Į antrąjį rinkimų turą vienmandatėse apylinkėse, pirminiais duomenimis, pateko 41 konservatorių atstovas ir 42 LVŽS kandidatai.

Vis dėlto, nors rezultatas apylygis, konservatoriams jis nebūtinai gali būti sėkmingas, nes apygardose treti arba ketvirti likę socialdemokratų arba Darbo partijos rinkėjai greičiausiai už juos nebalsuos, o papildomo rezervo jiems sulaukti sunku.

Konservatoriai nebeturi rezervų?

Tokios nuomonės laikosi žurnalistė Indrė Makaraitytė, kuri DELFI teigė, kad konservetoriai nelabai turi šansų augti, o už borto vienmandatėse likę kairieji rinkėjai jų nelaikys.

„Darbo partijos ir Tvarkos ir teisingumo rinkėjas vargiai balsuotų už Tėvynės sąjungos kandidatą. Nepaisant to, kad rajonuose yra truputėlį kitaip, ne visuomet žmonės balsuoja už partijas, dažnai partijos yra pasikvietusios į savo gretas vietos ryškiausius asmenis ir žmonės kartais balsuoja labiau už iškilesnį žmogų“, - kalbėjo I. Makaraitytė.

Indrė Makaraitytė

Pasak žurnalistės, konservatorių šansai nėra dideli: „Aš peržiūrėjau vienmandates apygardas labai kritiškai su visokiais rezervais iš vienos pusės ir iš kitos. Yra kelios apygardos, kur yra liberalai su konservatoriais, taigi įvertinus tai, kad nėra rezervo konservatoriams iš kur paimti, kažkuris vienas iš jų laimės. Dažniausiai tai būna tie rajonai, kur meras yra liberalas, vargiai konservatoriai ten galėtų paimti balsų iš kairiųjų rinkėjų, kad laimėtų prieš liberalą.

Kitur yra su valstiečiais. Jie dabar yra ant bangos ir aš manau, kad tą bangą dabar valdo valstiečiai ir konservatoriams prieš juos laimėti tose apygardose sunkiai įmanoma. Juk neturi jie iš kur paimti to rezervo, konservatorių rinkėjas dažniausiai būna tas, kuris tikrai ateina balsuoti ir ta riba būna tokia lubinė.“

Pasak I. Makaraitytės, konservatoriai vienmandatėse gali surinkti apie 10 mandatų, o valstiečių ir žaliųjų šansai yra geresni: „Aš paskaičiavau, kad valstiečiai galėtų gauti mažiausiai 28 papildomus mandatus iš vienmandačių. Žinoma, ne visur. Yra labai stiprių socialdemokratų kandidatų, kur išėjo valstiečiai, ten tikrai yra tokių, kur seniai rinkimus laimi keliose apygardose.

Yra ir konservatorių apygardos. Yra daug apygardų, kuriose yra abejonių, bet konservatoriai yra paėmę ribas dažniausiai ir nesakyčiau, kad jiems yra šansų augti, todėl nesakyčiau, kad jų šansai vienmandatėse yra geri.“

Kitų partijų rinkėjai balsuoti gali ir neateiti

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Mažvydas Jastramskis DELFI teigė, kad už antrojo turo borto likusių partijų rinkėjai balsuoti gali papračiausiai neateiti.

Mažvydas Jastramskis

„Antrame ture tas socialdemokratų palaikymas gali duoti kažkiek efekto, bet nemanau, kad tai bus lemiamas dalykas. Antrame ture aktyvumas būna mažesnis gerokai ir tų partijų rinkėjų, kurių kandidatas nepateko į antrą turą, ateina mažiau.

Ne tiek, kad aš galvoju, kad aktyvumas bus mažesnis, jis tiesiog visada būna mažesnis ir tie žmonės, kurie balsavo už socialdemokratą ir jis nepateko į antrą turą, gali tiesiog iš viso neateiti“, - kalbėjo M. Jastramskis.

Pasak politologo, abiem partijom yra palankių dalykų antrame ture: „Nesiimčiau prognozuoti į vieną ar kitą pusę, kai būna mažas aktyvumas, jis būna konservatoriams palankesnis. Iš kitos pusės, valstiečiai yra partija, kuri pirmauja pagal antrus žmonių pasirinkimus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1032)