Kuris pasiūlymas bus įteisintas, paaiškės po galutinio balsavimo, kuris turėtų įvykti dar antradienį pavakary. Kadangi buvo pritarta dviem visiškai skirtingoms iniciatyvoms, neapsispręsdami, kaip išeiti iš susidariusios situacijos, parlamentarai nutarė padaryti pertrauką.

„Kairiarankiams skirkime per Kalėdas, dešiniarankiams pridėkime prie atostogų“, - ironizavo Liberalų sąjūdžio lyderis Petras Auštrevičius.

Keisti su šventėmis sutampančių savaitgalių kompensavimo tvarką Seimo nariai pradėjo antradienį, svarstydami Darbo kodekso pataisą, kuria įteisinama nauja šventė – pirmą birželio sekmadienį švenčiama Tėvo diena.

Šia pataisa buvo siūloma atsisakyti tvarkos pridėti po papildomą nedarbo dieną po švenčių, kurios visada sutampa su sekmadieniais – katalikų Velykų, Motinos ir Tėvo dienų.

Tačiau liberalcentristas Algis Čaplikas, jau seniai siekiantis įteisinti Kalėdų atostogas, pasiūlė kitokią tvarką. Jis paragino su šventėmis sutampančias poilsio dienas perkelti į Kūčias (jei tai būna darbo diena) ir artimiausias darbo dienas po Kalėdų.

Savo variantą pateikė ir konservatorius Jurgis Razma. Jo siūlymu, su šventėmis sutampantys savaitgaliai turėtų būti kompensuojami papildomomis poilsio dienomis, pridedamomis prie atostogų.

Socialinių reikalų ir darbo komitetas, apsvarstęs abi iniciatyvas, nepritarė nei vienai, nei kitai. Komiteto pirmininkas socdemas Algirdas Sysas posėdyje citavo daugiavaikės Mackonių šeimos laišką. Jame žmonės teigė, kad Kalėdų atostogos tinka nebent Seimo nariams ir alkoholio pardavėjams, tuo tarpu paprastiems gyventojams esą parankiau turėti ilgesnius savaitgalius šiltuoju metų laiku.

Savo ruožtu parlamentarai agitavo ir už vieną, ir už kitą iniciatyvą. Anot liberalcentristo Vytauto Bogušio, daugelyje Europos šalių yra Kalėdų atostogos: „Civilizuotai galėsime išnaudoti tas dienas. Per Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpį anoks čia ir darbas, ypač valstybės įstaigose“.

Anot J. Razmos, įteisinus jo pasiūlymą neliktų „visuotinai švenčiamų nenormalių nedarbo dienų“.

Kita konservatorė Irena Degutienė piktinosi, kad dabar gyventojai priverstinai gauna papildomų nedarbo dienų. Ilgesnes atostogas jie esą galėtų panaudoti naudingiau, tokia tvarka būtų naudingesnė ir verslui. „Mūsų žmonės nemoka laisvalaikio kokybiškai praleisti“, - dėl dabartinės „pavogtų“ savaitgalių kompensavimo tvarkos apgailestavo parlamentarė.

Savo ruožtu Ekonomikos komiteto vadovė socdemė Birutė Vėsaitė pareiškė, kad Kalėdų atostogos nenaudingos nei šalies ekonomikai, nei pramonininkams, verslininkams ir prekybininkams, nei dirbantiesiems.

Nors pagrindiniu paskirtas Socialinių reikalų ir darbo komitetas nė vienam siūlymui nepritarė, parlamentarai vis tiek nesutiko jų iš karto atmesti. Beje, kad būtų svarstoma A. Čapliko pataisa, pritarta vos vieno balso persvara.

Nauja „pavogtų“ savaitgalių kompensavimo tvarka, kad ir kokiam variantui pritartų Seimas, turėtų įsigalioti tik nuo kitų metų sausio 1 dienos.