Pagal šį tyrimą Lietuva užima 51 vietą tarp 180 pasaulio šalių. Toks pats KSI jau buvo 2001 metais nuo to laiko keitėsi labai nežymiai, neperkopdamas 5 balų barjero, atskiriančio mažai korumpuotas valstybes nuo valstybių, kurios tebesusiduria su rimtomis korupcijos problemomis.

Premjeras G.Kirkilas, nepaisydamas šių rezultatų, toliau tvirtina manąs, jog korupcija Lietuvoje mažėja ir teigia toliau dirbsiąs bei kovosiąs su korupcija.

„Suvokimas (korupcijos - DELFI) ne taip greitai keičiasi, dirbsime toliau - toliau stiprinsime kovą su korupcija, šiandieną toliau tariamės dėl partijų finansavimo, kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir Vyriausiąja rinkimų komisija (VRK) tariamės dėl galimo Partijų finansavimo kontrolės padalinio įkūrimo, atnaujinam visą nacionalinę kovos su korupcija programą“, - DELFI komentuodamas TILS paskelbtus duomenis trečiadienį sakė G.Kirkilas.

Pasak G.Kirkilo, „korupcijos suvokimas - labai subjektyvus dalykas“.

Paklaustas, ar tesės pernai duotą pažadą atsistatydinti iš premjero posto, jei korupcija nesumažės, G.Kirkilas atsakė: „Manau, kad daugiau duosiu dirbdamas toliau, nes mūsų nusistatymas yra labai aiškus ir mes dirbame, siekiame dirbti skaidriai ir toliau kovoti su korupcija“.

G.Kirkilas toliau kartojo manąs, jog korupcija Lietuvoje sumažėjo, nes „viena yra korupcijos lygis, o kas kita - suvokimas“.

Klausiamas, kuo remiasi kalbėdamas apie neva mažėjantį korupcijos lygį, G.Kirkilas atsakė: „Aš žinau, kaip mes dirbame“.

Premjeras teigė pasigendąs paties TILS noro bendradarbiauti su Vyriausybę, esą jis ne kartą kvietęs TILS dirbti kartu.

„Aš juos (TILS - DELFI) ne vieną kartą kviečiau, bet jie ir patys nesiveržia padėti“, - teigė G.Kirkilas.

TILS vadovai savo ruožtu teigia, jog į TILS konkrečius siūlymus, kaip kovoti su korupcija Vyriausybė visiškai neatsižvelgė.

Paklausus, ar Vyriausybė ketina kviestis TILS bendradarbiauti kovojant su korupcija šiemet, G.Kirkilas atsakė: „Jei jie nori ir jei pasiruošę - mes visada pasiruošę“.

„Lietuva yra įklimpusi ir stovi vietoje“, - taip šių metų tyrimą apibendrino TI Lietuvos skyriaus (TILS) projektų vadovė Jolanta Aleknevičienė.

TILS vadovas Rytis Juozapavičius neatsakingais ir net negarbingais vadino išvakarėse paskelbtus premjero Gedimino Kirkilo pareiškimus, esą Lietuvoje korupcija sumažėjo. R.Juozapavičius atvirai teigė nelabai suprantąs premjero kalbų ir kaskart skleidžiamų abejonių TILS tyrimais.

„Jei premjeras nepasitiki mūsų tyrimais, gal galėtų savo tyrimą atlikti ir pateikti (...) Pavyzdžiui, man atrodo, kad Lietuvoje žmonės yra laimingesni, bet ar kas nors yra atlikęs kokius nors tyrimus apie tai?“, - teigė R.Juozapavičius.

Apibūdindamas Vyriausybės deklaruojamą kovą su korupcija R.Juozapavičius citavo vieną iš filosofų: „Negali sukurti savo reputacijos vien ketinimais, turi sukurti reputaciją darbais“.

Apie G.Kirkilo teiginius, esą pasigendama paties TILS noro bendradarbiauti kovojant su korupcija, R.Juozapavičius kalbėjo atvirai sarkastiškai, pabrėždamas, jog ir pats premjeras iki šiol nerodė jokios iniciatyvos šia prasme.

„Jaučiuosi lyg tarp mūsų būtų intymūs santykiai. Jis (premjeras - DELFI) jaučia, kad aš nenoriu, bet gal reikėtų manęs atsiklausti, ar aš noriu“, - teigė R.Juozapavičius. Premjeras Gediminas Kirkilas pernai po paskelbto TI tyrimo viešai pažadėjo atsistatydinti, jei per metus Lietuvoje nesumažės korupcija.

"Aišku. Manau, tai yra garbės reikalas sumažinti korupcijos indeksą ir suvokimą", - paklaustas, ar atsistatydintų, jei per metus nepasikeistų korupcijos lygio Lietuvoje įvertinimas, interviu "Žinių radijui" prieš metus sakė premjeras.

Be to, G.Kirkilas tąkart neabejodamas TILS tyrimais tikino, kad yra šalies garbės reikalas pakeisti korupcijos suvokimą.

Pagal TI korupcijos suvokimo indekso vertinimo skalę - 10 balų reiškia „labai skaidrią valstybę“, 0 balų įvertinimas reiškia labai korumpuotą valstybę.