Seimo vicepirmininkas taip pat pakartojo girdėjęs buvusio VSD valdybos viršininko V. Pociūno skundą, kad dirbti į Baltarusiją buvo išsiųstas prieš jo norą, siekiant nušalinti jį nuo vykdytų tyrimų. Tačiau V. Pociūnas pareiškė esąs statutinis pareigūnas ir privaląs paklusti vadovybės valiai, todėl esą prašė dėl to nesiimti jokių veiksmų.

Motyvai netirti – nuo moterų iki žūties aplinkybių

Pasak A. Kubiliaus, pareigūnas pernai tvirtino, kad su juo elgiamasi nederamai. V. Pociūnas tai buvo linkęs sieti su pasikeitimais VSD vadovybėje ir su departamento vadovu Arvydu Pociumi susijusiomis istorijomis (KGB rezervistų skandalu). A. Pociaus elgesys vienu metu esą pasidarė sunkiai suprantamas.

„V. Pociūnas išdėstė tam tikras nuoskaudas, kad jaučiasi nustumiamas nuo iki tol darytų svarbių tyrimų ir siunčiamas į Baltarusiją, jis tikrai didelio noro nejautė važiuoti, kaip kai kurie VSD vadovai teigė, - kalbėjo A. Kubilius. – Bet į mano klausimą, ar reikėtų imtis kokių nors veiksmų ir ginti jį nuo tokio nustūmimo nuo iki tol vykdytos veiklos, jis atsakė (labai gerai atsimenu jo prašymą), kad to nereikėtų daryti, nes yra statutinis pareigūnas ir turi priimti vadovybės sprendimą, važiuoti ten, kur jį siunčia."

Savo noru su komiteto nariais susitikęs A. Kubilius žurnalistams pasakojo, kad iš karto po Baltarusijoje dirbusio pareigūno žūties rugpjūčio pabaigoje pas jį apsilankė VSD pareigūnas Audrius Penkauskas, vėliau – ir pats departamento generalinis direktorius A. Pocius. Jie esą bandė įkalbėti nesiekti V. Pociūno žūties aplinkybių tyrimo Seime.

„Motyvai buvo dėstomi patys įvairiausi, pradedant nuo moterų, baigiant žūties aplinkybėmis. Sakiau, kad, nepaisant visų tokių motyvų, tyrimas turi būti ir būtų geriausia, jei pats departamentas to tyrimo siektų", - teigė A. Kubilius.

Anot Seimo nario, VSD vadovybė jau tuomet žinojo kai kurias V. Pociūno žūties aplinkybes – kad jis prie viešbučio Gardine langą iškrito užlipęs ant palangės ir susirengęs atlikti gamtinius reikalus. Netyčinę jo žūtį jau patvirtino Baltarusijos respublikinė prokuratūra.

A. Kubilius tvirtino, kad tuomet VSD vadovybės noras išvengti tyrimo atrodė keistai. Jis esą ragino atsižvelgti į visuomenės ir politikų požiūrį, kartu sutiko, kad tyrimas turi būti kuo mažiau politizuotas.

„Dabar paaiškėjo kai kurių kitų aplinkybių, susijusių su VSD veikla, kurią vertiname jau ne kaip neadekvačią, bet kaip desperatišką, nušalinant kai kuriuos pareigūnus. Matyt, VSD vadovybė iš anksto žinojo, kad tiriant išsiuntimo aplinkybes ir moralinį klimatą, santykius departamente, bus atskleisti dalykai, kurie yra, viena vertus, parodantys VSD vadovų netinkamumą užimamoms pareigoms, kita vertus, atskleidžiantys dalykus, kurie susiję su grėsmių nacionaliniam saugumui reikalais".

A. Valionis: jokio prievartinio skyrimo nebuvo

Vėliau komiteto posėdyje beveik dvi valandas klausinėtas buvęs užsienio reikalų ministras, parlamentaras Antanas Valionis tvirtino priešingai – esą V. Pociūnas tikrai prašėsi išsiunčiamas į užsienį. Anot eksministro, 2004 metais buvo patvirtinta diplomatinių atstovybių apsaugos programa, pagal kurią pernai VSD gavo pinigų siųsti savo pareigūnus saugoti diplomatines atstovybes. Šie postai esą buvo kuriami vienas po kito, visų pirma – Minske ir Kaliningrade, vėliau – Maskvoje, Sankt Peterburge, Minske, Gardine, Kijeve, Tbilisyje.

A. Valionio tikinimu, apie norą išvažiuoti V. Pociūnas užsiminė dar pernai kovą, jam esą buvo siūloma vykti į Sankt Peterburgą, Briuselį, Tbilisį, kitus miestus. Tokį pareigūno norą anksčiau esą buvo patvirtinęs tuometinis VSD vadovas Mečys Laurinkus.

„Esu įsitikinęs, kad nebuvo jokio išmetimo ar prievartinio skyrimo kur nors", - tvirtino eksministras.

V. Pociūnas dirbo ministru patarėju Lietuvos konsulate Gardine, kaip VSD karininkas buvo atsakingas už diplomatinės atstovybės saugumą.

Pareigūnas tyrė eksprezidento Rolando Pakso, jo aplinkos ir finansinio rėmėjo Jurijaus Borisovo sąsajas ir veiklą, taip pat – projekto 2K įgyvendinimą. Jis žuvo rugpjūčio 23 dieną, iškritęs per viešbučio devintojo aukšto langą Breste, kur buvo tarnybinėje komandiruotėje.

A. Valionis komitetui taip pat papasakojo kai kurią informaciją apie vadinamąjį projektą 2K, tačiau jos neatskleidė, tvirtindamas, kad tai yra valstybės paslaptis. „Mechanizmai, funkcijos, įvykiai, kaip atrodė, - viską smulkiai papasakojau. Apie projektą 2K, atsiradimo, pasirašymo aplinkybes, keleivių ir prekių tranzito į Rusiją problemas, vizitus į Maskvą ir visus kitus dalykus, kurie domino", - teigė parlamentaras.

Pareiškimas dėl nepasitikėjimo komitetu ar tik įstatymo pataisa?

Naujajai sąjungai priklausantis eksministras taip pat pažėrė nemažai kritikos VSD veiklą nagrinėjantiems Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariams bei tokio tyrimo šalininkams.

„Lendama iki tiesioginio valdymo, apklausinėjami operatyviniai darbuotojai, ieškoma nepatenkintųjų... – piktinosi A. Valionis. – Suorganizuokite Užsienio reikalų ministerijoje tyrimą, suraskite nepatenkintus septynis išmestus iš darbo konsulus ir dar būrį žmonių, kurie galvoja, kad yra neįvertinti, ir galėsite iš vidaus susprogdinti ministeriją. Taip galima padaryti su bet kuria institucija."

Kaip ketvirtadienį pranešė dienraštis „Lietuvos žinios", komitetui, apkaltinusiam VSD vadovą A. Pocių trukdymu atlikti tyrimą, rengiamas atkirtis. Opozicinių ir kelių valdančiųjų partijų atstovams esą siūloma pasirašyti pareiškimą, kuriuo būtų pareikštas nepasitikėjimas komiteto atliekamu VSD veiklos tyrimu.

Pasak dienraščio, jau parengtame pareiškimo juodraštyje konstatuojama, kad Seimo komitetas baigia perimti VSD valdymą. Priekaištaujama, kad nebaigus tyrimo ir neparašius galutinių išvadų komiteto nariai jau pareikalavo nuo pareigų nušalinti departamento vadovą.

Vėliau per spaudos konferenciją A. Valionis patvirtino, kad parašai Seime šiomis dienomis tikrai buvo renkami, tačiau esą ne po tokiu pareiškimu, o po įstatymo pataisos projektu. Šis projektas esą susijęs su Tėvynės sąjungos frakcijos nario Povilo Jakučionio pasiūlyta pataisa, kuria siekiama uždrausti buvusiems KGB bei kitų SSRS specialiųjų tarnybų rezervo karininkams eiti tam tikras pareigas. Jei Seimas pritartų šiam siūlymui, vadinamieji rezervistai, tarp jų – ir A. Pocius bei A. Valionis, 10 metų negalėtų eiti valstybės tarnautojų ar statutinių tarnautojų pareigų VSD.

Tuo tarpu Darbo partijos pirmininkas Kęstutis Daukšys, išvakarėse patvirtinęs, kad matė pareiškimo dėl VSD veiklos tyrimo projektą, penktadienį savo žodžių neatsiėmė.

A. Valionis taip pat paragino komitetą VSD veiklą tirti itin atsakingai, kad nebūtų suardytas departamentas, o partneriams užsienyje nekiltų abejonių ir nenukentėtų valstybės prestižas. „Matau tam tikrus pavojus demokratijai, kai primetami sprendimai valstybės institucijai", - kalbėjo eksministras.

„Dabar dirba mažumos Vyriausybė, komitetuose yra opozicijos dauguma. Norint viską suardyti, pakanka komitetui duoti komisijos įgaliojimus, rasti kelis nepatenkintus ir viską sugriauti", - piktinosi A. Valionis.

Savo ruožtu spaudos konferencijoje dalyvavęs Užsienio reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Justinas Karosas pareiškė, esą VSD vadovų prašymas nepradėti V. Pociūno žūties tyrimo buvo ne spaudimas ar noras nuslėpti aplinkybes, o korektiškumo siekis.