Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius teigia, kad ši pertvarka yra neišvengiama, norint pagerinti savivaldybės teikiamų paslaugų (viešojo transporto, gatvių apšvietimo, atliekų išvežimo ir t. t.) kokybę. Tokiai pozicijai praeitą savaitę pritarė ir miesto taryba.

Teigiama, kad remiantis Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) gairėmis parengti pokyčiai padės išspręsti daugumą šiuo metu sostinės įmones kamuojančių problemų.

„Dabar jų valdymas yra politizuotas, neefektyvus, neorientuotas į tikslą ir neskaidrus, – sakė R. Šimašius. Tam įrodymų netrūksta, todėl reikia suformuluoti labai aiškius tikslus, nustatyti rodiklius, užtikrinti skaidrumą ir nepriklausomas valdybas.“

Suburs patarėjų komandą

Pirmoji institucija, kuri atsirastų įgyvendinant šią reformą, būtų Turto valdymo centras. Tai būtų savivaldybės administracijos struktūrinis padalinys, suformuotas iš dabartinių darbuotojų, kuris įgyvendintų savininko ir akcininko funkcijas, stebėtų, analizuotų ir apibendrintų įmonių informaciją, finansinius ir nefinansinius rodiklius, rengtų skaidrumo ataskaitas, teiktų pasiūlymus ir rekomendacijas tarybai, savivaldybės vadovybei įmonės valdymo klausimais.

Antroji institucija – Turto valdymo ekspertų darbo grupė, kurią sudarytų 7 mero pateikti ir tarybos patvirtinti nariai. R. Šimašius sakė, kad jau kitą savaitę ketina paskelbti šį sąrašą.

„Tai bus aukšto lygio profesionalai, dėl kurių kompetencijos ir sąžiningumo niekam nekils nė menkiausios abejonės“, – žadėjo meras. Jis taip pat pridūrė, kad atrinkti kandidatai turės skirtingų kompetencijų: patirties versle, investicinėje bankininkystėje, akademiniame pasaulyje.

Klausimų kyla dėl to, kad šie žmonės už savo darbą savivaldybei negaus atlyginimo, todėl neaišku dėl kokių išties paskatų jie gali norėti ten dirbti. Be to, ar už dyka apskritai galima rasti gerų darbuotojų?

Tačiau R. Šimašius aiškino, kad šie žmonės dirbs, nes turi ambicijų padėti savo miestui ir šaliai. „Darbas nėra kasdienis ir ne aptarnaujantis. Šie žmonės duos strateginius patarimus, išgrynins savivaldybės įmonių tikslus bei rekomenduotiną politiką“, – sakė meras.

Jis taip pat neatmetė galimybės, kad ilgainiui ir ekspertų darbo grupės nariams gali būti pradėti mokėti atlyginimai, jei jų darbas taptų nuolatinis ir įgytų daugiau atsakomybės.

R. Šimašius pabrėžė, kad įmonių valdybose darbas bus apmokamas – nario atlyginimas sudarys iki penktadalio vadovo atlyginimo. Tad, jei įmonė turėtų penkių narių valdyba, jos išlaikymas kainuotų vieno vadovo atlyginimą.

Kėslų neturi

Prie šios pertvarkos rengimo nemažai prisidėjo „Baltic Institute of Corporate Governance“ vadovas Paulius Martinkus. Jis savo asociaciją apibūdina kaip nevyriausybinę nepelno siekiančią organizaciją.

„Mūsų misija yra didinti Baltijos šalių įmonių konkurencingumą diegiant gerąją valdysenos patirtį“, – aiškino P. Martinkus.

Būtent tuo jis sakė padėjęs R. Šimašiui, kuris užsibrėžė savivaldybės įmones valdyti skaidriai ir efektyviai. Pats Vilniaus meras teigė esantis labai dėkingas už P. Martinkaus suteiktą pagalbą.

Tačiau R. Šimašius neketina už tai atsidėkoti postais, pavyzdžiui, ekspertų darbo grupėje. „Ten bus kiti žmonės“, – sakė jis.

Į šią vietą nepretenduoja ir pats P. Martinkus. Jis taip pat sakė, kad neketina kandidatuoti į naujai formuojamas savivaldybės įmonių valdybas. Tiesa, neatmetė galimybės, kad tai gali daryti kiti „Baltic Institute of Corporate Governance“ nariai, išklausę specialius mokymus profesionaliems valdybos nariams ir pirmininkams.

„Tai bus vieša procedūra, kurioje savo narius dalyvauti skatinsime. Tačiau kiekvienas turi apsispręsti, ar jam tinka, nėra interesų konfliktų, turi laiko, atitinka kompetencijos. Daugybė dalykų reikia apsvarstyti.

Negalima sakyti, kad dabar institutas ateis ir savo nuožiūra kažką darys. Ką atsirinks – savivaldybės reikalas, o iš mūsų tikrai nebuvo bandoma ko nors apeiti“, – dėstė pašnekovas.

Ant administracijos direktorės pečių

Kas bus atrinkti į įmonių valdybas bene daugiausiai priklausys nuo trečios naujai formuojamos institucijos – Atrankos komiteto, kurį sudarys 3 savivaldybės administracijos direktorės Almos Vaitkunskienės paskirti nariai. Beje, jų tarybai tvirtinti jau nereikės.

Jie taip pat negaus atlyginimo, t. y. dirbs visuomeniniais pagrindais. A. Vaitkunskienė aiškino, jog į šį komitetą kvies asmenis, kurie turi šias kompetencijas: privačios arba valstybės valdomos įmonės valdybos pirmininko, valdybos nario arba stebėtojų tarybos nario patirtį (ši patirtis reiškia, kad asmuo tikrai žino, kokių žinių ir gebėjimų būtinai reikia gerai organizuoti valdybos darbą ir būti efektyviai dirbančiu valdybos nariu), o taip pat bent vieną asmenį, turintį vertingą tarptautinę profesinę patirtį vadovų atrankos srityje. Tokio asmens, kuris padėtų užtikrinti sklandų ir profesionaliai vykdomą nepriklausomų valdybos narių atrankos procesą, savivaldybė ieškos tarptautinėse vadovų atrankos įmonėse.

„Šis komitetas nepriims savarankiškų sprendimų, bet turės reikšmingą patariamąją galią, kadangi bus sudarytas iš patyrusių profesionalų. Atrankos komiteto narių nebūtina tvirtinti taryboje, tačiau dėl reikalavimų asmenų, kuriuos kviesime visuomeniniais pagrindais talkinti savivaldybei atrenkant nepriklausomus valdybų narius, kompetencijai bei kitų galimai iškilsiančių klausimų būtinai tarsiuosi su meru, vicemerais ir tarybos nariais“, – sakė A. Vaitkunskienė.

R. Šimašius sakė pasitikintis administracijos direktorės sprendimu, nes pasitiki ja pačia.

„Svarbu pagaliau viską pastatyti į vietas. Kad politikai užsiimtų politika, valdymo strategai užsiimtų valdymo strategija, o už įgyvendinimą būtų atsakingos institucijos“, – teigė Vilniaus meras.

Alma Vaitkunskienė

Jis taip pat paaiškino, kaip visos šios institucijos susijusios tarpusavyje. 7 ekspertų darbo grupė teiks rekomendacijas merui ir tarybai ir pagal jas bus formuojama politika. Iš jos būtų aišku, kokių žmonių reikia įmonių valdybose. Atsižvelgę į tai 3 Atrankos komiteto nariai turės atrinkti kandidatus į įmonių valdybas. Tačiau galutinį sprendimą priims įmonės stebėtojų taryba, turėsianti priimti kandidatūras arba paaiškinti, kodėl reikia kažko kito.

„Tai lyg ir patariamoji galia, bet akivaizdu, kad labai stipri ir neslepiu to, kad Atrankos komisija iš esmės ir turėtų formuoti valdybų korpusą“, – komentavo R. Šimašius.

P. Martinkus teigė, kad šią tvarką galima buvo suorganizuoti ir geriau. Pavyzdžiui, kaip yra Suomijoje, kur atrankas vykdo agentūra iš išorės. Bet, jo teigimu, savivaldybė atsakė, kad šiuo metu negali tokiam sprendimui skirti lėšų.

„Todėl planuoja tą daryti savomis jėgomis. Klausimas, ar iš to lėšų sutaupys, bet kai daroma pas save viduje yra didesnė politizacijos rizika. Nors reiktų kiek įmanoma mažiau politikos ir kuo daugiau kompetencijos bei profesionalumo visame šitame procese.

Dabartinės gairės galėtų būti dar tobulesnės ir dar aukštesnė ta kartelė, bet ir tai ką Vilnius pasitvirtino yra visa galva aukščiau nei šiandien turi Vyriausybė“, – tvirtino P. Martinkus.

Atviro prieštaravimo nėra

Nors kiek anksčiau R. Šimašius teigė, kad jaučia tam tikrą pasipriešinimą iš socialdemokratų, dabar jo jau nebeliko.

„Vienu metu buvo pasiūlymų, kuriems nepritariau. Norėta į valdybas įtraukti profesinių sąjungų atstovus, kas savaime gal ir nėra blogai, bet šiame etape nemanau, kad tai galima daryti visais atvejais. Taip pat siūlyta įvesti lyčių kvotas, bet nemanau, kad įvairovę reikia įtvirtinti griežtai“, – pasakojo meras.

A. Vaitkunskienė sakė, jog įmonių valdymo pertvarką ne tik palaiko, bet ir kartu su kitais kolegomis iš savivaldybės administracijos ją rengė.

„Pažymėtina, kad dar 2014 metų pabaigoje atliktos Specialiųjų tyrimų tarnybos Korupcijos rizikos analizės įmonių valdymo srityse išvadoje ir rekomendacijose pateikiama kritika tuo metu egzistavusiai įmonių valdymo praktikai, kai jų valdybose dalyvavę tie patys administracijos darbuotojai būdavo valdybų nariais net keturiose ar daugiau įmonių, nurodyti kiti trūkumai“, – sakė administracijos direktorė.

R. Šimašius tikisi, kad jo pateikta ekspertų darbo grupė bus patvirtinta artimiausiame tarybos posėdyje. Po to bus suformuota Atrankos komisija.

„Per vasarą ekspertų grupė turėtų pateikti savo rekomendacijas. Rudens pradžioje turėtų pradėti vykti valdybų formavimas ir visų įmonių strategijų peržiūrimas. Ši pertvarka įsibėgėti turėtų rudens viduryje, o rezultatus turėtume pamatyti kitais metais“, – darbotvarkę dėstė jis.