G. Kirkilo atsisakymas dalyvauti LSDP pirmininko rinkimuose lėmė, jog juose susigrūmė trys kandidatai: socdemų frakcijos Seime seniūnas Zigmantas Balčytis, parlamentaras Vytenis Andriukaitis ir Seimo narys Algirdas Butkevičius.

„Esu įsitikinęs, kad ne konkurencija, ne žūtbūtinė kova tarp mūsų svarbiausia. Priešingai, mes turime būti solidarūs. Todėl aš norėčiau į šį solidarumą įnešti asmeninį indėlį – aš ir toliau aktyviai dirbsiu visuose partijos pozicijose, kurias partija patikės, išnaudosiu visą savo patirtį ir sugebėjimus partijos labui. Tačiau šiandien aš atsakingai pareiškiu, jog savo kandidatūros į partijos pirmininkus nekelsiu“, - kalbos pabaigoje pareiškė G. Kirkilas.

Politikas pabrėžė, kad partijos pirmininko postą palieka tuo metu, kai socialdemokratai pagal populiarumą po ilgo laiko atsidūrė pirmoje reitingų lentelės pozicijoje ir padėkojo visiems skyriams, iškėlusiems jo kandidatūrą į partijos pirmininkus.

Kiek vėliau klausiamas apie savo sprendimo motyvus, G. Kirkilas kalbėjo miglotai, nors netiesiogiai patvirtino, kad partijoje dėl pirmininko posto tvyrojo tam tikra priešprieša.

„Aš manau, kad tos konkurencijos yra per daug. Neesminis klausimas, kas yra pirmininkas. Reikia visiems dirbti kartu“, - teigė politikas, atsakydamas į klausimą, ar jo nuomone, LSDP gretose dėl pirmininko posto išryškėjo susipriešinimas.

Partiečiams kliuvo kritikos

Kalbėdamas apie vidines partijos problemas, G. Kirkilas socialdemokratus kritikavo dėl nedisciplinuotumo, pernelyg aštrios vidinės konkurencijos, nepajėgumo atsispirti dešiniųjų kritikai, nepakankamo dalyvavimo debatuose su valdančiaisiais, ginant buvusių socialdemokratų vadovautų Vyriausybių pasiekimus.

„Mes turime atvirai pripažinti, jog per daug jėgų sunaudojame konkurencinei kovai vienas su kitu. (...) Nepasitikėjimo sėkla tarp mūsų, deja, išsikerojo per daug plačiai, o juodųjų technologijų gandų, paskalų, melo ir šmeižt naudojimas prieš mus tik auga ir augs“, - sakė G. Kirkilas

Pasak kadenciją baigusio socdemų lyderio, kai kurie partijos nariai nedrįsta ginti savo poziciją, pataikauja dešiniesiems. G. Kirkilui užkliuvo europarlamentaro Justo Paleckio straipsnis, kuriame jis išreiškė nuomonę, jog eurokomisarė Dalia Grybauskaitė būtų nebloga prezidentė.

„Kažkodėl šiuo atveju jam neužkliūva jos akivaizdus dešinumas, betarpiškas dalyvavimas Seimo rinkimuose konservatorių-krikdemų bei bankininkų pusėje“, - apgailestavo politikas, bet pabrėžė, kad esant tokioms sąlygoms jam apskritai nuostabu, jog per praėjusius Seimo rinkimus socdemai sugebėjo pelnyti rinkėjų pasitikėjimą ir laimėti 26 mandatus.

„Jie melavo, kad turi antikrizinį planą“

Buvęs premjeras G. Kirkilas pradėdamas suvažiavimą sukritikavo ir valdančiuosius – konservatorius-krikdemus bei abejus liberalus – tačiau šių politinių jėgų koalicijos partnerė Tautos prisikėlimo partija, kurios lyderis Arūnas Valinskas apsilankė socdemų suvažiavime, kritikos strėlių išvengė.

G. Kirkilas pareiškė, jog valdantieji melavo turį antikrizinių priemonių planą, todėl dabar ir nežino, ko griebtis: „Jie melavo rinkėjams - jie neturi ir neturėjo realaus antikrizinio plano (nes 15-osios Vyriausybės programa buvo parašyta nežinia kieno ir nežinia kur) ir todėl jie nežino, kaip ir kokius sprendimus būtina šiandien nedelsiant priimti“, - piktinosi buvęs premjeras, kuris pats yra kaltinamas, jog ekonomikos augimo laikotarpiu nesukaupė lėšų rezervo, kurį būtų galima naudoti recesijos metu.

Politikas priminė ir tai, kad dešiniųjų kritikuota nacionalinio investuotojo bendrovė „Leo LT“ iš esmės sukurta teisėtai – kaip konstatavo Konstitucinis Teismas, parlamentas turės pataisyti tik su įmonės valdymu susijusius trūkumus, tuo metu privataus kapitalo bendrovės „NDX energija“ įtraukimas be viešo konkurso paskelbtas teisėtu.

Kritikuodamas valdančiuosius G. Kirkilas siūlė neatmesti ir priešlaikinių Seimo rinkimų galimybės, mat, anot politiko, šalies ekonominė ir socialinė situacija blogėja, o valdančioji koalicija esą yra nekompetentinga.