„Mes ir patys turim savo patirtį, kai Islandija mus parėmė. Tai negi Lietuvos iškovota laisvė reiškia tiktai daugiau dešrų parduotuvėse ir panašiai. Negi laisvė reiškia tik dešras?“, - DELFI sakė Tibeto laisvės rėmimo judėjimo iniciatyvinė grupės narė Rūta Norkutė, kurios teigimu, pagrindinis vakarinio renginio tikslas Pekino olimpiados išvakarėse informuoti žmones, jog pasaulyje yra okupuota tibetiečių tauta.

Akcija su dainomis ir ugnies šokiais

Rotušės aikštėje susirinkę apie dvidešimt akcijos organizatorių ir dar apytiksliai pusantro šimto pro šalį bėgusių, bet reginiu susidomėjusių žmonių būrys ketvirtadienio vakarą stebėjo liepsnų raides ir virš jų kylančius juodus dūmus.

Iniciatyvinės grupės nariai mojavo Tibeto vėliavomis, o praeivius prisijungti dainomis ragino Hokšila ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio mokyklos auklėtiniai bei ugnies lazdomis apsiginklavę šokėjai.

Analogiški renginiai organizuojami daugelyje pasaulio šalių. Negalintys dalyvauti viešuose renginiuose kviečiami uždegti žvakutes namuose ar darbe, registruotis specialioje interneto svetainėje (candle4tibet.org) ir taip paremti tibetiečius. Pasak R. Norkutės, visame pasaulyje yra užsiregistravę apie 100 mln. žmonių.

Neslėpė J.Ivanauskaitės įtakos

Viena akcijos organizatorių R. Norkutė neslėpė, kad į Lietuvą pirmąsias žinias apie Tibetą atnešė a.a. rašytoja Jurga Ivanauskaitė.

„Jurgos dėka ir buvo šita žinia atnešta. Ir labai daug medžiagos paruošta. Susipažinus su šita medžiaga, būtent tai paskatino domėtis. Toje veikloje dalyvauju ir iš pagarbos šitam žmogui (J. Ivanauskaitei – DELFI) ir tuo pačiu šita kultūra. Jie yra budistai, jie visko siekia nesmurto keliu. Tai kelia pagarbą“, - sakė R. Norkutė.

Kinijos ambasadorė dirba savo darbą

Kinijos ambasadorė Lietuvoje Yang Xiuping interviu naujienų agentūrai Eltai sakė mananti, kad dauguma Tibeto rėmėjų iš tiesų nežino tikrosios situacijos regione.

„Lietuvoje kai kurie žmonės kalba apie Tibetą, kalba apie Dalai Lamą, bet manau, kad nė vienas iš jų dar nebuvo Tibete. Manyčiau, kad jeigu jie būtų buvę bent kartą Tibete ir būtų pamatę, kokia yra tikra situacija Tibete, jie tikrai turėtų kitą nuomonę“, - sakė diplomatė.

Ambasadorės teigimu, absoliuti dauguma Tibeto gyventojų dabar remia Kinijos vyriausybę, o separatistines mintis skleidžia daugiausia užsienyje gyvenantys Tibeto rėmėjai. Yang Xiuping įsitikinimu, olimpiados politizavimas visiškai nesiderina su Olimpine chartija ir pažeidžia sportininkų interesus.

Tuo metu R. Norkutė sako, kad Kinijos ambasadorė tiesiog dirba savo darbą, tačiau kritiškai įvertino primygtinį Kinijos komunistinio režimo įsitikinimą, kad visas pasaulis nesuvokia realios padėties.

„Ji dirba savo darbą, bet, kita vertus, aš nežinau, ji tikriausiai galvoja, kad visas pasaulis yra bukas , kad Kinija teisi, o visas pasaulis neteisus. Yra toks komunistinis mechanizmas, nesvarbu, kad faktai bado akis, bet jie vis tiek savo kalba ir kažkas pasikeis nebent tada, kai žlugs komunistinis režimas“, - ambasadorės žodžius komentavo R. Norkutė.