Pasak jo, į Lietuvą galėtų būti priimta mažiau nei 10 asmenų, kurie "nekeltų grėsmės Lietuvos saugumui ir viešajai tvarkai". Jų priėmimas artimiausiomis savaitėmis esą nenumatomas.

Prezidentūroje trečiadienį buvo sukviestas prezidento Valdo Adamkaus vadovaujamos VGT posėdis.

Po Rugsėjo 11-osios teroristų išpuolių JAV 2002 m. sausį Kuboje, Gvantanamo įlankoje esančioje karinėje bazėje įkūrė sustiprintos apsaugos sulaikymo centrą, kuriame buvo kalinami įtariamieji terorizmu. Įkalintiesiems nebuvo leista naudotis pagrindinėmis žmogaus teisėmis ir juos tardant buvo taikomi šiurkštūs metodai.

JAV paskelbtame sąraše nurodomi 759 buvę ir šiuo metu Gvantaname kalinami kaliniai. 525 kaliniai buvo paleisti, o 5 mirė įkalinimo metu. Šiuo metu Gvantaname laikoma apie 250 kalinių.

Kai kurie iš jų toliau lieka Gvantaname todėl, kad nėra šalies, į kurią jie galėtų saugiai grįžti, - JAV jiems nepateikė kaltinimų. Kitiems ketinama kelti baudžiamąsias bylas ir juos teisti. JAV institucijos įtaria, kad 61 Gvantaname anksčiau kalėjęs asmuo po to, kai buvo paleistas, dalyvavo teroristinėje veikloje.

Naujasis JAV prezidentas Barackas Obama sausio pabaigoje pasirašė įsaką dėl Gvantanamo įlankos karinėje bazėje esančios kardomosios įstaigos uždarymo per vienerių metų laikotarpį.

Europos Parlamentas praėjusią savaitę priėmė rezoliuciją, kuria pritarė naujojo B. Obamos sprendimui uždaryti Gvantanamo sulaikymo centrą, kuriame be teismo laikomi terorizmu įtariami asmenys. Rezoliucijoje ES šalys taip raginamos "būti pasirengusiomis priimti Gvantanamo kalinius", jei JAV to paprašytų.