„Mes tik baigėme konkursą, o kas bus toliau, negalime pasakyti. Aišku, kad išvadų bus daug padaryta. Komisijoje kilo klausimai: ar ne per sunkus uždavinys buvo iškeltas, ar ne per dideli kriterijai suformuluoti?“ – DELFI komentavo komisijos narys, sostinės savivaldybės Miesto plėtros deparatamento direktorius Artūras Blotnys.

Vertinimo komisijos pirmininkas sostinės meras Vilius Navickas konkurso rezultatų nekomentavo.

Komisijos posėdis savivaldybėje vyko už uždarų durų, pirmosios posėdžio dalies metu duris dar saugojo ir apsaugininkas.

Autoriai gaus premijas

Konkurso vertinimo komisija antros vietos nugalėtoju išrinko „Šarūno Kiaunės projektavimo įmonės" (arch. Š.Kiaunė, R.Raslavičius) darbą.

Trečia vieta skirta „R.Paleko ARCH studijai" (arch. R.Palekas, skulpt.T.Gutauskas, A.Brazauskaitė, M.Zemlickaitė, A.Palekienė, B.Puzonas, G.T.Gylytė, L.Sužiedelytė, M.Šiupšinskas, D.Zakaitė, M.Petrošius, A.Barzda).

Paskatinamosios premijos bus skirtos UAB „Jungtinės architektų dirbtuvės" (arch. A.Nasvytis, O.Kiznytė, L.Krūgelis, skulpt. R.Midvikis, konstr. T.Tubis) ir UAB „Dviejų grupė" (L.Tuleikis, K.Vaikšnoras, P.Vaitiekūnas kartu su skulptoriais R.Antiniu ir K.Lanausku).

Antros vietos nugalėtojams bus skirta 90 tūkst. litų premija, už trečiąją vietą - 65 tūkst. litų premija, o dvi paskatinamosios premijos - po 20 tūkst. litų.

Konkurso nugalėtojams turėjo būti skirtas 150 tūkst. litų honoraras, tačiau jo negaus niekas.

DELFI skaitytojams patiko „Kelias“

DELFI primena, kad kovo pradžioje Lukiškių aikštės sutvarkymo ir „Laisvės“ simbolio projektų vertinimo komisijai DELFI perdavė savo skaitytojų nuomonę: konkurso rezultatus, kurie rodo, kad žmonės Lukiškių aikštėje norėtų matyti „R.Paleko ARCH studijos“ projektą „Kelias“.

Komisijos pirmininkas, Vilniaus miesto meras V. Navickas tąsyk DELFI pareiškė, kad visuomenės nuomonė gali turėti įtakos komisijos sprendimui.

Tuo tarpu Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga (LPKTS) teigė, kad Laisvės kovų dalyviams netinka nei vienas iš septynių projektų ir ragino laikinai sustabdyti „Laisvės“ simbolio konkursinių projektų svarstymą.

„Autorių siūlomi „Laisvės” simboliai tokie „moderniški”, kad visuomenei ir Laisvės kovų dalyviams yra visiškai nesuprantami ir nepriimtini“, - teigė LPKTS.

Anksčiau sprendimą dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo projekto laimėtojo buvo žadama skelbti kovo pradžioje, po viešo projektų aptarimo.

Būsimą simbolį „Laisvė" planuota pastatyti Vilniaus Lukiškių aikštės centre, kur sovietmečiu stovėjo paminklas Vladimirui Leninui.