Neatitinka tikrovės

V. Vareikio teigimu, 30-yje sakinių apie Pabaltijį nėra nė vieno tikrovę atitinkančio žodžio: "Kaip Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę galima vadinti dirbtine ir negyvybinga, jeigu ji egzistavo nuo 13 iki 18-ojo amžiaus pabaigos?

Kaip galima tvirtinti, kad nuo 9-ojo amžiaus prie Baltijos jūros gyveno rusai, jeigu istoriškai čia gyveno baltai ir estai? Ir ne rusų kalba Kunigaikštystėje buvo paplitusi, o senovės slavų, ir tai - tik rašytiniuose dokumentuose..."

Istorikas stebėjosi, iš kur autorius sėmėsi informacijos ir leido sau teigti, kad pas mus klesti homoseksualizmas, prostitucija, ginklų ir narkotikų prekyba.

Primityvi propaganda

Anot KU docento, teksto autorius ir instituto direktorius O. Platonovas "garsus" ne tiek savo nusistatymu prieš baltus, kiek kova prieš Rusijos priešus globaliu mastu.

V. Vareikio teigimu, autoriaus pateikti tariami faktai apie Baltijos valstybes istorine prasme sudėlioti nesąmoningai, o pati enciklopedija negali būti priskirta mokslinei literatūrai.

"Rusų tautos didžioji enciklopedija" - primityvus propagandinis reiškinys. Kiek žinau, Platonovo kūrinius Rusijos prezidento administracija, pasisakanti prieš kraštutines ekstremizmo ir ksenofobijos formas, jau uždraudė platinti šalies knygynuose",- sakė V. Vareikis.

Istoriko teigimu, į tokio pobūdžio įžūlų melą, primenantį 2-ojo pasaulinio karo laikų hitlerinę propagandą, nereikėtų kreipti dėmesio. Tačiau sykiu V. Vareikis pripažįsta, kad toks nesantaikos kurstymas, deja, duoda vaisių.

"Prieš kelerius metus žmogus, matyt, prisiskaitęs paistalų apie Rusiją sunaikinti siekiančius žydus, pasiėmė peilį ir nudūrė Maskvoje rabiną... Be to, pats faktas, kad tokios enciklopedijos Rusijoje yra vis dėlto išleidžiamos, įrodo šios valstybės pseudodemokratiškumą. Juk jeigu, sakykime, Lietuva - demokratinė valstybė, tai pas mus draudžiama viešai skelbti tokias nesąmones ir dar knygynuose jas platinti",- sakė V. Vareikis.

Skaitalas - ir internete

Maskvoje veikiančio Rusų civilizacijos instituto išleistame enciklopedijos tome "Rusų valstybė" rašoma, kad "Baltijos šalys - tai teritorija, esanti Rusijos šiaurės vakaruose, šalia Baltijos jūros, vienas istorinių rusų valstybės arealų: "9-12 a. Pabaltijyje įsikūrė rusai, kurie ten gyvenančioms pagoniškoms estų, latgalių, žemaičių gentims atnešė dvasinį švietimą ir kultūrą <...> 10-12 a. ši teritorija faktiškai įėjo į rusų valstybės sudėtį <...> ".

Šio teksto apie Baltijos šalis autorius bei enciklopediją išleidusio Rusų civilizacijos instituto direktorius O. Platonovas rašo, kad baltiškosios teritorijos buvo užgrobtos vokiečių okupantų po to, kai rusų valstybė, kovodama prieš totorius-mongolus, susilpnėjo.

"1240 m. atsirado Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė, o jos pagoniškasis elitas pagal kultūros ir tikėjimo mastus buvo žemesnio lygio nei jam pavaldi liaudis. Šis dirbtinai sukurtas ir negyvybingas valstybinis darinys neturėjo net savo valstybinės kalbos ir naudojo rusų kalbą. Galop jį "prarijo" Lenkija <...>".

Interpretuota ir vėlesnė Baltijos šalių istorija, kuri, beje, publikuojama ir internete, minėtojo instituto svetainėje: "Pirmojo pasaulinio karo metais Vokietijos generalinis štabas paruošė Pabaltijo atskyrimo nuo Rusijos planą. Tokiu būdu buvo sukurtos marionetinės valstybės (Estija, Latvija ir Lietuva) su vokiečių agentų ir politinių avantiūristų valdžia <...>. 1940 m. šie provakarietiški režimai žlugo ir šalys grįžo į Rusijos sudėtį.

Žlungant SSRS 1991 metais, marionetinėms Pabaltijo valstybėms ėmėsi vadovauti CŽV ir kitų Vakarų specialiųjų tarnybų darbuotojai <...>. Baltijos šalys tapo Vakarų kolonija, vienu iš svarbiausių tarptautinių organizuoto nusikalstamumo centrų - čia klesti prekyba ginklais ir narkotikais, paplitusi prostitucija ir sodomizmas. Tokio pavojingo kaimyno gyvavimas kelia rimtą grėsmę Rusijos nacionaliniam saugumui..."

Prisistato solidžiai

Apie tai, kokiais šaltiniais remiantis enciklopedijoje aprašytos Baltijos šalys, norėjome paklausti ir paties Rusų civilizacijos instituto vadovo O. Platonovo, tačiau internete nurodytu telefono numeriu vakar visą dieną niekas neatsiliepė.

Beje, institutas internete pristatomas kaip prieš trejus metus sukurta nekomercinė autonominė organizacija. Tvirtinama, kad instituto veikla orientuota į mokslinę-tiriamąją, informacinę-analitinę ir leidybinę veiklą.

Pagrindinis instituto tikslas esąs daugiatomės didžiosios rusų tautos enciklopedijos sukūrimas. Šiuo metu, teigiama, jau yra išleista beveik pusė iš dvidešimties enciklopedijos tomų.