Tačiau Seimui nepavyko įveikti prezidento veto, todėl neįsigalios ir liepą priimtos pataisos, kuriomis, be kita ko, buvo numatyta, kad medžioklės plotus nustatančios savivaldybių komisijos laiškais turėtų informuoti visus žemės sklypų savininkus apie ketinimus artimiausiu metu įtraukti jiems priklausančius žemės sklypus į medžioklės plotus.

Iš savivaldybių laiškus gavusiems žemės savininkams siūlyta per tris mėnesius apsispręsti, ar uždrausti medžioti savo žemėje, ar nustatyti papildomas medžiojimo sąlygas.

Antradienį paskelbtame pareiškime šalies vadovas primena, kad Seimo priimto Medžioklės įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymo nuostatos pažeidžia Konstitucijoje įtvirtintą nuosavybės neliečiamumo principą, reiškiantį, jog savininkams, kaip subjektinių teisių į turtą turėtojams, yra garantuojama teisė reikalauti, kad kiti asmenys nepažeistų jų teisių, bei tai, jog valstybė privalo saugoti savininkų teises nuo neteisėtų kėsinimųsi į jas.

Teikdamas savo pataisas, V.Adamkus vadovavosi Konstitucinio Teismo pernai gegužę priimto nutarimo nuostatomis, todėl siūlė įtvirtinti specialaus leidimo principą, reiškiantį, kad be žemės savininko leidimo negalima medžioti jam priklausančioje žemėje.

Prezidento manymu, medžiotojai, prieš pradėdami medžioti privačiuose žemės sklypuose, turėtų kreiptis į žemių savininkus ir gauti pastarųjų leidimus, kuriuose turėtų būti aiškiai išreikšta žemių savininkų valia, taip pat galėtų būti nustatytos ir kitos medžiojimo sąlygos.

Liepą Seimo priimtos pataisos numatė, kad medžioklės plotus nustatančios savivaldybių komisijos nuo šių metų spalio registruotais laiškais turėtų informuoti visus žemės sklypų savininkus apie ketinimus artimiausiu metu įtraukti jiems priklausančius žemės sklypus į medžioklės plotus.

Iš savivaldybių laiškus gavusiems žemės savininkams siūlyta per tris mėnesius apsispręsti, ar uždrausti medžioti savo žemėje, ar nustatyti papildomas medžiojimo sąlygas.

Seimas buvo nustatęs, kad per minėtą laikotarpį, komisijai negavus žemės sklypo savininko rašytinio sprendimo, būtų laikoma, kad žemės savininkas neprieštarauja, kad jam priklausančioje žemėje būtų medžiojama.

Žemės savininkams, norintiems uždrausti medžioti savo sklypuose tik esant tam tikroms aplinkybėms, jas būtų tekę patvirtinti pas notarą.

Pagal dabar galiojančia tvarką žemės sklypo savininkas gali uždrausti medžioti savo žemėje. Apie žemės sklypus, kuriuos ketinama įtraukti į medžioklės plotus, skelbiama spaudoje.

Šalyje yra 30 tūkst. medžiotojų ir 800 tūkst. miškų ir žemės savininkų, 400 tūks. ha žemės nuomojama.