Itin pavojingu reiškiniu ir valstybinio masto problema V. Adamkus įvardino nepilnamečių įtraukimą į nelegalų verslą.

Prezidentas domėjosi, ar valdžios institucijos pakankamai rūpinasi jaunimo laisvalaikiu. Šalies vadovo nuomone, būtina padėti jaunuoliams rinktis kitokį laisvalaikio praleidimo būdą ir organizuoti turiningą moksleivių užimtumą po pamokų.

"Nelegalus verslas klesti ir yra toleruojamas, o valstybės biudžete nepakanka pinigų atlyginimams pakelti. Mokytojams ir gydytojams už jų darbą mokami centai", - sakė prezidentas V. Adamkus.

Šalies vadovas pabrėžė, kad kasmet išleidžiamos milžiniškos lėšos valstybės sienų apsaugai, tačiau trūksta noro ir valios sutvarkyti įstatymų bazę taip, kad ji būtų efektyvi kovojant su nelegalaus verslo organizatoriais, kurie visais įmanomais būdais taikosi prie Lietuvoje galiojančių teisės aktų.

V. Adamkus klausė, kokių priemonių ketina imtis vietos valdžia ir teisėsauga spręsdama kontrabandos ir jaunimo įtraukimo į šią nusikalstamą veiklą problemas.

"Jeigu kurie nors pareigūnai nesusitvarko su jiems tenkančiu darbu, tai šias pareigas gali užleisti kitiems", - sakė prezidentas ir paragino visas institucijas glaudžiai bendradarbiauti sprendžiant kylančius klausimus.

"Atsakomybę vienodai turi prisiimti vidaus reikalų sistemos žinybos, teisėsaugos institucijos, politikai Seime, Vyriausybėje ir savivaldybėse, vaiko teises ginančios tarnybos, švietimo įstaigos ir vaikus auginančios šeimos", - sakė šalies vadovas.

Savivaldybės atstovai padėtį pasienyje pavadino labai sudėtinga. Jų nuomone, kovai su kontrabanda turi būti sutelktos ir panaudotos daug stipresnės policijos pajėgos, nes kontrabandos visuomenė jau nebelaiko nusikaltimu ir žmonių pagalbos sulaukiama labai mažai.

Preliminariais skaičiavimais, 2007 metais nelegali cigarečių prekybos apyvarta Lietuvoje sieks apie 210 milijonų litų, o galimas pelnas - net apie 100 milijonų litų.

Šalies vadovas Bardinų užkardoje apžiūrėjo UNISAS techninę sistemą, pasieniečių naudojamą sraigtasparnį ir kitą įrangą, kontrabandinio turto saugyklose sulaikytas transporto priemones bei konfiskuotą kontrabandą.

V. Adamkus taip pat apsilankė moksleivių piešinių parodoje "Korupcija vaiko akimis".

Trečiadienį valstybės vadovas dar dalyvaus Tauragės rajono savivaldybėje rengiamoje apskritojo stalo diskusijoje kovos su kontrabanda klausimais, apsilankys Tauragės Jovarų vidurinėje mokykloje, apžiūrės fotografo ir žurnalisto Renaldo Malycho nuotraukų parodą.

Apsilankymą Tauragėje V. Adamkus baigs susitikimu su miesto bendruomene.