A. Kubilius neatmetė galimybės, kad pensijos bus karpomos rudeniop, tačiau dar prieš tai bus peržiūrimos valstybinės pensijos, įvairios rentos, našlių bei dirbančių pensininkų pensijos.

„Sutarėm dėl paprasto principo, kad peržiūrint „Sodros“ biudžetą ir išlaidas visų pirma turėtumėm pradėti nuo išlaidų, kurios yra mažiau socialiai jautrios. Turiu omenyje, pavyzdžiui, antrąsias pensijas. Mūsų veiksmų logika tokia: pirma turėtumėm peržiūrėti valstybines pensijas, įvairias rentas, toliau našlių pensijas, toliau dirbančių pensininkų pensijas, na ir tik tada jau žiūrėti į vadinamas socialines senatvės pensijas“, - po susitikimo žurnalistams sakė premjeras.

Negaliu pasakyti, kad būtumėm jau pasiekę sutarimą, bet mes manom, kad ir šią eilutę reikėtų peržiūrėti“, - pridūrė A. Kubilius ir priminė, kad, šalia pensijų karpymo, „Sodros“ biudžeto problemos bus sprendžiamos didinant „Sodros“ įmokas 2-3 proc.

Pensininkai siūlo karpyti motinystės išmokas

Iš pasitarimų kabineto pensininkų sąjungos „Bočiai“ vadovai išėjo nevieningos pozicijos: sąjungos pirmininkas Petras Ruzgus sakė suprantantis esamą situaciją ir dėl planuojamų karpymų pernelyg neprieštaravo, tuo metu jo pavaduotojas, telšietis Kaetonas Šliogeris apie pensijų mažinimą nenorėjo net girdėti.

„Pensijos negali būti mažinamos, žmonės uždirbo pensijas, jie turi pagal Konstituciją jas ir gauti. Mes pirmu klausimu kėlėm ir premjeras pritarė, kad signatarų rentos, valstybės pensijos, kur po dvi-tris gauna, štai jos turi būti mažinamos ir pakankamai daug – 50 proc.“, - po susitikimo kalbėjo K. Šliogeris.

„Bočių“ sąjungos pirmininko pavaduotojas teigia, kad valstybė galėtų rezervų ieškoti mažindama motinystės (tėvystės) išmokas.

„Pagaliau ne paslaptis, kad dėl motinystės (išmokų – DELFI) – nors čia ir demonstracijos, ir streikai – bet yra kai kurių nesąžiningų momentų tais klausimais. O senatvės pensininkų pensijos turi būti neliečiamos“, - nukirto K. Šliogeris.

Pensininkų sąjungos valdybos nario Jono Treinio teigimu, su premjeru rankomis sukirsta tik dėl bazinių pensijų neliečiamumo: „Sutarėm visi – bazinės, pagrindinės pensijos nemažinti, tą jau sutarėm, o antroji pensijos dalis apie tą dar diskutuojam. O kad bazinė nemažės – prižadėjo, sumušėm rankomis – tas jau tvarkoje“.