Prastomis sąlygomis garsėjusios ankstesnės buveinės durys Liepojos gatvėje užrakintos. Vakar prie lango buvo priklijuotas lapas su informacija apie naująją teismo medicinos ekspertų darbo vietą.

Iki praėjusios savaitės pradžios buvo ištuštinti šaldytuvai, kuriuose užsilikę gulėjo trys neatpažinti mirusieji. Policininkai pasirūpino gauti leidimus juos palaidoti.

Kvapai gyvųjų netrikdys

Tie, kam yra tekę į paskutinę kelionę artimąjį lydėti iš Joniškės gatvės laidojimo namų, turbūt sunkiai įsivaizduoja, kur šiame pastate dirba teismo medicinos ekspertai. Šaldytuvai mirusiesiems laikyti, operacines primenančios patalpos, kuriose atliekami skrodimai, salės, kur sanitarai paruošia mirusiuosius laidojimui - visa tai reikalauja didelių erdvių.

"Gyviesiems patalpų gal ir trūksta, bet mirusiesiems čia kur kas daugiau pagarbos nei ten, kur iki šiol dirbome", - tikino skyriaus vyresnioji sesuo Elena Acuvienė. Paklaustas, ar naujojoje vietoje geros darbo sąlygos, teismo medicinos ekspertas Remigijus Petrauskas pajuokavo, kad tai paaiškės, kai teks tirti seniai mirusio žmogaus palaikus.

Tačiau Teismo medicinos instituto Klaipėdos skyriaus vedėjas Vidmantas Armonas patikino, kad blogas kvapas vargu ar trukdys dirbti, nes jau dabar tobulinama rūsio patalpų ventiliacijos sistema. Vamzdžiai, kuriais nemalonus tvaikas keliaus iš skrodimo patalpų, driekiasi per pastato stogą, tad kvapai neturėtų pasiekti šarvojimo salėse gedinčių gyvųjų.

Ekspertus stebina patogumai

Institutas nuomoja "Aternos" patalpas. "Mums net neįprasta, kad turime normalų tualetą, o po darbo galime pasinaudoti dušu. Daugelis dalykų mus čia ne tik džiugina, bet ir stebina. Kai kuriuos patogumus buvome matę tik filmuose. Pavyzdžiui, velioniai į rūsio patalpas, kuriose dirbame, nuleidžiami liftu. Vežimėlių aukštį galima keisti priklausomai nuo to, į kurią šaldytuvo lentyną talpiname kūną, - pasakojo V.Armonas. - Mūsų prašymu įrengtas kambarėlis, kuriame ekspertas gali tuojau pat parašyti tyrimo išvadą. Skrodimo patalpoje įrengti ir nutekėjimo latakai".

Ekspertų darbo vieta pagaliau tapo panaši į operacinę, kur tyrimo objektas apšviečiamas bešešėlinėmis lempomis. Čia įrengtuose šaldytuvuose yra 33 vietos mirusiesiems laikyti.

Šaldytuvai – vieninteliai

Visus patobulinimus, reikalingus ekspertams, "Aterna" įrengia savo lėšomis. Šios bendrovės direktorė Vitalija Rumbaitienė įsitikinusi, kad vėliau, ekspertams išsikėlus, naujieji patobulinimai pravers ir šios ritualinių paslaugų įmonės darbe. Kol kas mieste tai vienintelė įmonė, turinti higienos pasą ritualinėms paslaugoms teikti. Šie metai yra pereinamieji ir paskutiniai, kai ritualines paslaugas leidžiama teikti įmonėms, neturinčioms higienos pasų.

Ar keisis higienos reikalavimai laidotojams, savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriaus vedėja Janina Asadauskienė dar nežinojo.

"Žinau, kad ir visos įmonės, kurios turi šarvojimo sales, yra įsirengusios ir vėsesnes patalpas, kur gali velionius palaikyti pernakt, bet tokių šaldytuvų, kaip "Aterna", jos dar neturi", - teigė J.Asadauskienė.

Dirbs, kol turės pinigų

Šalia miesto ligoninės esančios ankstesnės ekspertinio skyriaus patalpos laukia darbininkų. Teismo medicinos instituto direktorius Alvydas Pauliukevičius dar negalėjo tiksliai pasakyti, kada čia bus baigti rekonstrukcijos darbai.

"Dar nepradėjo dirbti, tad apie pabaigtuves kalbėti - anksti. Mano galva, jeigu bus skiriama pakankamai pinigų, tokius darbus galima atlikti mažiau nei per metus. Bet viskas priklausys nuo finansavimo. Bus pinigų, tai ir darbininkai judės", - tikino A.Pauliukevičius.

350 kvadratinių metrų ekspertinio skyriaus patalpose ketinama pakeisti langus, apšiltinti sienas, perkloti stogo dangą, perplanuoti vidaus patalpas taip, kad būtų patogu vežimėliais vežioti mirusiuosius. Šiose patalpose ketinama įrengti tik kelis modernius šaldytuvus.

Miesto morgo planuose nėra

Didžioji metų metais neišsprendžiama problema, kur laikyti neatpažintus bei artimųjų pamirštus velionius, kol kas neišspręsta. Nors įstatymai kategoriškai teigia, kad jie turėtų būti laikomi teritoriniame morge, Klaipėdoje apie jo statybą nekalbama. Teismo medicinos ekspertai kol kas lengviau atsikvėpė. Tačiau kur nuo šiol bus laikomi užsilikę velioniai, ekspertams nerūpi. Jie atlieka darbą - ištiria, nuo ko žmogus mirė, ir tuo jų misija baigta.