Taip konfliktas tarp konservatorių ir Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) dar labiau aštrėja. Taikdario vaidmens bando imtis Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis – jis ragina koalicijos partnerius nustoti drabsčiusis purvais.

Pasitikėjimas R.Palaičiu priklausys nuo „gebėjimo ištaisyti klaidas“

A. Kubilius žurnalistams pirmadienį sakė, kad jo susirašinėjimai su VSD ir R. Palaičiu yra įslaptinti. Sykiu jis pažymėjo šioje informacijoje nematantis nieko, ką derėtų slėpti nuo visuomenės. VSD taip pat teko kritikos – esą ši žinyba neranda pusiausvyros tarp savo darbo metodų apsaugos ir visuomenės teisės žinoti, ir „nereikia pridaryti paslapčių ten, kur jų nėra“.

„Mano manymu, tarnyba dirbo tikrai neblogai, ir būtų gerai, kad toliau taip pat sėkmingai dirbtų. (...) Praeitą savaitę gavau ministro R. Palaičio paaiškinimus, kuriuos dar besilankydamas Japonijoje prašiau pateikti. Taip pat gavau ir VSD atsakymą į savo paklausimą dėl to, kokia informacija yra man, kaip valstybės vadovui, yra pateikta, ir ar aš visą informaciją esu gavęs. Turiu šiek tiek apgailestauti, kad visas šis susirašinėjimas, tame tarpe – ir ministro atsakymas man, yra konfidencialus. Kas mane šiek tiek stebina. (...) Slaptumo grifas uždedamas tiktai tam, kad tokie dokumentai atrodytų įspūdingiau“, - ironizavo A. Kubilius.

Premjeras FNTT istorijoje teigė įžvelgęs tiek R. Palaičio, tiek savo paties klaidų. Tiesa, savo klaida A. Kubilius vadino nepajėgimą sulaikyti R. Palaičio.

„FNTT vadovų atleidimas buvo skubotas, nepagrįstas aiškiais motyvais. Matyt, šiame procese buvo neišvengta klaidų, kurias, tikiu, parodys ir mano minėti tyrimai. Galiu pastebėti, kad gal ir, kaip ministras pirmininkas, neišvengiau klaidų. Reikėjo intensyviau ieškoti būdų, kaip sulaikyti ministrą nuo klaidų. Klaidų visi padarome, klaidų pasitaiko mūsų gyvenime. Bet padarytas klaitas reikia taisyti“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Jis paragino R. Palaitį „taisyti klaidas“ ir grąžinti FNTT vadovus į darbą, kol to nepadarė teismas.

„Manau, kad ministro padaryti sprendimai galėtų būti atšaukti, ir pareigūnams sugrąžinta teisė dirbti su slapta informacija, ir pareigūnai grįžtų į darbą“, - pabrėžė A. Kubilius.

Paklaustas, ar pasitiki R. Palaičiu, premjeras teigė laukiantis jo sprendimo dėl „klaidų ištaisymo“.

„Aš to nesvarstau. Tai priklauso nuo elgesio, nuo supratimo, nuo savo padarytų klaidų ir gebėjimo jas ištaisyti“, - pridūrė A. Kubilius.

Premjeras tvirtino, esą jam pateikta medžiaga grįsta tik poligrafo tyrimais – kitos informacijos apie galimą FNTT vadovų nepatikimumą esą nei VSD, nei R. Palaitis nepateikė.

E.Masiulis ragina liautis drabsčiusis purvais

E. Masiulis po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams teigė kalbėjęs su LiCS pirmininko Algiu Čapliku apie FNTT skandalą. Tačiau Liberalų sąjūdis esą nesiruošia palaikyti nei LiCS, nei konservatorių.

„Apie jokius pasitraukimus iš koalicijos ar kažkokius kitokius ryžtingus veiksmus mes su LiCS nesame kalbėję. Prieš gerą savaitę mes tą temą aptarinėjome su ponu Čapliku, bet nei kažkokios paramos, nei kitokių prašymų mes nesulaukėme“, - kalbėjo E. Masiulis.

Vis dėlto Liberalų sąjūdis poziciją turi – vienintelė į FNTT konfliktą neįsitraukusi valdančioji partija ragina LiCS ir konservatorius užkasti karo kirvį.

„Norime paraginti tiek vienus, tiek kitus koalicijos partnerius baigti drabstytis purvais vieni ant kitų, o iš tikrųjų susikoncentruoti ties svarbiausiais šios Vyriausybės ir koalicijos prioritetais“, - sakė E. Masiulis.

Savo ruožtu R.Palaitis teigia, kad FNTT vadovai į darbą sugrąžinti nebus, o koalicijos išlikimas – ne jo, o valdančiųjų partijų reikalas.

I.Degutienė palaiko premjerą: FNTT pareigūnai turi būti grąžinti į pareigas

Seimo pirmininkė Irena Degutienė pritaria premjero Andriaus Kubiliaus pozicijai, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnai turi būti grąžinti į pareigas.

Seimo pirmininkė taip pat pabrėžia, kad buvusių FNTT vadovų kaltė yra teisiškai neįrodyta, o ir pats vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, kaip ir dauguma visuomenės, jų vadovaujamos institucijos darbą vertino gerai.

„Ministras turi galimybę pasitaisyti ir aš tikiu, kad jis būtent taip ir pasielgs“, - sako Seimo Pirmininkė I. Degutienė. Jos poziciją BNS perdavė atstovas spaudai Juozas Ruzgys.