Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas antradienį paprašė savo patarėjo užsienio politikos klausimais, taip pat Seimo Užsienio reikalų bei Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetų "skubiai nagrinėti" informaciją apie Pusiaujo Gvinėjos kariškių sulaikytą ir šios šalies Malabo uoste prišvartuotą Lietuvos refrižeratorių.

Raštą, informuojantį apie sulaikytą laivą, Seimo pirmininkui atsiuntė jo savininkės - Klaipėdoje įsikūrusios UAB "Baltlanta" - direktorius Andrejus Sumcovas.

Rašte A. Sumcovas informuoja apie laivo "Rytas", plaukusio iš Mauritanijos į Kamerūną, "užpuolimą, užgrobimą ir apiplėšimą" lapkričio 10 dieną Pusiaujo Gvinėjoje. "Baltlantos" direktorius prašo Seimo pirmininko kuo skubesnės pagalbos išlaisvinant Lietuvos laivo įgulą, laivą ir krovinį.

"Ryto" operatoriaus "Baltic Atlant Shipping" atstovas Bronius Bikulčius BNS antradienį informavo, jog "Rytas" tebėra prišvartuotas Malabo uoste, nors laivo įgulai ar šeimininkams nepareikšta jokių kaltinimų.

"Antradienį laivo įgula nesulaukė jokio patikrinimo. Tik kelinta para laive budi keturi ginkluoti kariškiai", sakė B. Bikulčius. Kaip skelbta, refrižeratorių "Rytas" sulaikė Pusiaujo Gvinėjos kariškiai praėjusį penktadienį, šiam plaukiant su žuvies kroviniu iš Mauritanijos į Kamerūną. Laivo operatoriaus atstovo teigimu, "Rytas" buvo sulaikytas neutraliuose vandenyse.

Karo laivu priplaukę Pusiaujo Gvinėjos kariškiai liepė "Ryto" įgulai prisišvartuoti Malabo uoste, kuris yra Pusiaujo Gvinėjai priklausančioje Bioko saloje.

Visą pirmadienį laivą ir dokumentus tyrinėjo 5 asmenų grupė, save vadinusi nepriklausomų ekspertų komisija.

Dar pirmadienį tikėtasi, kad Pusiaujo Gvinėjos valdžia priims sprendimą dėl tolesnio laivo likimo, tačiau taip neįvyko nei pirmadienį, nei antradienį, ir kol kas nėra aišku, kokia konkrečiai neteisėta veikla yra kaltinamas Lietuvos laivas. Anksčiau skelbta apie įtarimus, kad Lietuvos laivas be leidimo žvejojo teritoriniuose Pusiaujo Gvinėjos vandenyse arba nelegaliai supirkinėjo žuvį iš smulkių vietos žvejų.

Klaipėdos uoste registruoto laivo įguloje yra 38 žmones, iš kurių 5 Rusijos, likę - Lietuvos piliečiai. Laivo kapitonas yra Rusijos pilietis, kaliningradietis Valentinas Malychinas. Dabar visa įgula yra laive.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija kreipėsi į Prancūzijos, Rusijos ir Ispanijos UR ministerijas pagalbos išlaisvinant Lietuvos laivą.