Vidaus reikalų ministerijos siūlymu apskričių viršininkų administracijų funkcijos perskirstomos savivaldybėms ir ministerijoms arba naikinamos.

Kaip teigiama pranešime, funkcijas, susijusias su disponavimu valstybine žeme urbanistinėse teritorijose, numatyta perduoti savivaldybėms, o likusias - Žemės ūkio ministerijos atsakomybėn.

Savivaldybėms numatyta perduoti 10 funkcijų, kurias dabar vykdo apskritys. Tai - žemėtvarkos planavimo dokumentų tvirtinimas, sprendimai dėl žemės paskirties priėmimo, ypatingų statinių bei valstybinės reikšmės ir rizikos objektuose esančių statinių naudojimo priežiūra, statybos leidimų išdavimas bei keletas švietimo funkcijų.

Ministerijoms ir prie jų esančioms įstaigoms numatoma perduoti 17 valstybinės priežiūros, nacionalinės ir regioninės politikos įgyvendinimo funkcijų. Likusias 60 funkcijų rengiamasi naikinti.

Iš 243 įstaigų, kurių steigėjos arba dalininkės yra apskričių viršininkų administracijos, didžiąją dalį, t.y. 140 įstaigų, numatoma perduoti savivaldybėms, 78 - ministerijoms, o 11 - visiškai likviduoti.