DELFI sulaukė vilniečio Zenono laiško ir kelių nuotraukų, kuriose užfiksuoti kelių eismo taisykles pažeidusių svečių automobiliai. Tarp neleistinose vietose automobilius palikusių asmenų buvo aukščiausi šalies pareigūnai, diplomatai, šalies elito atstovai.

„Pasiteiravau tvarką saugančių policininkų, kodėl jie nereaguoja į masinius kelių eismo taisyklių pažeidimus, tačiau jie patarė viską, kas man nepatinka, nufotografuoti, o patys toliau nedarė nieko, nors pažeidimai buvo akivaizdūs“, - prisiminė Zenonas.

Ženklai galioja ne visiems?

Kaip DELFI patikino Vilniaus eismo priežiūros tarnybos kelių patrulių rinktinės vadas Marius Putrimas, kelio ženklai galioja visiems ir jų laikytis privalu, o tvarką pažeidusiems asmenims gresia baudos. „Kelio ženklus galima pažeisti kuomet automobiliai važiuoja lydimi policijos. Pareigūnų tarnybiniai automobiliai turi būti su įjungtais švyturėliais. Tačiau stovėti vietose, kuriose eismą draudžia kelio ženklai nevalia niekam“, - DELFI užtikrino M. Putrimas.

Vilniaus kelių patrulių rinktinės vadas prisipažino, jog apie vakarykščius pažeidimus Arsenalo gatvėje jis jau buvo informuotas. „Kadangi mes gavome neleistinoje vietoje paliktų transporto priemonių nuotraukas, pradėsime tyrimą dėl kelių eismo taisyklių pažeidimo. Tokie pažeidimai nėra priimtini, tačiau kai to niekas nemato ir apie tai nepraneša, mes negalime pažeidėjų nubausti. Kuomet tokie pažeidimai išlenda – mes baudžiame“, - DELFI teigė M. Putrimas.

Taisykles pažeidinėja ir policininkai?

„Per metus gauname maždaug tris nuotraukas, kuriuose užfiksuoti kelių eismo taisykles pažeidinėjantys policininkai. Žinoma, reikia atsižvelgti į tai, kad jie tai daro atlikdami savo tarnybines pareigas“, - teigė M. Putrimas.

Vilniaus eismo priežiūros tarnybos kelių patrulių rinktinės vado teigimu, už kelių eismo taisyklių pažeidimus policininkas atsako kaip ir paprastas vairuotojas. Už ženklo nepaisymą jam gali būti paskirta bauda nuo 50 iki 100 litų. Tai pat pareigūnai negali pažeisti taisyklių net ir gavę nurodymą iš rangu aukštesnio policijos pareigūno.

Tiesa, pasak M. Putrimo, minėtoje situacijoje policininkui būtų užtekę įjungti tarnybinio automobilio švyturėlius ir jis nieko nebūtų pažeidęs.

Pradės tyrimą

Kaip DELFI patikino Vilniaus policijos Viešosios tvarkos tarnybos viršininkas Vytautas Grašys, šis atvejis bus tiriamas, o išsiaiškinus kaltuosius – jie bus nubausti.

„Vyko oficialus priėmimas. Esu tikras, kad pareigūnai piktybiškai nepažeidinėja kelių eismo taisyklių, tačiau mes linkę pradėti procedūras ir viską išsiaiškinti. Automobilių parkavimas neleistinoje vietoje yra pažeidimas. Jei pareigūnai mato, kad taisykles pažeidinėja kiti asmenys, jie privalo juos sudrausminti ir, žinoma, policininkams taip pat privalu jų laikytis.

Kalbant apie konkretų atvejį, viskas turi būti ištirta ir tik tuomet baudžiami kaltieji. Vienodai privalo atsakyti ir studentas, ir policijos pareigūnas, pažeidęs kelių eismo taisykles“, - DELDI teigė V. Grašys.