Po bendrų poros atostogų saulėtoje Ispanijoje, savaitgalį iš Barselonos į Vilnių pigių oro linijų bendrovės skrydžiu grįžusį R. Malinauską ir jo draugę iš oro uosto į Druskininkus naktį parvežė vienam iš vadinamojo Druskininkų vandens parko priklausančių padalinių – viešajai įstaigai „Druskininkų gydykla“ priklausantis mikroautobusas, kuriuo naudojasi Druskininkų savivaldybės administracija.

Jei iš tiesų Druskininkų meras asmeniniams savo ir naujosios širdies damos poreikiams linkęs leisti vietos savivaldybės biudžeto pinigus, tai turėtų labai nudžiuginti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdybos pareigūnus ir Kauno apygardos prokuratūros prokurorus. Mat jie jau antrus metus tiria ir niekaip neištiria piktnaudžiavimo tarnyba požymius Druskininkų savivaldybėje ir jai priklausančioje įmonėje „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centras „Aqua“, kurios mikroautobusas su vairuotoju pasirūpino mero ir jo merginos kelione.

Užfiksavo grįžtančius iš kelionės

Bendrovei „Wizzair“ priklausantis lėktuvas, tarptautiniame Vilniaus aerouoste turėjęs nusileisti naktį iš šeštadienio į sekmadienį, vėlavo beveik valandą laiko.

Tai, kad Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas R. Malinauskas su 30 m. jaunesne šviesiaplauke mergina dar liepos viduryje išskrido į Ispaniją, DELFI informavo pastabūs mero kelionės bendrakeleiviai lietuviai.

Naktį į praėjusį sekmadienį, liepos 24-ąją, prieš pirmą valandą nakties Vilniuje nusileidęs pigių skrydžių bendrovės lėktuvas parskraidino milijonierių politiką ir jo draugę iš Ispanijos į Lietuvą.

Pora bandė apsimesti, jog jie nėra kartu. Pirmasis po oro uosto vartus į atvykimo salę išėjo R. Malinauskas. Vos įžengęs į atvykimo salę, politikas nervingai apsidairė aplinkui, tarsi tikėdamasis išvysti kažką nepageidaujamo, ir skubiai spruko pro duris į lauką.

Ričardas Malinauskas

Maždaug po penkių minučių pasirodė ir Ramutė G. Didelį baltą kelioninį lagaminą tempianti mergina iš pradžių pasuko į tiesiai priešais pagrindinius oro uosto pastato vartus esančią mokamą automobilių stovėjimo aikštelę. Tačiau vėliau apsisukusi grįžo atgal, ir prasilenkusi su gatvėje budinčiu policijos patrulių ekipažu, pasuko į atokiau oro uosto prieigų esančią automobilių stovėjimo aikštelę.

Ją pasitiko pribėgantis R. Malinauskas, paėmęs tempti merginos kelioninį lagaminą.

Pora, aplenkdama aikštelėje stovinčius automobilius, artėjo jų laukiančio šviesios spalvos mikroautobuso „VW“, valst. Nr. DNV 379 link.

DELFI žiniomis, ši transporto priemonė priklauso Druskininkų vandens parkui, tačiau ja naudojasi Druskininkų savivaldybės administracija.

Vairuotojui padėjus sukelti lagaminus, pora sulipo į mikroautobusą ir paliko aerouosto teritoriją.
Tikėtina, kad pasirodžius informacijai apie tai, jog po atostogų Druskininkų savivaldybės merą su naująja drauge iš Vilniaus į kurortą parvežė tarnybinis transportas su vairuotoju, Druskininkų savivaldybės administracija, kuri naudojasi minėta transporto priemone, ras būdų, kaip pateisinti tokią naktinę kelionę.

Ričardas Malinauskas su drauge

DELFI pabandė pasiteirauti, ką apie naktinę savivaldybės mikroautobusiuko kelionę su meru R. Malinausku ir jo drauge iš Vilniaus į Druskininkus naktį iš šeštadienio į sekmadienį galvoja Druskininkų savivaldybės administracijos direktorė Vilma Jurgelevičienė.

Telefonu susisiekus su valdininke, uždavėme du klausimus: ar Druskininkų savivaldybės administracija naudojasi minėta transporto priemone ir ar buvo bei kokių tarnybinio transporto komandiruočių praėjusį savaitgalį.

„Na, jūs supraskite, ponia Vilma, kad būtų juokinga, jei aš žinočiau visą mūsų transporto ūkį. Gal ir naudojamės tokiu automobiliu, reikia patikrinti“, - atsakė Druskininkų savivaldybės administracijos direktorė.

Paklausus, ar savaitgalį buvo kur nors komandiruota tarnybinės transporto priemonės, V. Jurgelevičienė nesutriko: „Visko gali būti, gal ir buvo?“.

Tačiau paprašius patikslinti klausiamą informaciją, už Druskininkų savivaldybės administracijos darbą tiesiogiai atsakinga valdininkė paprašė žurnalistės klausimus išsiųsti raštu ir išjungė telefoną.

Trečiadienio popietę DELFI sulaukė Druskininkų savivaldybės administracijos Dokumentų ir informacijos skyriaus vedėjos Dovilės Ciūnienės elektroninio laiško, kuriuo valdininkė persiuntė Druskininkų savivaldybės administracijos direktorės Vilmos Jurgelevičienės atsakymus į klausimus dėl savivaldybės naudojamo mikroautobuso „Volkswagen“.

Direktorė pripažino, kad Druskininkų „savivaldybės administracija naudojasi transporto priemone, kurios valst. Nr. DNV 379“.

V. Jurgelevičenė taip pat informavo, kad „praėjusį savaitgalį į komandiruotę buvo išsiųstas automobilis (mikroautobusas „VW“, valst. Nr. DNV 379), t. y. būtent tas automobilis, kuris pasitiko iš Barselonos parskridusius Druskininkų savivaldybės merą R. Malinauską ir jo naująją draugę Ramutę G., ir paėmė juos iš Vilniaus aerouosto.

Druskininkų savivaldybės administracijos vadovė teigė, kad minėtoji komandiruotė buvo „pagal sudarytą panaudos sutartį, kurioje numatytas išlaidų padengimas fizinio asmens lėšomis“, o tokią transporto priemonės panaudos sutarties galimybę esą numato „Druskininkų savivaldybės administracijos direktoriaus 2007 m. spalio 26 d. Nr. V35-692 įsakymu patvirtintos Druskininkų savivaldybės administracijos tarnybinių lengvųjų automobilių įsigijimo, nuomos ir naudojimo biudžetinėse įstaigose taisyklės (nauja redakcija 2016 m. balandžio 7 d. įsakymas Nr. V35-278)“.

Nei kokiu maršrutu buvo minėta komandiruotė, nei kas tas fizinis asmuo, padengęs išlaidas, V. Jurgelevičienė neatskleidė.

Pasipiktino viešumu

DELFI prieš keletą savaičių rašė apie tai, kad Druskininkų savivaldybės meras R. Malinauskas išsiskyrė su savo drauge odontologe Jurgita Kasperavičiūte.

Tai paaiškėjo po to, kai DELFI politiką ir išvaizdžią šviesiaplaukę pastebėjo kartu leidžiančius savaitgalį R. Malinauskui priklausančioje sodyboje Latežerio kaime.

Kartu su pora laiką drauge leido ir prieštaringai vertinamas Druskininkų verslininkas Egidijus Vosylius, teisėsaugininkams žinomas Pieštuko pravarde, bei jo sūnus Žilvinas Vosylius.

Nors tuomet kalbinta merui į dukras amžiumi tinkanti mergina nesigynė laiką leidusi su meru pastarojo sodyboje, tačiau po straipsnio publikacijos persigalvojo ir piktinosi, esą žurnalistai, išviešindami jos asmeninio gyvenimo detales, pažeidė jos privatumą.

„Nieko nekomentuosiu. Situacija viską paaiškina pati. Galiu tik patvirtinti, kad mes su ponu Ričardu – ne pora. Jei jis surado moterį, kokios gyvenime jam reikia, galiu tik palinkėti jiems sėkmės“, - taip tuomet apie savo išsiskyrimą su Druskininkų savivaldybės meru R. Malinausku kalbėjo 38-erių metų J. Kasperavičiūtė, kai DELFI paprašė komentaro apie nuotraukose užfiksuotus vaizdus.
R. Malinauskas ir J. Kasperavičiūtė pora buvo pastaruosius dvejus metus. Pusantrų metų moteris gyveno mero namuose Druskininkuose.

„Panele Jurgita, ar kai jūs su R. Malinausku keliaudavote į užsienio keliones, po jų jus pasitikdavo aerouoste tarnybinis mero vairuotojas su valdišku automobiliu?“ – paaiškėjus, kokiu transportu meras su drauge iš aerouosto grįžo į Druskininkus, DELFI telefonu paklausė ankstesnės R. Malinausko širdies damos Jurgitos Kasperavičiūtės.

Tačiau į klausimą moteris neatsakė – išklausiusi, ko teiraujasi žurnalistė, ji mandagiai atsisveikino ir padėjo telefono ragelį.

Tiria piktnaudžiavimus Vandens parke ir savivaldybėje

Faktas, jog Druskininkų savivaldybės meras R. Malinauskas nevengia naudotis savivaldybės resursais ne tik savo, bet ir savo vis naujų širdies draugių naudai, turėtų būti tarsi smūgis šlapiu skuduru per veidą STT Kauno valdybos pareigūnams ir Kauno apygardos prokuratūros prokurorams, nu pernai metų besiaiškinantiems piktnaudžiavimo tarnyba ir lėšų švaistymo Druskininkų savivaldybėje reikalus.

Atliekant ikiteisminį tyrimą, įtarimai pareikšti Druskininkų savivaldybei priklausančios bendrovės „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centras „Aqua“ direktoriui Edmundui Antanaičiui. Savivaldybės įmonės vadovas teismo buvo nušalintas nuo pareigų. Liudytojais iki šiol taip ir nebaigtoje tirti baudžiamojoje byloje apklausti ar viešai aiškintis turėjo aukšti šalis politikai ir pareigūnai, įskaitant ir Vyriausybės vadovą ir socialdemokratų lyderį Algirdą Butkevičių, ministrus Kęstutį Trečioką, Rimantę Šalaševičiūtę, Audronę Pitrėnienę ir kt.

DELFI plačiai rašė apie tai, kad Druskininkų vandens parkas buvo tapęs nemokamų nakvynių politikams ir savųjų įdarbinimo rojumi.

Valdiškoje įmonėje nesibodėdavo nemokamai lankytis ir viešbučio bei sveikatinimo paslaugomis naudotis aukšti politikai, dažniausiai – Vyriausybės ministrai. Kai kurie iš jų nesidrovėdavo atsivežti ir savo sutuoktinius.

Valdiškoje įmonėje darbo atsirado ir bendrovės direktoriaus E. Antanaičio žmonai, ir Druskininkų savivaldybės mero, vicemero, administracijos direktorės, bendrovės valdybos sutuoktiniams ir/ar šeimų nariams.

Druskininkų savivaldybės valdomame Druskininkų vandens parke ir gydyklose dirba ištisa valdžios atstovų plejada: paties Druskininkų savivaldybės mero R. Malinausko pirmoji žmona Daiva Malinauskienė, dukra Evelina Malinauskaitė, Druskininkų mero pavaduotojo Lino Urmanavičiaus žmona Vilija Urmanavičienė, sūnus Tomas Urmanavičius, Druskininkų savivaldybės administracijos direktorės Vilmos Jurgelevičienės sūnus Gytis Jurgelvičius, Druskininkų savivaldybės tarybos narė Inga Šinkonienė, Druskininkų savivaldybės tarybos nario Virgaudo Taletavičiaus žmona Giedrė Taletavičienė, „Aqua“ centro valdybos pirmininko Algirdo Svirsko pusbrolis Gintaras Svirskas. Anksčiau įmonėje dirbo ir Druskininkų savivaldybės mero pavaduotojo L. Urmanavičiaus dukra Augustė Urmanavičiūtė.