Vyriausybė tesėjo pažadą ir parengė memorandumą, kuriame žadama išpildyti smulkiųjų verslininkų reikalavimus – pakeisti sveikatos draudimo mokesčio taikymą, turguose neįvesti kasos aparatų, nenaikinti verslo liudijimų.

„Taip, mes pasirašėm susitarimą. Ūkio ministerijos buvo tokia nuostata, kad reikia surasti sprendimą, pagal kurį verslas jaustųsi komfortabiliai šiomis sunkmečio sąlygomis, galėtų užsidirbti ir būtų pragyvenimo šaltinis šeimoms, o kartu – pajamos valstybei. To vedini mes pasirašėme tą susitarimą. O jau dėl mitingo, čia ne mūsų sprendimas“, - DELFI sakė D. Kreivys.

LSVPA vadovė Zita Sorokienė teigia, kad pasirašius memorandumą rengti mitingą yra nebetikslinga, tad jis yra atšaukiamas. „Vertindami tai, kad visos mūsų keltos problemos, išdėstytos rezoliucijoje, bus sprendžiamos, manome – nebetikslinga rengti mitingo ir mes jį atšaukiame. Vasario 3-osios mitingo asociacija nerengs“, - spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė Z. Sorokienė, tačiau pripažino negalėsianti garantuoti, jog į mitingą neateis kiti ministrų kabineto veikla nepatenkinti žmonės.

Klausiama, ar smulkieji verslininkai bei prekybininkai jautė Vyriausybės spaudimą nerengi mitingo, Z. Sorokienė tikino, kad tokių veiksmų tikrai nebuvo, o ministrų kabinetas ir Ūkio ministerija atskirai siekė kompromisinio sutarimo.

Pasak smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų atstovės, susitarta, kad valdantieji nenaikins verslo liudijimų, prekybos apskaita turguose išliks paprasta. Tai reiškia, kad turguose perpardavinėtojams nebus įvedami kasos aparatai, o patys prekybininkai įsipareigojo siūlyti, kaip kontroliuoti mėsos perpardavinėtojus.

Smulkieji verslininkai, prekybininkai bei Vyriausybė, be kita ko, sutarė, kad nebus naikinamos individualios veiklos rūšys (bus peržiūrimi tik porūšiai), o sveikatos mokestis sieks 9 proc. nuo minimalios algos. Ūkio ministras D. Kreivys užsimena, kad ateityje turės būti nustatytos „Sodros“ ir sveikatos mokesčio „lubos“.

Tuo tarpu Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas DELFI patvirtino, kad mitinguoti vasario 3 d. prie Seimo - tuo pačiu metu ir toje pačioje vietoje, kaip pageidavo ir smulkieji verslininkai - leidimo yra paprašęs ir Algirdo Paleckio vadovaujamas „Frontas“. Šis prašymas dar bus svarstomas.

DELFI primena, kad daugiau nei 20 tūkst. žmonių mitingas buvo planuojamas antradienį prie Seimo.

Mitingo metu buvo planuojama uždaryti aplinkines maisto prekių parduotuves bei degalines, kad mitinguotojai negalėtų įsigyti alkoholinių gėrimų.

Sausio viduryje prie Seimo jau buvo organizuotas profesinių sąjungų mitingas. Tąkart kilo riaušės, kurių metu policija panaudojo ašarines dujas, gumines kulkas, sulaikė per šimtą asmenų.

Per riaušėmis virtusį mitingą Seimui buvo padaryta žalos už daugiau nei 230 tūkst. Lt, apgadinti ir aplinkinių pastatų langai.