„Šito objekto, matyt, jau niekas nenugriaus. (...) Leidimai išduoti, jau toli nužygiuota. Ir šiandien sustabdyti... Aš nežinau, sunku pasakyti. Sustabdymas gali virsti savivaldybei kažkokiais finansiniais nuostoliais“, - žurnalistams sakė sostinės meras.

J. Imbrasas teigia, kad įvairių visuomeninių ir valstybinių institucijų specialistai prieš apartamentų statybas „padarė tą, ką privalėjo padaryti pagal Lietuvoje veikiančius įstatymus“. Anot jo, specialistai aiškina, kad toje vietoje žydų kapinių „lyg ir nebuvę“, tik žydų bendruomenė dėl šiek tiek išskiriančios kartografinės medžiagos norinti patikslinimų.

Balandžio pradžioje Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) priimta rezoliucija yra paraginęs iki galo ištirti, ar statybos Vilniuje prie Karaliaus Mindaugo tilto vyksta buvusių Šnipiškių žydų kapinių teritorijoje.

S. Alperavičius: statyba ant kaulų negalima

„Mūsų, Lietuvos žydų bendruomenės, pozicija, kad būtų teisingumas. Kaip nustatys ekspertai, kaip patvirtins archeologai, istorikai. Jaudinamės dėl Lietuvos ir Vilniaus įvaizdžio Europoje. Mes nesame kažkokia kita pusė – žydai čia tokie pat piliečiai, gyvenę šimtmečiais“, - po susitikimo sakė Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Alperavičius.

„Jeigu ten tikrai yra kaulų, tada statyti šioje vietoje negalima“, - teigė žydų bendruomenės vadas, statybas prie Mindaugo tilto pavadinęs skubotomis. Pasak jo, pagal žydų religines tradicijas ant kaulų statyti negalima.

„Mes norime sulaukti kvalifikuotis specialistų nuomonės. Aš nei archeologas, nei specialistas, tai negaliu nustatyti kapinių ribų“ – kalbėjo S. Alperavičius. Anot jo, kapinių ribas tirs ekspertai iš JAV, Izraelio, Anglijos ir Vokietijos.

S. Alperavičius primena, kad protestus dėl galimai ant žydų kapų vykstančių statybų reiškė JAV senatoriai, tarp jų - Hilary Clinton, taip pat Didžiosios Britanijos ir Izraelio politikai.

Koncertų ir sporto rūmų ateitis neaiški

Meras sako, kad dėl žydų kapinių teritorijoje esančių Vilniaus koncertų ir sporto rūmų ateities per mažai diskutuota su visuomene. Jis teigė, kad dėl Vilniaus eksmero Artūro Zuoko pasiūlyto projekto „Daugiafunkcinis kultūros centras: Jono Meko vizualinių menų centras ir muziejus "Ermitažas/Guggenheimas Vilnius" bus diskutuojama su visuomene ir specialistais.

Pasak S. Alperavičiaus, jei rūmai nebūtų griaunami ir statybos bei kasinėjimai jų vietoje nevyktų, problemų nekiltų.

URK yra paraginęs Kultūros ministerijai, Kultūros paveldo apsaugos departamentui ir Vilniaus savivaldybei skubiai suburti autoritetingiausius Lietuvos archeologijos ir istorijos specialistus, pasitelkti pripažintus užsienio ekspertus, kad jie paruoštų savo išvadas premjero sudarytai darbo grupei. Ši turėtų operatyviai parengti objektyvią ir diskusijų nebekeliančią išvadą dėl buvusių kapinių teritorijos.

Minėtos institucijos leidimą statybai prie Karaliaus Mindaugo tilto išdavė premjero dar gruodį sudarytai darbo grupei, turinčiai nustatyti Šnipiškių žydų kapinių ribas, nespėjus pateikti išvadų.