„Deja, bet tenka viešai pareikšti, jog partijos pirmininko pareiškimai dėl vaiko priežiūros atostogų trumpinimo yra asmeninis Artūro Zuoko požiūris, kuris nebuvo svarstytas nei partijoje, nei frakcijoje. Kalbėjimą partijos vardu, tokiu jautriu klausimu, prieš tai nepasitarus su partijos bendražygiais, laikau mažų mažiausiai neatsakingu poelgiu“, – pranešime spaudai cituojamas R. Šukys.

„Mano supratimu, liberalcentristai visada buvo, yra ir bus partija, kuriai šeimos vertybės bei investicijos į laisvės ir pasitikėjimo dvasioje augantį žmogų yra svarbiausi prioritetai. Ypač krizės akivaizdoje šeima yra bene vienintelė užuovėja ir atrama, todėl esu įsitikinęs, kad liberalcentristai tikrai netaupys vaikų, šalies ateities, sąskaita. Netgi ekonominės krizės atveju rezervų taupymui galima ir bus surasta kitur“, - sako R. Šukys.

DELFI primena, kad trečiadienį liberalcentistų lyderis pareiškė, kad Lietuvoje reikėtų perpus – nuo dvejų iki vienerių metų trumpinti motinystės (tėvystės) atostogas. Lengvinant perėjimą prie trumpesnių atostogų jis siūlo antraisiais vaiko auginimo metais kas mėnesį šeimai mokėti po 200-300 Lt.

Šiuos pinigus esą būtų galima skirti užmokesčiui už vaiko priežiūrą.

„Paprasčiausiai Lietuvos mokesčių mokėtojai nebegali išlaikyti tokios socialinės paslaugos (...). „Sodros“ biudžeto deficito dydis faktiškai atitinka vienerių metų mokėtinai sumai už motinystės/tėvystės atostogas. Tiesiog pasaulyje nėra nė vienos valstybės, kuri vaikų auginimą yra pavertusi darbinėmis pajamomis. Tai yra iš tikrųjų populistinis sprendimas, kuris pražudys „Sodrą“, – trečiadienį po koalicijos pusryčių sakė A. Zuokas.

Premjeras Andrius Kubilius kovo pabaigoje dar kartą pabrėžė, kad motinystės atostogos nebus trumpinamos.

Šiuo metu motinystės (tėvystės) pašalpos dydis iki vaikui sueis vieneri metai yra 100 proc., iki vaikui sueis dveji metai – 85 proc. buvusio atlyginimo.

Motinystės (tėvystės) pašalpoms „Sodra“ pernai išleido 788,5 mln. Lt, o šiemet tam yra suplanuota 878,9 mln. Lt.

Šiemet planuojamas „Sodros“ biudžeto deficitas – apie 1,5 mlrd. Lt.