Jeigu būtų numatyta maksimali dviejų su puse draudžiamųjų pajamų dydžių – 3720 Lt – motinystės pašalpa, DELFI skaičiavimu, „į rankas“ atskaičius mokesčius, motinos galėtų tikėtis gauti daugiausiai apie 2800 Lt.


Mažins ir jau auginantiems


Pasikeitę išmokų dydžiai atsilieps ir jau vaikus auginančių tėvų kišenėms. R. J. Dagio teigimu, toms motinoms, kurios šiuo metu gauna didesnę nei siūloma maksimali motinystės pašalpa, valstybė neprimokėtą skirtumą grąžins 2012-2014 m.


Naujoji tvarka, kuri įsigalios priėmus atitinkamas Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisas, per metus esą padėtų sutaupyti 150 mln. Lt.


Ne paskutinis mažinimas


Kiek anksčiau valdančioji koalicija buvo siūliusi pirmaisiais vaiko auginimo metais motinystės pašalpą mažinti iki 85 proc., o antraisiais – iki 50 proc. buvusio atlyginimo. Tačiau vėliau apsistojo ties R. J. Dagio siūlymu.


„Siūlymas mažinti pašalpas man neatrodo geras, nes motinas su 50 proc. buvusių pajamų mes grąžintume į darbo rinką, kur darbo šiuo metu jos nerastų“, – kalbėjo socialinės apsaugos ir darbo ministras.


Šiuo metu pirmaisiais vaiko auginimo metais tėvas arba mama gauna 100 proc. buvusio atlyginimo, o antraisiais – 85 proc.


Tuo tarpu vienos iš valdančiųjų partijų Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) pirmininkas Artūras Zuokas žurnalistams pripažino, kad „yra minčių, jog tai ne paskutinis mažinimas“.


Algos mažės visiems biudžetininkams


Planuojamas biudžeto apkarpymas ir mokesčių pakeitimai sumažins ne tik valstybės tarnautojų, bet ir mokytojų, kai kurių gydytojų atlyginimus. Vyriausybė bazinį dydį, pagal kurį skaičiuojamas atlyginimas tarnautojams, planuoja mažinti nuo 475 Lt iki 430 Lt.


Finansų ministro Algirdo Šemetos teigimu, bazinio dydžio sumažinimas per šiuos metus leis sutaupyti per 260 mln. Lt, o kitąmet – apie 800 mln. Lt.


„Yra mažinami du baziniai dydžiai, tas, nuo kurio yra skaičiuojamas valstybės tarnautojų darbo užmokestis ir kitas dydis, nuo kurio yra skaičiuojamas darbo užmokestis dirbantiems pagal sutartį, taigi visų valdžios sektoriuje dirbančių asmenų darbo užmokestis pasikeis“, – sakė A. Šemeta.


Ilgins pensinį amžių


Kol kas neatskleidžiama, kiek nuo sausio galėtų ilgėti pensinis amžius. Šiuo metu moterys į pensiją išeina 60 metų, vyrai – 62,5 metų.


Valdantieji taip pat užsimena, kad gali būti peržiūrėtos ir valstybinės pensijos bei signatarų rentos.


Taip pat artimiausiuose Vyriausybės posėdžiuose žadama svarstyti akcizų degalams pakeitimus ir PVM lengvatą centralizuotai teikiamam šildymui. Atsisakoma idėjos didinti „Sodros“ mokestį dirbantiesiems.


Valstybės biudžeto pataisos Seimą turėtų pasiekti kitą savaitę, o „Sodros“ – po liepos 1 d.


„Noriu pasakyti, kad Finansų ministerijos skaičiavimai rodo, jog jeigu mes nieko nedarytume, tai kitais metais deficitas (valdžios sektoriaus – DELFI) galėtų siekti 8-10 proc. Mes manome, kad jau šiandien yra reikalingi tokie sprendimai, kurie leistų mums su mažesniais deficitais pragyventi ne tik šiuos, bet ir kitus metus“, – sakė premjeras.


Įgyvendinusi visus šiuos pakeitimus Vyriausybė tikisi valdžios sektoriaus išlaidas šiemet sumažinti maždaug 1 mlrd. Lt. Tiek pat šiemet turėtų sumažėti ir valdžios sektoriaus deficitas, kitąmet esą dėl šiuo metu siūlomų sprendimų deficitą būtų galima sumažinti dar 2 mlrd. Lt. Maždaug 3 mlrd. Lt valstybės sektoriaus išlaidos jau buvo sumažintos gegužę.


Siūlo kitokį PVM


„Mūsų nuomone, PVM yra labiausiai neutralus mokestis, pakankamai lengvai administruojamas. Žiūrint iš makroekonominio taško, matome beprasidedančius defliacinius procesus ir PVM padidinimas neturėtų stipriai atsiliepti kainų padidinimui“, – po Vyriausybės posėdžio kalbėjo finansų ministras.


Balsuojant dėl PVM didinimo, Liberalų sąjūdžio ministrai Eligijus Masiulis ir Gintaras Steponavičius susilaikė.


Prieštaravimą dėl PVM didinimo išreiškė ir A. Zuokas.


„Gaila, bet kol kas aš nematau viso mokesčių paketo, kurie būtų skirti ne tik šiam metui, kai yra sunkmetis, bet ir turėtų ilgalaikę perspektyvą. Mes skeptiškai žiūrime į PVM padidinimą iki 21 proc. ir kartu bandymą įvesti jo galiojimo laikotarpį nuo rugpjūčio 1 d. Mes manome, kad reikia gerbti tuos, kurie dirba ir ar jie spės pasikeisti, prisitaikyti per kelias savaites. Klausimas, kiek ilgai galios tokio dydžio PVM“, – trečiadienio rytą po koalicijos partnerių pusryčių sakė A. Zuokas.


Jo teigimu, LiCS siūlo trijų pakopų PVM: 20 proc. bazinį PVM, 10 proc. tam tikroms paslaugoms, pavyzdžiui, centralizuotai teikiamam šildymui ir 5 proc. PVM tam tikroms veikloms ir prekių grupėms, pavyzdžiui, vaistams ar apgyvendinimo paslaugoms.


„Mano manymu, Vyriausybei trūksta aktyvesnio veikimo skatinant ekonomikos augimą, darbo vietų kūrimą ir jų išlaikymą. Vien tik kalbėdami apie taupymą ir mažinimą, visų problemų neišspręsime“, – tvirtino jis.