Tačiau socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Audronė Morkūnienė sako, kad toks skaičiavimas painus ir siūlo valstybines ar senatvės pensijas mažinti neatsižvelgus, ar asmuo išties uždirbo 800 Lt, ar mažiau.

Tokie siūlymai pateikti nuo metų pradžios įsigaliojusiam Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinėjam įstatymui, mat paaiškėjo, kad šiuo metu savarankišką veiklą vykdančių žmonių pensijos rėžiamos pernelyg stipriai – jiems mokama tik pagrindinė pensijos dalis, arba 432 Lt, bei priedas už stažą, o papildoma pensijos dalis nurėžta iš visai.

„Įstatyme dabar numatyta, kad tuo metu, kai žmogus turi kažkokią savarankišką veiklą, užtenka to kaip statuso – turėti ar įmonę, ar būti deklaravus individualią veiklą. Tuo metu nemokama papildoma pensijos dalis, mokama pagrindinė, plius priedas už stažą, jeigu toks yra. Aš manyčiau, kad šią situaciją reikėtų švelninti“, - Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto posėdyje kalbėjo viceministrė A. Morkūnienė.

Situacijos švelninimui pasiūlyti du variantai. Pirmuoju, siūloma daryti prielaidą, kad asmens pajamos per mėnesį siekia 800 Lt ir tokiu atveju pensiją mažinti 15,6 proc., o metų pabaigoje pasižiūrėti, kiek tai atitiko tikrovę. Jeigu paaiškėtų, kad asmuo uždirbo mažiau, tuomet „Sodra“ jam grąžintų dalį nesumokėtos pensijos, jeigu uždirbo daugiau – tuomet pats žmogus turėtų grąžinti valstybei „Sodros“ permokėtą sumą.

Antruoju, taip pat būtų daroma prielaida, kad žmogus uždirbo per mėnesį 800 Lt, mažinti jo senatvės, ištarnauto laiko ir valstybinę pensiją 15,6 proc., bet metų pabaigoje nekreipti dėmesio, ar „Sodra“ iš atėmė per daug, ar per mažai.

Skaičiuojama, jog pirmuoju atveju „Sodra“ sutaupytų apie 3,6 mln. Lt, kai remiamasi 2008 m. duomenimis, jog savarankiškai dirbančių asmenų yra 6048. Šiuo metu šių asmenų skaičius sumažėjo iki 5346 .

„Jeigu būtų grąžinimai, kuri dabar gal atrodo priimtini, bet kai realiai pradėtų vykti, jie būtų skausmingi ir turbūt vienu kartu to padaryti nebūtų galima, žmogus negautų pensijos mėnesį ar du, priklausomai nuo tos sumos. Tektų išdėlioti po 20 proc. kas mėnesį ir tai būtų dar tarsi mažinimas“, - pirmuoju siūlymu suabejojo A. Morkūnienė.

Manoma, kad pirmasis siūlymas pareikalautų papildomų darbo sąnaudų, o ši tvarka būtų palankesnė 673 asmenims.