Švietimo skyriaus vyriausios specialistės teigimu, šiemet naujas darželis atidarytas Pilaitėje, tačiau ir jis pilnai sukomplektuotas. Netilpę vaikai „surikiuoti“ į eilę.

„Didžiausia problema, kad Vilniuje 2007-2008 metais gimė labai daug vaikų. Būtent jiems labiausiai trūksta vietų darželiuose. Eilėse savo vietos laukia ir 2009 gimę mažyliai“, - konstatavo V.Kibirkštienė.

Pasak specialistės, pagal galimybes savivaldybė sprendžia šią problemą. Darželiuose, kur buvo laisvų patalpų, kasmet atidaroma po 12-14 naujų grupių, tačiau to neužtenka.

„Mažesnio gimstamumo laikais ikimokyklinių įstaigų vadovai laisvose patalpose buvo įrengę sporto sales, miegamuosius. Dabar tos patalpos grąžinamos grupėms. Tuo rūpinasi Švietimo ir mokslo ministerija, kasmet skirdama lėšų, o savivaldybė jomis pasinaudoja ir įsipareigoja išlaikyti naujas grupes“, - sakė DELFI pašnekovė.

V.Kibirkštienės duomenimis, šiuo metu ilgiausią eilę į darželio grupę sudaro maždaug šimtas vaikų. Tačiau viename kitame darželyje atsiranda laisvų vietų. Kuriuose konkrečiai, galima sužinoti savivaldybės tinklalapyje. Čia galima rasti spalio pabaigoje patvirtintą naują priėmimo į darželius tvarką, paraiškos formą.

Priversti žemintis

Pasak tėvų, baisios eilės nereiškia, kad iš tiesų tiek vaikų pretenduoja į konkrečias darželių grupes. Dideli skaičiai susidaro dar ir dėl to, kad, bijodami „likti ant ledo“ tėvai vaikus užrašo į kelis darželius.

V.Kibirkštienė patvirtino, kad taip ir yra. „Tačiau, pagal naują tvarką, vaikai į darželius, kurie jiems nepriklauso pagal gyvenamąją vietą, pateks tik tuo atveju, jei liks laisvų vietų. Prioritetas teikiamas gyvenantiems šalia“, - pabrėžė specialistė.

Pagal naują tvarką, kuri galioja nuo spalio 20 dienos, ne pagal gyvenamąją vietą į darželius užsirašiusius vaikus pati sistema automatiškai nukelia į eilės galą.

Apie priėmimą į darželius diskutuojantys tėvai vieni kitiems patarinėja nenuleisti rankų, jei jų vaikai netelpa į suformuotas grupes, nes atkakliai varstantys vedėjų kabinetų duris, „išmeldžia“, kad priimtų jų vaikus.

Tai reiškia, kad jei ramiai sėdėsi laukdamas vietos darželyje - nesulauksi? V.Kibirkštienė sakė negalinti atsakyti į šį klausimą. „Nesu įstaigos vadovė, tik žinau kokia yra priėmimo į darželius tvarka ir kad jos privalu laikytis“.

Atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus

V.Kibirkštienei uždavėme dažniausiai tėvams kylančius klausimus.

- Kokiems į darželio eilę įrašytiems vaikams teikiamas prioritetas.

- Tiems, kurie užsirašė anksčiau, prašymus padavė pagal gyvenamąją vietą. Lengvatos teikiamos socialiai remtinoms, daugiavaikėms šeimoms, tačiau, pagal naują tvarką, pirmumo nebėra studentų ir kariškių vaikams.

- Ar verta tik gimusį vaiką užrašyti į darželį?

- Taip. Žinant, kokia yra situacija – verta.

- Ar tiesa, kad dvikalbiuose darželiuose – daugiau laisvų vietų?

- Po vieną kitą laisvą vietą kai kur yra, tačiau dauguma grupių ir tokiuose darželiuose sukomplektuotos.

- Ar galima vaiką registruoti į darželį, kuris yra, pavyzdžiui, prie darbovietės ir šeimai nepriklauso pagal gyvenamąją vietą?

- Galima bet kur, tačiau į jį vaikas pateks tik tuomet, jei bus laisvų vietų.

- Registruojant vaikus į darželius, kurie priklauso pagal gyvenamąją vietą, vedėjos prašo pateikti tai patvirtinantį dokumentą. Ką daryti žmonėms, kurie nuomoja būstą, o jo šeimininkai nesutinka, kad nuomininkai ten deklaruotų gyvenamąją vietą?

- Šita problema žinoma, su ja susiduria nemažai žmonių, tačiau nebuvo atvejo, kad nebūtų išspręsta. Jei reikia, ir mes tarpininkaujame, susisiekiame su darželių vadovais, kartu ieškome išeičių.

Būstą nuomojantys žmonės moka už komunalines paslaugas, galbūt gali pateikti kitus dokumentus, patvirtinančius, kad iš tiesų tuo adresu gyvena. Tikrai nebūna taip, kad problema nebūtų išspręsta.

- Koks yra mokestis už darželį, ar jį numatoma didinti?

- Kai tokia situacija, mokesčio didinti nenumatoma. Lopšeliuose, kurie dirba 10-12 valandų, už dieną reikia mokėti 7,26 lito, darželių grupėse 8,16 lito.

- Kokiose grupėse – lopšelinėses ar darželinėse – daugiau vietų?

- Be abejo, daugiau vietų lopšelinėse grupėse.

- Kelerių metų vaikai priimami į lopšelius?

- Yra darželių, kur priimami vaikai, sulaukę vienerių metų, tačiau, pagal higienos normas, vaikai turėtų pradėti lankyti darželį nuo pusantrų.

Vilniaus savivaldybės duomenimis, sostinėje veikia 124 lopšeliai darželiai ir 14 darželių mokyklų. Ikimokyklinio ugdymo grupes lanko 22 336 vaikai.