Kaip DELFI informavo fakulteto viešųjų ryšių ir estetinio lavinimo vadovas Kęstutis Darulis, ketvirtadienį didžiojoje salėje viešą paskaitą surengė visuomeninė organizacija „Už pilietinę“ visuomenę. Pranešimą tema „Homoseksualizmas – mitai ir realybė“ skaitė lektorius Scottas Lively iš JAV.

„Kadangi mes miesto visuomenei suteikėme salę, atėjo įvairių žmonių. Buvo ir mūsų, ir kitų aukštųjų mokyklų studentų – iš viso apie 80“, - pasakojo K.Darulis.

Šeimos pedagogiką dėstančiam DELFI pašnekovui per paskaitą neužkliuvo, kad buvo įžeidinėjami netradicinės lytinės orientacijos žmonės.

„Atvirkščiai – buvo kalbama apie toleranciją. Pats konspektavau, ką galėčiau pasakyti studentams, nes pareigūnai savo darbe susiduria su homoseksualiais žmonėmis“, - kalbėjo dėstytojas.

Tačiau, K.Darulio pasakojimu, su studentais į paskaitą atėjęs netradicinės lytinės orientacijos docentas iš Vytauto Didžiojo universiteto bandė replikuoti lektoriui, per mikrofoną paskaitos dalyvius kvietė į savo organizaciją, „sakė, kad renkasi VDU, kad pats yra VDU docentas, gėjus ir universitete rengia jų susitikimus“.

Dėl nesantaikos kurstymo į policiją kreipęsis Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) sociologijos docentas Arnas Zdanevičius DELFI visiškai kitaip pasakojo apie svečio iš JAV paskaitą.

„Paskaitoje buvo prisidengiama mokslo vardu, nors ten buvo ne mokslas, bet pamokslas, homoseksualūs vyrai buvo įvardijami pabaisomis, žvėrimis, serijiniais žudikais, kileriais, homoseksualūs santykiai buvo maišomi su pedofilija, buvo siūloma neprileisti homoseksualų prie valdžios, nes jie laiko normalius žmones ligoniais, buvo aiškinama, kad homofobija – psichinė liga“, - sakė dėstytojas.

A.Zdanevičius baisėjosi, kad tokios idėjos buvo skleidžiamos būsimiems jėgos struktūrų darbuotojams. „Tačiau svarbiausia – kad šis žmogus ir toliau skaitys paskaitas“, - piktinosi docentas.

„Nesantaikos kurstymą prieš mažumas draudžia įstatymas, juolab, buvo potekstė, kad juos reikia naikinti, diskriminuoti. Per paskaitą pasakiau, kad labai gerbiu lektoriaus nuomonę ir suprantu, kodėl jis taip elgiasi. Bet taip pat pridūriau, kad esame Europos Sąjungoje, kur svarbi ne tik minties laisvė, bet ir žmonių lygybė. Du kartus bandžiau jį nutraukti, pasakydamas, kad jo žodžiai pažeidžia įstatymus ir apie tai informavau fakulteto vadovą“, - pasakojo VDU dėstytojas.

Apie paskaitą, kurioje neva buvo tiesiogiai ir netiesiogiai kurstoma neapykanta mažumoms, A.Zdanevičius teigė pranešęs ne tik pareigūnams, bet ir prokuratūrai, keliems Seimo nariams.

DELFI pašnekovas neneigė per paskaitą paskelbęs, kad VDU susikūrė gėjų ir lesbiečių paramos grupė „Vaivorykštė“. „Daug kam nepatinka, bet ji yra ir bus. Aš tik pasiūliau studentams, kurie yra homoseksualūs, ateiti pas mus į grupę ir jau atsiliepė kai kurie studentai, netgi iš policijos fakulteto“, - sakė sociologas.

Dėl įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jei paaiškės, kad dėstytojas iš JAV nusižengė Lietuvos įstatymams, jis turės atsakyti už kurstymą prieš tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę.

Įvykio aplinkybes aiškinasi Centro policijos komisariatas.