Antradienį, duodamas interviu Slovakijos radijui "Radio slovensko" ir televizijos stočiai STV, Rusijos vadovas pareiškė, kad Molotovo-Ribentropo paktą Sovietų Sąjunga pasirašė siekdama "užtikrinti savo interesus ir savo vakarinių sienų saugumą". Tačiau savo interesų gynimu negalima pateisinti kitos suverenios valstybės aneksavimo, pažymima trečiadienį išplatintame URM pareiškime.

Jame primenama, kad šio liūdnai pagarsėjusio pakto politinį ir teisinį įvertinimą dar 1989 metų gruodžio 24 dieną pateikė SSRS liaudies deputatų suvažiavimas, pasmerkęs šio pakto slaptuosius protokolus ir paskelbęs juos niekiniais. "Todėl bandymus "paaiškinti" Molotovo-Ribentropo pakto pagrįstumą galima vertinti kaip mėginimą atversti jau užverstą istorijos puslapį ir peržiūrėti SSRS liaudies deputatų suvažiavimo sprendimą", - teigiama pareiškime.

URM stebisi V. Putino išsakytu palyginimu, kad 1938 metų Miuncheno susitarimus su Didžiąja Britanija ir Prancūzija pasirašė asmeniškai Adolfas Hitleris, o 1939 metų sutartį su Sovietų Sąjunga - "tik" hitlerinės Vokietijos užsienio reikalų ministras.

Be to, URM atkreipia dėmesį, kad 1938 metų Miuncheno sąmokslas iš viso negali būti dingstis pagrįsti SSRS ir hitlerinės Vokietijos valdžios slaptą susitarimą, pažeidusį suverenias Lietuvos valstybės teises.

Dabartiniai Lietuvos Respublikos ir Rusijos Federacijos tarpvalstybiniai santykiai grindžiami 1991 metų sutartimi, kurioje yra užfiksuotas SSRS įvykdytas Lietuvos Respublikos aneksijos faktas ir įsipareigota pašalinti aneksijos padarinius.

URM pabrėžia, kad ši sutartis atvėrė kelią plėtoti draugiškus Lietuvos ir Rusijos santykius, išreiškiančius abiejų valstybių ir jų piliečių interesus bei atitinkančius visuotinai pripažintas tarptautines normas.

"Lietuvos piliečiai lauktų Rusijos prezidento užtikrinimo, jog šios sutarties nuostatomis bus grindžiama ir dabartinė Rusijos valdžios politinė valia. Kalbos apie "tuos, kurie nori perrašyti istoriją", neprisideda prie gerų kaimyninių santykių ir savitarpio supratimo. Istorija yra tokia, kokia yra, ir šiandien negalima jos pakeisti", - teigiama pareiškime.

URM teigia dėsianti visas pastangas, kad diskusijos dėl istorijos interpretavimo netemdytų abiejų valstybių įsipareigojimų ir siekių puoselėti gerus kaimyninių valstybių ir tautų santykius, kartu spręsti aktualius visai Europai ir pasauliui saugumo, ekonominės ir socialinės raidos uždavinius.