Trūksta išviečių

Sakysite, prie paplūdimio yra viešieji tualetai. Taip, yra. Palangos savivaldybės duomenimis, net septyni.

„Jeigu tik atostogautojai eitų į tuos tualetus, jų tikrai netrūktų“, – L.T. sakė Palangos savivaldybės Komunalinio skyriaus vedėjas Romualdas Večerskis.

Tačiau poilsiautojams atrodo kitaip. Šeimomis atostogaujantys atvykėliai vaikų į viešuosius tualetus beveik neleidžia – nežinia, kokią ligą ten gali pasigauti.

Jau nekalbant apie tai, kad tualetų buvimo vietą gana sunku nustatyti. O ir nepatogu nuo jūros iki jų kėblinti.

Paplūdimyje retai pamatysi nuorodą, kur ieškoti WC. Juk ne kiekvienas kasmet atostogauja Palangoje.

Verslininkų bėdos

Prie kiekvienos paplūdimio kavinės stovi biotualetas. Kitaip negalima. Kavinių lankytojams jie nemokami, tačiau kai kuriose kavinėse tiems, kurie užsuka tik nusilengvinti, tenka pakloti porą litų.

„Kai vanduo šaltas – tualetų verslas klesti“, – ironiškai taria poros paplūdimio kavinių šeimininkas Tomas Žulkus. Suprask, žmonėms per šalta „sysioti“ į vandenį, tad skuba į biotualetus.

Anot verslininko, į jo kavinių tualetus įleidžiami ir tie, kurie kavinėse net vandens neperka.

„Biotualeto išsiurbimas kainuoja šimtą litų, jeigu lankytojų daug, tai reikia daryti kas dvi trys dienos. Mašinos atvažiuoja iš Klaipėdos, Palangos komunalininkai sako neturintys mašinos, kuri galėtų važiuoti per smėlį“, – pasakojo T.Žulkus.

Po tokių kalbų suprantama, kodėl pernai vasarą kai kurie paplūdimio kavinių šeimininkai už pasinaudojimą biotualetu plėšė po dešimt litų. Tiesa, kai kavinių savininkai nepasirūpina jų išvalymu, tada ir kavinėje alaus išgėrus greitai nusišlapinti lieka pora vietų – jūra ir kopos. Iki viešojo tualeto nukakti sunkoka.

Keliasdešimt vietų

R.Večerskio teigimu, viešuosiuose paplūdimio tualetuose yra apie keliasdešimt vietų. Jo įsitikinimu, tiek pakanka, kad visi paplūdimių lankytojai turėtų kur nusilengvinti.

Tačiau poilsiautojai jais naudojasi gana retai. Žinoma, į tualetą patogu užsukti einant ar grįžtant iš paplūdimio, tačiau kaitinantis bėgioti kelis šimtus metrų iki išvietės tikrai nepatogu.

R.Večerskis sakė neseniai viešėjęs Lenkijoje, kur domėjosi kurortų tualetais. „Buvome tokiame pat kurorte kaip Palanga. Biotualetų paplūdimiuose ten nėra. Nemanau, kad ir pas mus jie atsiras“, – sakė Komunalinio skyriaus vedėjas.

Palangos tarybos narys, dirbantis gelbėtoju, Ričardas Razgaitis pažymėjo, kad pagal sanitarines higienines normas paplūdimyje tualetai turėtų būti kas keli šimtai metrų. „Žinoma, kad tualetų trūksta, tačiau dėl to kaltų nėra“, – sakė jis. Tarybos nario svarstymu, tualetų nepakanka dėl lėšų stokos.