Maž­daug 40 ha plo­tą už­iman­čio­je pre­kių me­ko­je sa­vo vie­tą tu­ri ir mais­to, ir dra­bu­žių, ir au­ga­lų par­da­vė­jai. Čia pir­kė­jų ieš­ko bal­džiai, trans­por­to prie­mo­nių par­da­vė­jai, ama­ti­nin­kai, di­džiu­lį plo­tą už­ima sen­daik­ty­nas.

Pa­si­su­ki­nė­jęs tarp sen­daik­čiais nu­krau­tų pre­kys­ta­lių, ga­li at­ras­ti įvai­riau­sių pre­kių – nuo šaukš­to iki ki­li­mų, bui­ti­nės tech­ni­kos, bal­dų. Ne­se­niai tur­gu­je vaikš­čio­ju­sio mū­sų skai­ty­to­jo dė­me­sį pa­trau­kė pre­ky­bi­nin­kas, siū­lan­tis puo­du­kus su Ru­si­jos pre­zi­den­to Vla­di­mi­ro Pu­ti­no ir So­vie­tų są­jun­gos ly­de­rio Le­o­ni­do Brež­ne­vo at­vaiz­dais – pa­si­ro­do, pa­klau­sios ir to­kios pre­kės... „O ko­dėl nie­kas ne­siū­lo pirk­ti puo­de­lių su mū­sų Pre­zi­den­tės ar net me­ro at­vaiz­du?“ – šiek tiek pyk­te­lė­jęs re­dak­ci­jos klau­sė aky­lus skai­ty­to­jas.

Ap­žiū­rė­jus pre­ky­bi­nin­ko siū­lo­mas pre­kes, tur­gaus lan­ky­to­jui ki­lo įta­ri­mas ir dėl jų le­ga­lu­mo. Nu­fo­tog­ra­fa­vęs puo­du­kus bei ša­lia iš­rek­la­muo­tus dur­klus, įvai­raus dy­džio pei­lius bei ki­tus, gin­klus pri­me­nan­čius daik­tus, tur­gaus lan­ky­to­jas krei­pė­si į mū­sų re­dak­ci­ją. „Ne­gi Rie­ta­vo tur­gu­je ne­kon­tro­liuo­ja­ma, kas kuo pre­kiau­ja, juk įsta­ty­mas drau­džia pla­tin­ti ir de­monst­ruo­ti na­cis­ti­nius ir ko­mu­nis­ti­nius sim­bo­lius“, – ste­bė­jo­si vy­ras.

Kaip į tai re­a­guo­ja ir ar ma­to šio­je si­tu­a­ci­jo­je įsta­ty­mų pa­žei­di­mą tei­sė­sau­gos ins­ti­tu­ci­jos? Nuo­trau­ką per­siun­tė­me Rie­ta­vo PK vir­ši­nin­kui Ma­riui Vai­či­kaus­kui pra­šy­da­mi at­sa­ky­ti į jos au­to­riui rū­pi­mą klau­si­mą. Pa­si­ro­do, tai pa­da­ry­ti ne taip pa­pras­ta – lau­kę sa­vai­tę tei­sė­sau­gos ins­ti­tu­ci­jos at­sa­ky­mo taip ir ne­su­lau­kė­me. Kiek vė­liau pa­skam­bi­nę ko­mi­sa­ria­to vir­ši­nin­kui, su­ži­no­jo­me, kad mū­sų pa­klau­si­mas iš­siųs­tas ati­tin­ka­moms ins­ti­tu­ci­joms, ku­rios vis dar, ma­tyt, la­bai at­sa­kin­gai ruo­šia at­sa­ky­mą.

Nors raš­tus pa­rei­gū­nai ruo­šia il­gai, ne­veik­lu­mu jų ap­kal­tin­ti ne­ga­lė­tu­me. Pa­aiš­kė­jo, kad tą pa­tį sek­ma­die­nį, kai bu­vo da­ry­ta nuo­trau­ka, Rie­ta­vo PK pa­tru­liai, ga­vę pra­ne­ši­mą, jog tur­gu­je pre­kiau­ja­ma gin­klais, ope­ra­ty­viai iš pre­ky­bos iš­ėmė kar­dus, pei­lius bei ki­tus ga­li­mus gin­klų prie­dė­lius. Kaip sa­kė M. Vai­či­kaus­kas, vi­si iš­im­ti daik­tai iš­siųs­ti eks­per­ti­zei. Jei įta­ri­mai pa­si­tvir­tins, pre­ky­bi­nin­kui grės bau­džia­mo­ji at­sa­ko­my­bė.

Rie­ta­vo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to va­do­vas taip pat pri­pa­ži­no, kad į puo­de­lius su po­li­ti­nių vei­kė­jų at­vaiz­dais pa­rei­gū­nai de­ra­mo dė­me­sio ne­at­krei­pė, nors So­vie­tų są­jun­gos va­do­vo, Ko­mu­nis­tų par­ti­jos ge­ne­ra­li­nio sek­re­to­riaus Le­o­ni­do Brež­ne­vo at­vaiz­do pla­ti­ni­mas tu­rė­jo bū­ti už­fik­suo­tas kaip ad­mi­nist­ra­ci­nis tei­sės pa­žei­di­mas.

Kaip sa­kė M. Vai­či­kaus­kas, taip at­si­ti­ko dėl to, kad jau­no am­žiaus po­li­ci­nin­kams L. Brež­ne­vo vei­das ne­ži­no­mas.

Pla­tin­da­mas vien Ru­si­jos pre­zi­den­to Vla­di­mi­ro Pu­ti­no ar šios vals­ty­bės her­bo at­vaiz­dus, pre­kei­vis įsta­ty­mo pa­žei­dęs ne­bū­tų, nes eg­zis­tuo­jan­čios vals­ty­bės sim­bo­li­kos ar jo ly­de­rių at­vaiz­dų pla­ti­ni­mas ne­drau­džia­mas. Ta­čiau įsta­ty­mas drau­džia pla­tin­ti at­vaiz­dus, jei juo­se yra pa­vaiz­duo­ti Vo­kie­ti­jos na­cio­na­lis­tų ir SSRS ko­mu­nis­tų par­ti­jos va­do­vai, šiuo at­ve­ju – L. Brež­ne­vo.

Ta­čiau, ne­žiū­rint pa­da­ry­to įsta­ty­mo pa­žei­di­mo, keis­tai at­ro­do mū­sų vi­suo­me­nės su­pra­ti­mas, kad ge­riau­sia pre­kiau­ti puo­de­liais su ki­tos vals­ty­bės (šiuo at­ve­ju, ag­re­so­rės – red. pa­sta­ba) va­do­vų at­vaiz­dais, nei, kaip sa­kė mū­sų skai­ty­to­jas, Lie­tu­vos Pre­zi­den­tės ar me­ro... „Ne­gi mū­sų žmo­nėms im­po­nuo­ja tiek skriau­dos Lie­tu­vai pa­da­riu­sios vals­ty­bės va­do­vai, kad juos čia gar­bi­nam?“ – su nuo­sta­ba klau­sė „Rie­ta­vo že­mės“ skai­ty­to­jas.

LR ATPK 18818 straips­ny­je ra­šo­ma:

Na­cis­ti­nės Vo­kie­ti­jos, SSRS ar Lie­tu­vos SSR vė­lia­vos ar her­bo ar­ba vė­lia­vų, žen­klų ar uni­for­mų, ku­rių su­de­da­mo­ji da­lis yra na­cis­ti­nės Vo­kie­ti­jos, SSRS ar Lie­tu­vos SSR vė­lia­va ar her­bas, na­cis­ti­nių ar ko­mu­nis­ti­nių or­ga­ni­za­ci­jų sim­bo­lių ar uni­for­mų ar­ba na­cis­ti­nės Vo­kie­ti­jos, SSRS ar Lie­tu­vos SSR vė­lia­vos ar her­bo, na­cis­ti­nės svas­ti­kos, na­cis­ti­nio SS žen­klo, so­vie­ti­nio kū­jo ir pjau­tu­vo žen­klo, so­vie­ti­nės rau­do­nos pen­kia­kam­pės žvaigž­dės žen­klo pa­grin­du su­da­ry­tų vė­lia­vų ar žen­klų, at­sa­kin­gų už Lie­tu­vos gy­ven­to­jų rep­re­si­jas, Vo­kie­ti­jos na­cio­nal­so­cia­lis­tų ar SSRS ko­mu­nis­tų par­ti­jos va­do­vų at­vaiz­dų pla­ti­ni­mas, nau­do­ji­mas su­si­rin­ki­me ar ki­ta­me ma­si­nia­me ren­gi­ny­je ar­ba ki­toks de­monst­ra­vi­mas, taip pat na­cis­ti­nės Vo­kie­ti­jos, SSRS ar Lie­tu­vos SSR him­no vie­šas at­li­ki­mas už­trau­kia bau­dą nuo vie­no šim­to ke­tu­rias­de­šimt ke­tu­rių iki dvie­jų šim­tų aš­tuo­nias­de­šimt de­vy­nių eu­rų su daik­to, ku­ris bu­vo ad­mi­nist­ra­ci­nio tei­sės pa­žei­di­mo pa­da­ry­mo įran­kis, kon­fis­ka­vi­mu.

Pa­gal šį straips­nį ne­at­sa­ko as­muo, ku­ris pa­da­ro šio straips­nio pir­mo­jo­je da­ly­je nu­ro­dy­tas vei­kas mu­zie­jų veik­los, vi­suo­me­nės in­for­ma­vi­mo apie is­to­ri­nius ir da­bar­ties įvy­kius, to­ta­li­ta­ri­nius re­ži­mus, švie­ti­mo, moks­lo, me­no, ko­lek­cio­na­vi­mo, an­ti­kva­ri­nės ar sen­daik­čių pre­ky­bos tiks­lais, as­muo, ku­ris nau­do­ja ofi­cia­lią eg­zis­tuo­jan­čios vals­ty­bės sim­bo­li­ką, taip pat Ant­ro­jo pa­sau­li­nio ka­ro da­ly­vis, vil­kin­tis sa­vo uni­for­mą.

Šaltinis
Temos
„Plungės žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (920)