Sprendimą dėl būtinybės plėsti miesto ribas trečiadienį priėmė Panevėžio miesto trišalė taryba. Tokio prašymo priežastis - šiuo metu vykstantis spartus priemiestinių gyvenviečių suartėjimas su miestu, būtinybė spręsti miesto plėtros problemą, pranešė Panevėžio miesto savivaldybė.

"Manome, kad dėl nuolat kylančių nesusipratimų su Panevėžio rajono gyventojais, gyvenančiais šalia miesto esančiose gyvenvietėse, būtina peržiūrėti ir pakeisti Panevėžio miesto savivaldybės administracines ribas", - sakė Trišalės tarybos Panevėžyje koordinatorė, savivaldybės mero pavaduotoja Zita Kukuraitienė.

Anot jos, logiška būtų, kad jau ir taip su miestu susiliejusios gyvenvietės būtų prie jo prijungtos.

Miestas siekia, kad dalimi taptų Molainių, Dembavos, Pažagienių, Staniūnų, Vaivadų, Berčiūnų gyvenvietės ir Piniavos bei Bliūdžių kaimai.

"Prijungimas tų vietovių gyventojams naudingas ekonominiu bei socialiniu požiūriu: dauguma jų dirba, leidžia vaikus į miesto ugdymo įstaigas, teritorijas aptarnauja miesto savivaldybės kontroliuojamos įmonės. Priemiestinėse gyvenvietėse sparčiai vykdomos statybos, o naujų kvartalų gatvių asfaltavimas, apšvietimas, skirstomųjų tinklų paklojimas tampriai siejasi su miesto tinklais", - tvirtino Z.Kukuraitienė.

Pasak vicemerės, iki šiol miestui buvo ypač nuostolinga ikimokyklinio, bendrojo lavinimo ir papildomo ugdymo įstaigose ugdyti rajono vaikus. Pastatams, patalpoms išlaikyti ir prižiūrėti pinigai skirti tik iš miesto biudžeto, nors įstaigas lanko kone 400 rajono ikimokyklinukų, daugiau kaip 1500 moksleivių.

Miesto tarybos yra priėmusi sprendimą, kad rajono vaikai mieste bus ugdomi tik su sąlyga, kad prie jų išlaikymo prisidės ir rajono savivaldybė.

Panevėžys - penktas pagal dydį Lietuvos miestas. Jo plotas - apie 50 kvadratinių kilometrų. Mieste gyvena 113,65 tūkst. žmonių.