Šešis šimtus gyventojų turinčiuose Troškūnuose žmonės pirtyje praustis negali jau metus.

Prieš keturiolika metų privatizavęs pirtį verslininkas sako beveik tiek pat metų prausęs žmones nuostolingai, o savivaldybės skiriamos kasmetinės keturių tūkstančių litų dotacijos išsilaikyti nepakanka. Esą gal būtų pirties neuždaręs, jei nereikėtų remonto ir pusantro šimto tūkstančių litų sanitarinių reikalavimų neatitinkančiai pirčiai atnaujinti.

„Žmonių čia nėra daug, per metus išmaudom apie tūkstantį klientų, išlaikymas labai silpnas, kainų pakelt negali, kaimo žmonės neturtingi“, – teigia pirties savininkas Valentinas Dragūnas.

Verslininkas tikina prašęs valdžios pinigų pirčiai remontuoti, tačiau, pasak rajono mero, įstatymai leidžia dotuoti tik pirties paslaugas socialiai remtiniems asmenims.

„Iniciatyvos, kad ta pirtis išliktų nerodė nei vietos bendruomenė, nei vietos valdžia, lygiai taip pat nerodė ir privačios pirties savininkas, tuo labiau, kad šių metų programoje buvo numatyti beveik 4 tūkst. litų subsidijuoti žmonių prausimąsi pirtyje“, – tvirtina Anykščių rajono meras Alvydas Gervinskas.

Troškūnuose, pasak seniūnės, dauguma gyventojų neturi nei nuosavų pirčių, nei centralizuoto vandentiekio. „Kada vyko privatizacija reikėjo tada mąstyti. Reikėjo tada įrašyti reikalavimą į sutartį, kad negalima keisti paskirties to objekto, kuris buvo privatizuotas. O dabar ką – verslininkas daro, kas jam naudinga“, – piktinasi Troškūnų miestelio seniūnė Janė Dilienė.

Pasak rajono mero, naujos pirties statyba Troškūnuose per brangi. Išlaikomos savivaldybės pirtys veikia tik Anykščiuose ir Svėdasuose, o kitų miestelių gyventojai maudosi kaip išmanydami ir problemos dėl to nekelia, pranešė LTV „Panorama“.