Ketvirtadienį spaudos konferencijoje parlamentaras pažymėjo, kad valdžia tokiu būdu nutarė patyliukais atbuline data padidinti mokesčius. G. Steponavičiaus nuomone, nauja žemės vertės nustatymo tvarka bus naudinga pačiai valdžiai.

"Tai bus pigus valdžios pasipelnymo būdas įvedus biurokratines ir sunkiai įveikiamas procedūras, kurios bus pagrįstos atbuline mokesčių mokėjimo tvarka", -sakė G. Steponavičius. Jo įsitikinimu, šį padidintą mokestį galima skaičiuoti tik nuo 2004 metų arba dar vėliau, kad žmonės galėtų ne tik psichologiškai pasiruošti, bet ir prognozuoti savo išlaidas.

G. Steponavičius taip pat mano, kad naujoji tvarka bus naudinga žemės perpardavinėtojams, kurie pigiau galės susipirkti valstybinę žemę, nes žemės ūkio paskirties žemės vertė bus mažesnė.

Pasak Seimo vicepirmininko, liberalcentristo G. Steponavičiaus, nauja žemės vertės nustatymo tvarka yra nenaudinga tiems, kurie turės mokėti didelius mokesčius - didžiajai daliai namų valdų ir sodų bendrijų sklypų savininkų. Parlamentaras prognozuoja, kad mokesčių našta gali būti nepakeliama, ypač pensininkams.

"Neteisinga šitokiais dirbtiniais būdais neva stimuliuoti žemės rinką ir tuo pačiu iš savo piliečių reikalauti mokėti gerokai didesnius žemės mokesčius", - sakė G. Steponavičius.

Jis sakė turįs abejonių ir dėl pasirinktų žemės vertinimo kriterijų. Seimo vicepirmininko nuomone, bus daug ginčų ir neobjektyvumo nustatant žemės vertę ir skaičiuojant mokesčius.

Seimo narys socialliberalas Vytautas Kvietkauskas taip pat kritikuoja drastišką, jo nuomone, žemės kainos padidinimą ir numatomą žemės mokesčių skaičiavimą atbuline data.

Ketvirtadienį spaudos konferencijoje jis sakė, kad Vyriausybės sprendimas įvesti naują žemės vertės nustatymo tvarką yra teisiškai ydingas, nes padidintas žemės mokestis bus skaičiuojamas atbuline tvarka nuo 2003 metų.

"Toks mokestis galėtų būti skaičiuojamas nuo 2004 metų ir ne taip drastiškai padidintas keliasdešimt kartų", - sakė V. Kvietkauskas. Parlamentaras prognozuoja, kad daugelis pensininkų, bedarbių negalės susimokėti padidėjusio žemės mokesčio.

Jeigu centrinė valdžia nusprendžia šitokiu būdu padidinti mokesčius, ji turi, V. Kvietkausko nuomone, galvoti, kaip išlyginti socialinius padarinius.

"Vyriausybės nutarime turi būti įvardintos žemės mokesčio lengvatos, kurios bus taikomos socialiai jautrioms gyventojų grupėms, ir ne savivaldybių biudžeto sąskaita, kaip dabar numatyta, o centrinio biudžeto sąskaita", - sakė V. Kvietkauskas.

Lietuvos sodininkų draugijos pirmininkas Vladas Butkevičius sakė, kad įvedus naują žemės vertės nustatymo tvarką nukentės sodininkai, daugelis jų yra pensinio amžiaus, invalidai.

"Kur jiems dėtis, nes ne visi galės susimokėti padidėjusį žemės mokestį?", - klausė jis. Jis pridūrė, kad žmonės savo lėšomis, aukodami laiką, pagerino nederlingos žemės kokybę, o dabar turės nukentėti. Sodininkų draugijos pirmininko duomenimis, Lietuvoje yra 220 tūkstančių sodininkų.