"Pirmas klausimas būtų toks, ar Lenkijos švietimo įstatymas yra geras patiems lenkų politikams ir ekspertams. Reikia atsiminti, kad Lietuvos švietimo įstatymas po pavasarį priimtų pataisų yra toks pat, kaip Lenkijos švietimo įstatymas. Absoliučiai toks pat, vienas prie vieno", - interviu Lietuvos radijui antradienį sakė A.Kubilius.

"Įgyvendinimo pereinamieji laikotarpiai labai aiškiai ekspertiniame lygyje buvo įvardinti. Ir todėl atsakius būtent į tą pirmą klausimą, ar lenkų Švietimo įstatymas lenkams yra geras, aš manau, kad toliau erdvės politikavimui būtų žymiai mažiau", - kalbėjo Lietuvos premjeras.

Lenkijoje tautinės mažumos jau seniai laiko vienodą valstybinės kalbos egzaminą ir dalį dalykų mokosi valstybine lenkų kalba. Lietuvoje panašus valstybinės kalbos stiprinimas sukėlė vietos Lietuvos lenkų aktyvistų protestus.

A.Kubilius interviu taip pat paragino dėl ginčytinų klausimų daugiau diskutuoti ekspertams, o ne politikams.

"Būtų gerai, kad ir Lenkijoje kai kurie klausimai, iškylantys diskusijose, būtų labiau diskutuojami ekspertiniame lygyje ir mažiau politizuojami", - sakė A.Kubilius.

"Antras klausimas, į kurį taip pat turėtų atsakyti Lenkijos politikai ir ekspertai, vėlgi yra labai paprastas - ar galėtų Lenkijos politikai įvardinti, kurioje kitoje šalyje už Lenkijos ribų yra tiek daug lenkų vaikams skirta mokyklų kiek Lietuvoje", - pabrėžė premjeras.

Už Lenkijos ribų yra apie 160 mokyklų, kuriose yra mokama lenkų kalba, o Lietuvoje tokių mokymo įstaigų yra 100.

Paklaustas apie Lenkijos valdžios atstovų pareiškimus, esą Varšuvai baigiasi kantrybė dėl Lietuvos, A.Kubilius atsakė: "Mūsų kantrybė galbūt yra didesnė, ji tikrai nepasibaigė, nepaisant to, kad kartais mums atrodo, kad Lenkijos pusė elgiasi ne visada racionaliai".

Lietuvos premjeras taip pat sakė apgailestaujantis, kad Lenkijos pusė nepriėmė pasiūlymo steigti kitas darbo grupes spręsti socialinius klausimus pasienio regionuose gyvenantiems žmonėms.

A.Kubilius priminė, kad buvo pasiūlęs Lenkijos kolegai Donaldui Tuskui kurti darbo grupę, kad būtų galima "bendromis pastangomis padėti mums rūpimiems regionams Lietuvoje - Vilnijos regionui, ten, kur gyvena daugiau lenkų tautybės tautybės žmonių, o Lenkijoje - atitinkamai Suvalkų, Seinų regionui, kur gyvena daugiau lietuvių".

"Deja, buvau nustebęs, kai Lenkijos pusė atsisakė apie tai diskutuoti ir kalbėtis. Mes esame atviri dialogui, mes tikimės, kad lygiai taip pat atviro dialogo norės ir mūsų kaimynai", - kalbėjo A.Kubilius.