„Tarties norma yra GrybauskAitė, kaip mergAitė. Tariama tvirtapradiškai, pabrėžiant A“, - DELFI aiškino Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininko pavaduotoja Jūratė Palionytė.

Nesėkmingiausiai kirčiavo Konstitucinio Teismo pirmininkas Kęstutis Lapinskas, D. GrybauskAitę paversdamas GrybauskaIte. Jam taip pat nesisekė į D. Grybauskaitę kreiptis šauksmininko linksniu.

Kiek geriau sekėsi premjerui Andriui Kubiliui.

Ne visiškai taisyklingai savo pavardę tarė ir pati šalies vadovė.

„Į tai ir aš atkreipiau dėmesį, bet čia lyg ir buvo toks tarpinis variantas. Toks atvejis sutinkamas tarmėse, kur tokios pavardės tariamos skirtingai. Ten, kur sako „mergaItė“, ten sako „GrybauskaItė, tačiau pasirinktas norminis variantas mergAitė, GrybauskAitė“, - kalbėjo J. Palionytė.

Vis dėlto J. Palionytė mano, kad žmonės pamažu taisyklingai kirčiuoti prezidentės pavardę išmoks. Į tai VLKK žada atkreipti dėmesį savo konsultacijose.

Tačiau J. Palionytė įvertino gerą A. Valinsko kirčiavimą – jis į prezidentę taisyklingai kreipėsi ir naudodamas vardininką, ir šauksmininką. VLKK atstovės teigimu, Seimo pirmininkas apskritai neblogai kalba.