„Būdami prie Vyriausybės mes neturime galimybės atsakyti už tai, kad kas nors nugriaus Gedimino pilį ar apvogs butą Žirmūnuose. Tai buvo policijos pareigūnų pareiga, bet jie to neįvykdė“, - antradienį teisme sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

Vilniaus miesto antrojo apylinkės teismo teisėjas Gediminas Viederis antradienį pradėjo nagrinėti Vilniaus trečiojo policijos komisariato pareigūnų G. Černiauskui, Lietuvos darbo federacijos pirmininko Vydui Puskepaliui ir Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkei Aldonai Jašinskienei iškeltą administracinę bylą.

Jiems policija surašė pažeidimų protokolus dėl sausio 16-ąją prie Seimo vykusiame mitinge pažeisto Susirinkimų įstatymo. Policija yra įsitikinusi, kad mitingo organizatoriai nesiėmė pakankamai priemonių, kad kilus neramumams prie parlamento pasikeistų mitingo pobūdis bei kad būtų laikomasi 75 metrų atstumo nuo Seimo.

„Organizatoriai nesiėmė priemonių nutraukti kitą prasidėjusį mitingą ir dėl to nesikreipė į policiją“, - teigiama policijos pareigūnų profsąjungų lyderiams surašytuose administracinių teisės pažeidimų protokoluose.

Prie teismo susirinko „mėlynieji“

Dar prieš prasidedant teismo posėdžiui prie Vilniaus teisingumo rūmų Laisvės prospekte susirinko keliasdešimt mėlynomis liemenėmis ir kepuraitėmis dėvintys Naujosios sąjungos nariai. Šalia jų buvo ir partijos pirmininkas Artūras Paulauskas. Plakatus laikantys politikai teigė, kad palaiko administracinėn atsakomybėn patrauktus profsąjungų atstovus, tačiau su jais nebendravo.

„Mėlynieji“ mitingavo tik prie teismo, tačiau prasidėjus bylos nagrinėjimui į posėdžių salę neišdrįso užeiti. Bylos nagrinėjimą stebėjo apie 30 profsąjungiečius palaikančių asmenų, dalis jų piktinosi, kad socialliberalai bando prisidengti profsąjungiečių bėdomis.

Administracinėn atsakomybėn patraukti G. Černiauskas, A. Jašinskienė ir V. Puskepalis teisme neigė savo kaltę ir dėl kilusių neramumų prie parlamento kaltino tik policijos pareigūnus.

„Visi incidentai prie Seimo prasidėjo, kai mes jau buvome išėję prie Vyriausybės, - teisme kalbėjo V. Puskepalis. - Kaip mes juos galėjome išsivesti – kaip šuniukus už pavadėlio? Mes prie Seimo palikome du savo budėtojus, visi reikalingi veiksmai buvo atlikti, į mus tvarkdariai mitingo metu nesikreipė. Manau, kad reikia policijai prisiimti atsakomybę už nepadarytus veiksmus, o ne kaltinti taikius žmones“.

Siekė taikios akcijos

„Mes į mitingą kvietėme visus mus palaikančius ir tie, kurie norėjo protestą išreikšti, išėjo su mumis prie Vyriausybės“, - teigė G. Černiauskas.

Pasak jo, prie Seimo vyko tik vienas mitingas. „Ten buvo tam tikrų partijų susibūrimas, jie kalbėjo per mikrofoną, - kalbėjo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas. - Būdami prie Vyriausybės mes neturime galimybės atsakyti už tai, kad kas nors nugriaus Gedimino pilį ar apvogs butą Žirmūnuose“.

G. Černiauskas sakė, kad buvo Vilniaus policijos viršininko pavaduotoją išvakarėse įspėjęs, jog viena lažybų bendrovė yra paskelbusi lažybas, kuriose siūlė spėti, ar prie parlamento įvyks riaušės.

„Tai buvo kitas kontingentas ir jie turėjo kitų tikslų, bet prie ko čia mes?“ – stebėjosi jis ir pažymėjo, kad visų žmonių buvo prašoma elgtis ramiai per mitingą. „Mes siekėme, kad akcija vyktų taikiai“, - pažymėjo jis ir stebėjosi, kad policijos pareigūnai nesiėmė jokių priemonių, kad incidentų prie Seimo neįvyktų.

Dėkojo policijai už klaidas

Kaltės dėl riaušėmis virtusio mitingo atsakomybės nejaučia ir „Solidarumo“ pirmininkė A. Jašinskienė.

„Manau, kad mes padarėme viską, ką galėjome, - teigė ji. - Mes kėlėme tik ekonominius reikalavimus, todėl buvome nusprendę nė vienam politikui neduoti mikrofonų. Profesinės sąjungos ruošėsi šiems renginiams labai atsakingai, mes kaip organizatoriai darėme viską, kas yra reikalaujama“.

„Ačiū jums, kad darėte daug klaidų ir mus išvakarėse patikinote, kad jokių riaušių nebus, - teismo salėje kreipdamasi į policijos atstovus kalbėjo A. Jašinskienė. – Tai, kad visą laiką konstatuojama, jog mitingas vyko prie Seimo, norime patikslinti – mitingas vyko prie Vyriausybės. Prie Seimo buvo susirinkimo vieta ir tada mes patraukėme prie Vyriausybės“.

Administracinėn atsakomybėn patraukti asmenys teismo prašė nutraukti jiems iškeltas administracines bylas dėl Susirinkimų įstatymo pažeidimo.

Tikisi, kad byla bus nutraukta

„Labai tiesiai ir aiškiai pasakau: policijos pareigūnai nebuvo pasiruošę šiam renginiui, nors tris dienas po Rygos įvykių per radiją ir televiziją buvo aiškinama, kad jie turi filmuotą medžiagą ir seka įvykius, - po teismo posėdžio žurnalistams sakė A. Jašinskienė. - Sausio 15-ąją mes buvome susitikę su pareigūnais, jie sakė, kad turi žinių, jog iš Šiaulių atvažiuos Murzos organizacijos atstovai, bus Mažonas, dar bus kažkokių anarchistinių organizacijų. Ir jie (policija – aut.past.) paklausė, ar mes užtikrinsime tvarką. Mes, visos trys profsąjungos, aiškiai pasakėme, kad užtikrins, jog prie mikrofono neprieitų jokie politikai ir kad šį mitingą, kuriuo yra keliami tik ekonominiai reikalavimai, nepaversime politiniu. Tai yra, neraginsime nuversti valdžią, neraginsime kažką keisti ar daryti politiniu atžvilgiu. Ir tai mes užtikrinome, nė vienas politikas negavo mikrofono“.

„Solidarumo“ vadovė įsitikinusi, kad buvo surengta provokacija, nes prie pat Seimo buvo vos vienas kitas tvarką prižiūrintis pareigūnas, o kiti bazavosi automobilių stovėjimo aikštelėje bei buvo Seime.

„Manau, kad ši byla bus nutraukta ir nebus politizuota, o policija ištirs savo darbą, ką padarė ne taip“, - teigė A. Jašinskienė.

Tuo tarpu G. Černiauskas neslėpė, kad profsąjungų protesto akcijos labai nepatiko valdžiai.

„Galima galvoti, kad ši byla ir protokolų surašymas yra atsakas į mūsų organizuojamas akcijas bei taip siekiama, kad jų daugiau nebūtų“, - žurnalistams sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas.

DELFI primena, kad dėl viešosios tvarkos pažeidimų prie Seimo buvo sulaikytas 151 asmuo, 119 asmenų surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai. 32 asmenys buvo uždaryti į areštinę.