„Tokius pasiūlymus vertinu su šypsena. Manau jų neįmanoma realizuoti, bet vilniečiai turi teisę siūlyti net ir tokias idėjas”, - DELFI sakė „Gedimino prospekto gaivinimo” darbo grupės vadovas, mero patarėjas Audrius Gelžinis.

Tačiau jis patikino, kad visi savivadybę pasiekę pasiūlymai, taip pat ir dėl „Raudonųjų žibintų” gavės, bus perduoti svarstyti ekspertams.

DELFI žiniomis, vilniečiai siūlo raudonai apšviesti iš Gedimino prospekto vedančią A. Rotundo arba Kražių gatves.

Savivaldybei siūloma čia perkelti sostinės striptizo klubus, šioje vietoje nustatant mažesnį NT mokestį. Kai kurie vilniečiai įsitikinę, kad „Raudonųjų žibintų” gatvėje savo paslaugas galėtų teikti ir erotinių masažų kabinetai.

Vilniuje vieša paslaptis, kad už erotinį masažą siūlančių skelbimų dažnai slypi prostitučių paslaugos.

„Dėl striptizo barų gal ir galima šnekėti, kad jie būtų vienoje vietoje. Didelės įtakos kriminogeninei situacijai mieste tai neturėtų. Tačiau nieko daugiau ten būti negalėtų, nes prostitucija Lietuvoje yra uždrausta. Todėl tokią vietą galbūt reikėtų vadinti tik mini „Raudonųjų žibintų” gatve”, - DELFI teigė kitas darbo grupės narys, savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Gintaras Tamošiūnas.

Siūloma vieta - šalia Seimo

Seimo narys liberalas Gediminas Navaitis pritaria, kad miesto valdžia Gedimino prospektą gaivintų suteikdama verslui mokestinių lengvatų. Tačiau jis mano, kad neturėtų būti išskirta viena paslaugų rūšis.

„Jeigu norime, kad toje vietoje būtų daugiau judėjimo, miestas gali kurį laiką nustatyti verslo įmonėms mažesnį NT mokestį ir ten savaime atsiras visko, ko reikia – gal parduotuvių, kavinių, o gal knygynų. Valdžia čia jau neturėtų kištis“, - teigė G. Navaitis.

„Raudonųjų žibintų” gatvei Vilniuje, kad ir kur ji bebūtų, kategoriškai nepritaria parlamentaras konservatorius Kęstutis Masiulis. Jis įsitikinęs, kad tokia vieta ne tik pasmerktų miestą moraliniam nuosmukiui, bet ir nebūtų naudinga ekonomiškai.

„Tai jau įrodė Olandijos pavyzdys: garsieji Roterdamo, Hagos, Amsterdamo „Raudonųjų žibintų“ kvartalai uždaromi, nes didžiulis palaidumas galiausiai tapo ekonomine našta“, - sakė buvęs Vilniaus tarybos narys.

DELFI jau rašė, kad baigusi Gedimino prospekto rekonstrukciją sostinės savivaldybė užsibrėžė ateityje „įpūsti daugiau gyvybės“ atkarpoje nuo Vasario 16-osios gatvės iki Žvėryno tilto: šioje prospekto dalyje gyventojų srautai pastebimai mažesni nei arčiau Katedros aikštės.

Paskelbusi idėjų konkursą savivaldybė taip pat sulaukė pasiūlymų šioje vietoje savaitgaliais rengti ūkininkų turgelius, uždrausti automobilių eismą prospektu ir iš vieno galo į kitą paleisti žemagrindžius mažus autobusus, prie M. Mažvydo bibliotekos įkurti lauko skaityklą, Lukiškių aikštėje, kol nevyksta rekonstrukcijos darbai, įrengti atrakcionus.

„Gedimino prospekto gaivinimo” darbo grupė šiuo metu renka ekspertus prospekto gaivinimo kolegijai bei laukia pasiūlymų iš urbanistų ir verslininkų.

Ar pritartumėte Raudonųjų žibintų kvartalo idėjai Vilniaus Gedimino prospekte? Išreikškite savo nuomonę kolonoje dešinėje.