Ministrų kabinetas ketvirtadienį priėmė nutarimą, kuriame 2008 metais numatyti trijų poilsio dienų iš šeštadienio į pirmadienį arba penktadienį perkėlimai.

Tokiu būdu poilsio diena iš kovo 15 d., šeštadienio, perkeliama į kovo 10 d., pirmadienį. Tai reiškia, kad pailgės savaitgalis prieš Kovo 11-ąją – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną.

Vietoj gegužės 2-osios, penktadienio, dirbsime gegužės 10-ąją, šeštadienį. Ta patį savaitgalį, gegužės 4 dieną, švenčiama ir Motinos diena. Kadangi ji visada švenčiama sekmadienį, prie jos pridedama papildoma laisva diena. Todėl Tarptautinę darbo dieną ir Motinos dieną galėsime švęsti penkias dienas.

Be to, perkėlus poilsio dieną iš birželio 28 d., šeštadienio, į birželio 23 d., pirmadienį, pailgės savaitgalis prieš Rasos ir Joninių šventę.

Darbo kodeksas numato, jog derinant darbuotojų poilsio laiką su švenčių dienomis, poilsio dienos iš valstybės ir savivaldybių biudžetų finansuojamose įmonėse, įstaigose ir organizacijose gali būti perkeltos Vyriausybės nutarimu. Vyriausybė rekomenduoja šią tvarką taikyti ir kitoms įmonėms, įstaigoms bei organizacijoms.

Kitąmet pailgės ir kai kurie kiti savaitgaliai, mat pagal galiojančią tvarką poilsio dienos, sutampančios su valstybinėmis šventėmis, perkeliamos į artimiausią darbo dieną.

Kadangi Vasario 16-oji – Lietuvos valstybės atkūrimo diena – kitąmet bus šeštadienis, o liepos 6-oji – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) diena – sekmadienis, ilsėtis galėsime ir du pirmadienius po jų.

Poilsio diena pirmadienis bus ir po lapkričio 1-osios – Visų Šventųjų dienos, kuri kitais metais bus šeštadienį.

Su savaitgaliu visada sutampa dar viena valstybinė šventė – krikščionių Velykos (pagal vakarietiškąją tradiciją), todėl po jos visada pridedama papildoma poilsio diena (antradienis).

Savaitgaliai pailgės ir per Žolinę, mat rugpjūčio 15-oji bus penktadienis, ir per Kalėdas, mat tuomet ne darbo dienos sutaps su ketvirtadieniu ir penktadieniu.

Metai taip pat tradiciškai prasidės nedarbo diena – sausio 1-ąja, prieš kurią galėsime ilsėtis ir pirmadienį. Tiesa, už tai teks dirbti šį šeštadienį.

Beje, dar vienu ilgu savaitgaliu turėtų prasidėti ir 2009-ieji, mat tuomet sausio 1 diena bus ketvirtadienis, todėl sausio 2-ąją greičiausiai taip pat galėsime ilsėtis.

Seimo nariai užsimojo reformuoti „pavogtų“ savaitgalių kompensavimo tvarką, tačiau niekaip nesutaria, kaip konkrečiai ją pakeisti. Vieni siūlo nekompensuoti visada su šventėmis sutampančių savaitgalių, kiti – įteisinti Kalėdų atostogas.

Be to, norima švenčių sąrašą papildyti Tėvo ir Konstitucijos dienomis, kurios minimos pirmą birželio sekmadienį ir spalio 25-ąją.

Šventinės poilsio dienos ir darbo savaitgaliai 2008-aisiais

DienaPoilsio ar darbo diena
Sausio 1 d., antradienisPoilsio
Vasario 16 d., šeštadienisPoilsio
Vasario 17 d., sekmadienisPoilsio
Vasario 18 d., pirmadienisPoilsio
Kovo 8 d., šeštadienisPoilsio
Kovo 9 d., sekmadienisPoilsio
Kovo 10 d., pirmadienisPoilsio
Kovo 11 d., antradienisPoilsio
Kovo 15 d., šeštadienisDarbo
Kovo 22 d., šeštadienisPoilsio
Kovo 23 d., sekmadienisPoilsio
Kovo 24 d., pirmadienisPoilsio
Kovo 25 d., antradienisPoilsio
Gegužės 1 d., ketvirtadienisPoilsio
Gegužės 2 d., penktadienisPoilsio
Gegužės 3 d., šeštadienisPoilsio
Gegužės 4 d., sekmadienisPoilsio
Gegužės 5 d., pirmadienisPoilsio
Gegužės 10 d., šeštadienisDarbo
Birželio 21 d., šeštadienisPoilsio
Birželio 22 d., sekmadienisPoilsio
Birželio 23 d., pirmadienisPoilsio
Birželio 24 d., antradienisPoilsio
Birželio 28 d., šeštadienisDarbo
Liepos 5 d., šeštadienisPoilsio
Liepos 6 d., sekmadienisPoilsio
Liepos 7 d., pirmadienisPoilsio
Rugpjūčio 15 d., penktadienisPoilsio
Rugpjūčio 16 d., šeštadienisPoilsio
Rugpjūčio 17 d., šeštadienisPoilsio
Lapkričio 1 d., šeštadienisPoilsio
Lapkričio 2 d., sekmadienisPoilsio
Lapkričio 3 d., pirmadienisPoilsio
Gruodžio 25 d., ketvirtadienisPoilsio
Gruodžio 26 d., penktadienisPoilsio
Gruodžio 27 d., šeštadienisPoilsio
Gruodžio 28 d., sekmadienisPoilsio