Pageidaujantieji savigynai įsigyti tokių ginklų privalės nurodyti ir noro apsiginkluoti priežastį – grėsmės šaltinį.

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos biuro Licencijavimo poskyrio specialistas Vytautas Aleksandrovas informavo, kad kol kas D kategorijos ginklams leidimo nereikia.

Pagal Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą, dujinių, nedidelės nukaunamosios galios šaunamųjų, pneumatinių ginklų, aerozolinių ar elektrošoko įrenginių pirkėjai turi būti ne jaunesni nei 18 metų, tad nuėję į ginklų parduotuvę tik privalo parodyti asmens dokumentą.

Galbūt todėl lengvai įgyjamas ginklas virsta mada: jaunimui populiaru aiškintis tarpusavio santykius, pagąsdinti konfliktuojančius asmenis ar net apiplėšti kitus.

V.Aleksandrovas patikino, kad bet kurie ginklai yra pavojingi žmogaus gyvybei ar sveikatai – ir tam tikromis sąlygomis pavartotas D kategorijos ginklas gali atimti gyvybę. Todėl, pasak jo, didesnė kontrolė tikrai būtų į nauda: „Kontrolė turi būti protinga – reikia žinoti, kas ginklą įsigyja ir kokiu tikslu. O dabar jos D kategorijos ginklams kaip ir nėra.“

Svarbūs motyvai

Pasak Licencijavimo poskyrio specialisto, policija neturi jokios duomenų bazės, kiek gyventojų savigynai įsigijo D kategorijos ginklų. V.Aleksandrovo manymu, iš jų veikiausiai tik maža dalis skaitė Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą ir į jį gilinosi.
Todėl spėjama, kad tik nedaugelis dujinius, „šratinius“, „guminių šovinių“ ginklus ar vadinamuosius dujų balionėlius – aerozolinius įrenginius įsigijusių asmenų žino įstatymą ir jame nurodytus reikalavimus.

Pavyzdžiui, kad D kategorijos ginklas negali būti patikėtas kitam nepilnamečiam asmeniui, kad draudžiama nešiotis ar gabenti ginklą esant neblaiviam ir apsvaigus nuo narkotikų, nešiotis parengtą šaudyti ginklą, demonstruoti jį viešoje vietoje, pavartoti žmonių susibūrimo vietoje ir kitus.

„Išgirdę apie įstatymo pataisas žmonės jau domisi, kokia bus nauja D kategorijos ginklo gavimo tvarka. Ko kas tiksliai nežinoma. Tik tiek, kad reikės pristatyti psichologo ir narkologo pažymą, gauti policijos leidimą. D kategorijos ginklą įsigijusio asmens pavardė bus įvesta į duomenų bazę. Veikiausiai reikės nurodyti ir ginklo įsigijimo priežastį. Tie, kurie jau turi D kategorijos ginklus, privalės per nustatytą terminą taip pat atvykti ir prisiregistruoti. Kitaip jiems grės baudžiamoji atsakomybė“, – sakė V.Aleksandrovas.

Licencijavimo poskyrio specialistas informavo, kad pareigūnai ir taip visuomet pasidomi, kokiu tikslu net ir mažiau pavojingu laikomą ginklą gyventojas nori įsigyti. Pasak jo, motyvai būna įvairiausi: vieni nesijaučia saugūs gatvėse, kiti tvirtina nešiojantys dideles pinigų sumas, tad nori turtą apsisaugoti.

Traukia jaunimą

Manoma, kad Lietuvoje D kategorijos ginklus turi apie 100 tūkstančių gyventojų. Licencijavimo poskyrio specialisto teigimu, jų gali būti kur kas daugiau.

Pareigūnas neneigė pastebėjęs, kad ginkluotis mažiausiai pavojingais ginklais ypač mėgsta jauni asmenys.

„Ginklas visuomet jaunus žmones, ypač vaikinus, traukė lyg magnetas. Pagrindinė problema – nuo D kategorijos ginklus turinčių asmenų nukentėję žmonės nesikreipia į policiją. Būna, kad jaunuoliai ginklus demonstruoja, elgiasi įžūliai, įvairiausi konfliktai įvyksta jaunimo susibūrimo vietose, o policijai apie tai nepranešama. Juk aplinkiniai pareigūnus gali kviesti ir tada, kai pamato, kad neblaivus vaikinas turi ginklą ar aerozolinį įrenginį. Retai kuris apie tai pareigūnus informuoja, todėl visokių nelaimių įvyksta“, – kalbėjo V.Aleksandrovas.

Pašnekovo teigimu, dar ne taip seniai kai kurie D kategorijos ginklų šeimininkai buvo įsigudrinę juos perdirbti – tam tikro modelio dujiniai ginklai buvo pritaikyti šaudyti kulkomis.

„Perdirbti tinka ne visi dujiniai ginklai, nes kai kurių modelių metalas per trapus. Vis dėlto prieš kelerius metus masiškai pradėta pirkti tam tikro modelio iš tvirtesnio metalo pagamintus dujinius ginklus. Jie buvo išimti iš prekybos, juos uždrausta įvežti į mūsų šalį“, – informavo pareigūnas.

Tikrina nuolat

V.Aleksandrovas patikino, kad po šalį sukrėtusių skaudžių nelaimių policija vis aktyviau kontroliuoja ir B bei C kategorijos ginklų šeimininkus.

Jau šią savaitę prasidės prevencinė akcija „Ginklai“ – nuo lapkričio 15 d. bus tikrinama, ar turintys leidimą laikyti ir nešioti šaunamuosius ginklus asmenys laikosi įstatymų nustatytos tvarkos.

„Apylinkių inspektoriai ir kiti pareigūnai stebi, kad turintys medžioklei, savigynai B, C kategorijos ginklus asmenys laikytųsi įstatymu nustatytos tvarkos. Galima pasakyti, kad paprastai tokie žmonės pažeidimų nedaro. Vis dėlto neseniai buvo atvejas, kad reikėjo leidimą ginklui panaikinti. Būna, kad sulaukiame aplinkinių pranešimo dėl netinkamo elgesio su ginklu.

Pavyzdžiui, skyrybų atveju vyrai tampa emocingesni, žmonoms būna grasinama. Tuomet ginklą paimame ir tikriname, ar įtarimai pagrįsti“, – sakė Licencijavimo poskyrio specialistas.

Pasak V.Aleksandrovo, B ar C kategorijos ginklus įsigiję žmonės retai juos pavartoja savigynai – įprastai tokie atvejai sulaukia didžiulio atgarsio ir yra visuomenei žinomi.

Pastarasis iš tokių atvejų Panevėžio krašte – Dembavoje prie parduotuvės apsaugininkų ir vagių susišaudymas. Po tokių įvykių visuomet ikiteisminiu tyrimu patikrinama, ar tarnybinį ginklą bei savigynai skirtąjį asmuo pavartojo teisėtai, tinkamai įvertinęs aplinkybes.

„Norintis B ar C kategorijos ginklą įsigyti gyventojas turi būti nepriekaištingos reputacijos, pereiti medicininį patikrinimą. Leidimas išduodamas penkeriems metams, paskui visą procedūrą reikia kartoti. Beje, norėtųsi, kad medicininė komisija į savo darbą atsakingiau žiūrėtų, nes esu visokių kalbų girdėjęs“, – teigė pareigūnas.

Faktai

• Lietuvoje fiziniams asmenims savigynai ar medžioklei išduodami B ir C kategorijos ginklai. Pavojingiausius A kategorijos ginklus, jų priedus, šaudmenis gali įsigyti ir turėti tik specialaus statuso subjektai, valstybinės kriminalistinės ekspertizės įstaigos.
• Beveik 90 tūkstančių lietuvių yra įsigiję B ir C kategorijos ginklus savigynai bei medžioklei. Visi tokių ginklų šeimininkų įregistruoti duomenų bazėje.
• Spėjama, kad mažiausiai pavojingais laikomos D kategorijos ginklus turi kur kas daugiau asmenų, nei yra įsigijusiųjų B ar C kategorijos ginklus. Šalies valdžia siekia, kad D kategorijos ginklus turintys asmenys taip pat įsigytų leidimus ir būtų įtraukti į policijos duomenų bazę. Kol kas jie „priregistruojami“ tik ginklų parduotuvėse.
• Šiuo metu daugiau nei 2000 panevėžiečių turi leidimus apsiginkluoti B ir C kategorijos ginklais. Iš jų moterų – kelios dešimtys.
• Daugiausia B ir C kategorijos ginklų įsigijo 26–34 metų gyventojai.