Eilinių Seimo narių bei įvairias pareigas parlamente užimančių politikų darbo užmokestis skaičiuojamas bazinę algą padauginus iš Valstybės politikų, teisėjų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymo priedėlyje nurodytų koeficientų. Bazinė alga politikams, teisėjams ir valstybės tarnautojams siekia 490 litų.

Šiame priedėlyje nurodyta, kad Seimo pirmininko pareiginės algos koeficientas dabar yra 17, o A. Sysas siūlo jį padidinti iki 30,3 – tai reiškia, kad atlyginimas atitinkamai kiltų nuo 8 330 iki 14 847 litų, neatskaičius mokesčių.

Seimo pirmininko pirmajam pavaduotojui algos koeficientas kiltų nuo 14 iki 27,3. Pinigine prasme alga jam padidėtų nuo 6 860 tūkst. iki 13 377 litų. Pagal A. Syso siūlymą, atlygis kiltų ir kitiems Seimo pirmininko pavaduotojams, opozicijos lyderiui, komitetų pirmininkams, jų pavaduotojams, pakomitečių pirmininkams, nuolatinių komisijų vadovams, jų pavaduotojams, parlamentinių frakcijų seniūnams, seniūnų pavaduotojams bei eiliniams Seimo nariams.

Dabar eilinių parlamentarų pareiginės algos koeficientas siekia 9,5. Po reformos jis būtų iki 22,8. Pritarus A. Syso siūlymui, eilinio Seimo nario alga padidėtų nuo 4 655 iki 11 172 litų.

Savo ruožtu frakcijų seniūnų ir jų pavaduotojų algos priklauso ir nuo frakcijos dydžio – kuo joje daugiau žmonių, tuo didesnis atlyginimas.

Tuo pat metu socialdemokratas siūlo atsisakyti kanceliarijos, pašto, transporto ar kitų priemokų, kurios paprastai siekia 3 vidutinius mėnesio darbo užmokesčius (VMDU) arba apie 6,7 tūkst. litų.

A. Syso teigimu, užregistruoti tokį projektą jį paskatino nuolatinė kritika politikų atžvilgiu, kad šie leidžia Seime klestėti „vokelių“ sistemai – tai yra, kai dalis parlamentarų gaunamų pajamų nėra normaliai apmokestinamos.

„Jau reikėjo ryžtis seniai, nes politikai yra nuolat kritikuojami. Mus ilgą laiką kritikavo, kad dalis lėšų kurias gauna Seimo nariai, yra neapmokestinamos. Būtų logiška, kad parlamentarai gautų didesnį atlyginimą ir už tai sumokėtų mokesčius. Man atrodo logiška sumokėti didesnius mokesčius, tada būna didesnis atskaitymas į socialinį draudimą, didesnė pensija ir panašiai“, - DELFI sakė A. Sysas.

Parlamentaras panašius siūlymus buvo pateikęs ir 2007 m., tačiau tuomet palaikymo nesulaukė. Jeigu jo pasiūlymams Seimas šįkart pritartų, šie pakeitimai galiotų tik kitos kadencijos parlamento nariams.