Tai BNS trečiadienį patvirtino kadenciją baigiantis sveikatos apsaugos ministras socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis.

„Prieš tai buvome raštu išdėstę poziciją tarybai, dabar, po sprendimo kreipėmės į Vyriausybės atstovą, taip pat į Generalinę prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo, parašėme pozicijas ministrui pirmininkui“, - BNS sakė V. P. Andriukaitis.

Kaip BNS sakė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vadovė Elena Martinonienė, kreipimasis gautas antradienį, jį nagrinėti pavesta Viešojo intereso gynimo skyriui.

V. P. Andriukaitis sprendimą kreiptis į prokurorus motyvavo tuo, kad Vilniaus savivaldybei, kaip ir bet kuriai institucijai, turi galioti „Konstitucija, įstatymai, Vyriausybės nutarimai ir kiti teisės aktai“.

„Gerbiu Zuoko (Vilniaus mero Artūro Zuoko - BNS) kompetenciją sveikatos apsaugoje, bet nenorėčiau polemizuoti su juo dėl pacientų, nes mano ir jo supratimas truputį skiriasi“, - sakė V. Andriukaitis.

Savivaldybės, jo teigimu, turi prisiimti joms ministerijos deleguotas funkcijas - vykdyti antrinio ir tretinio lygio gydymo paslaugas, tačiau visi sprendimai, taip pat ir dėl įstaigų reorganizavimo esą turi būti derinami su Vyriausybe.

„Čia jau ir prasideda diskusijos, ar savivaldybės taryba tikrai neperžengė savo kompetencijos“, - sakė V. P. Andriukaitis.

Jis taip pat priminė, kad ministerija neatsisako planų siekti, jog Vilniaus klinikinė ligoninė bei kitos panašias gydymo paslaugas teikiančios įstaigos būtų pavaldžios ministerijai.

„Manau, kad antrinio-tretinio lygio ligoninės turi būti koordinuojamos valstybiniu mąstu. Yra pasiūlytos ir tai numatančios pataisos parlamente“, - sakė jis.

Vilniaus savivaldybės taryba Vilniaus klinikinės ligoninės ir Vilniaus psichikos sveikatos centro sujungimui pritarė praėjusį trečiadienį.

Tarybos sprendime numatoma, kad abi gydymo įstaigos bus jungiamos į vieną juridinį asmenį – viešąją įstaigą Vilniaus Antakalnio klinikinę ligoninę.

Kaip posėdyje tvirtino Vilniaus meras Artūras Zuokas, pritarus ligoninių sujungimui, reorganizacija bus baigta tik parengus ir tarybai dar kartą patvirtinus gydymo įstaigų reorganizavimo planą.

Birželio pradžioje Vilniaus miesto klinikinės ligoninės darbuotojų profesinės sąjungos atstovai kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministerija prašydami inicijuoti įstatymų pataisas, kurios leistų gydymo įstaigą iš Vilniaus savivaldybės perduoti Sveikatos apsaugos ministerijai. V.P.Andriukaitis tam pritarė.

Tuo metu A. Zuokas tvirtino, kad ministras, siekdamas Vilniaus klinikinės ligoninės pavaldumo ministerijai, „rūpinasi bendrapartiečio ligoninės vadovo interesais“.