„Rugsėjį šalnų jau gali pasitaikyti, bet reikėtų nepainioti – šalnos formuojasi prie žemės paviršiaus, o oro temperatūra fiksuojama dviejų metrų aukštyje. Taigi skirtumas tikrai gali būti kelių laipsnių. Paprastai būna, kad prie žemės paviršiaus – šalna, o fiksuojami keli laipsniai šilumos“, – dėstė pašnekovas.

Tačiau paklaustas, ar rugsėjį oro temperatūra gali kristi žemiau nulio, klimatologas sutiko, kad būna ir taip.

„Rugsėjo pabaigoje gali ir pasnigti, bet sniegas turėtų ištirpti. Tikrai retai būna taip, kad tokiu metu prisninga ir sniegas išsilaiko kelias dienas. Dar truputį rugsėjį su sniegu ankstoka, ypač paskutiniais dešimtmečiais“, – nurodė jis.

Dar yra vilties, kad šils

Pasidomėjus, ar tai reiškia, kad vasara jau baigiasi ne tik teoriškai, bet ir praktiškai, D. Valiukas prisiminė, kad 2015 m. rugsėjo 1-ąją didesnėje šalies dalyje oro temperatūra siekė daugiau kaip 30 laipsnių. Pavyzdžiui, Zarasuose fiksuotas 35 laipsnių karštis.

„Pati rugpjūčio pabaiga, rugsėjo pradžia dar nėra tas tikrasis ruduo. Dažnai vasara persipina su rudeniu, temperatūra „persistumia“. Pats vasaros sezonas ilgėja tiek pavasario, tiek rudens sąskaita, labiausiai trumpėja žiemos“, – pastebėjimais dalijosi klimatologas.

Anot pašnekovo, sulaukti galime ir vadinamosios bobų vasaros, kai staigiai atšyla rugsėjo pabaigoje ar spalio pradžioje.

Bobų vasara kaip pats reiškinys neturi konkrečios datos – tai susiję su atmosferos cirkuliacija, kai prasiveržia šilti aukšto slėgio orai. Kartais tai trunka vos kelias dienas, kartais – savaitę“, – nurodė D. Valiukas.

Vidutinė rugsėjį temperatūra – vos 12,2 laipsnio

Pasak klimatologo, šis rugsėjis turėtų atitikti daugiametes orų normas. Šilčiau, kaip visuomet, bus pajūryje, šalčiau – likusioje Lietuvos dalyje.

„Jei rytų Lietuvoje bus apie 12–12,5 laipsnio šilumos, tai pajūryje, Vakarų Lietuvoje – apie 14 laipsnių. Oras visoje Lietuvoje, ko gero, artimesnis rytinei Lietuvos daliai – 12,2 laipsnio yra vidutinė rugsėjo mėnesio temperatūra“, – sakė pašnekovas.

Tiesa, pastaruosius trejus metus rugsėjis buvo maždaug laipsniu šiltesnis. 2016 m. vidutinė rugsėjo paros oro temperatūra buvo 13,6, 2015 – 13,7 laipsnio.

„Šiais metais turėtų būti artima 12,2 laipsniams“, – sakė D. Valiukas.

Svyruos ir temperatūra, ir kritulių kiekis

Tačiau jis ragino prisiminti Lietuvos klimato specifiką, kuriai įtaką padarė ir intensyvi klimato kaita – temperatūrų svyravimus.

„Gali pasitaikyti ir tikrai šiltų dienų, jas keis vėsesnės – svyravimas tikrai neišvengiamas“, – nurodė D. Valiukas.

Netolygus Lietuvoje – ir kritulių kiekis. Vienose vietovėse jų iškrenta daug, kitose – mažai.

„Smarkios liūtys – daugiau vasaros reiškinys, bet netolygumas pasiskirstyme – ir rudens pradžios atspindys. Daugiausiai kritulių būna Žemaičių aukštumoje, vakarinėje Lietuvos dalyje, o viduryje – jau mažiau. Prognozės labai panašią normą ir žada“, – aiškino klimatologas.

Nurodė, ko laukti spalį ir lapkritį

Savo ruožtu spalį prognozuojama 7,2, lapkritį – 2,9 laipsnių vidutinė paros temperatūra. Tiesa, paprastai pastarąjį mėnesį būna laipsniu vėsiau.

„Tačiau tas vienas laipsnis nereiškia, kad lapkritis bus šiltas. Vis tiek jis yra toks vėlyvas rudens mėnuo, tad vėsesnis. Tokį mėnesį laipsnis nėra aiškiai juntamas“, – nurodė jis.

D. Viliukas taip pat neskubėjo peikti tos vasaros, kurią turėjome, nors neretas orams žarsto priekaištus.

„Ko gero, paskutiniais dešimtmečiais mes labai pripratome prie šilumos. Jei jau laipsniu šalčiau, iš karto mums atrodo, kad labai vėsu. Ši vasara buvo gana permaininga – pakankamai daug liūtinių kritulių tai vienoje, tai kitoje vietoje vis sulaukėme, tos saulės vasaros pradžioje nebuvo labai daug, tad tai turbūt ir padarė įtaką bendrai savijautai. Tačiau rugpjūčio pradžia jau buvo vasariškesnė, ko buvo galima tikėtis“, – sezoną įvertino D. Valiukas.