Žinių radijo laidoje „Pozicija“ ketvirtadienį Vyriausybės vadovas teigė, kad Varšuvą pasiekia ne žinios apie tikrąją lenkų tautinės mažumos situaciją, o subjektyvūs politinių jėgų, pavyzdžiui – Valdemaro Tomaševskio vadovaujamos Lietuvos lenkų rinkimų akcijos, įspūdžiai.

„Man tikrai kartais susidaro vaizdas, kad Lenkijos vadovybėje, Varšuvoje, apie tautinių mažumų situaciją, apie mūsų priimamus sprendimus yra sprendžiama ne pagal objektyvius parametrus, dalykus ar, sakysim, teisės aktus. O pagal tai, kaip juos komentuoja ir kaip juos vertina Lenkų rinkimų akcija ar kitos politinės Lietuvoje veikiančios lenkų organizacijos“, - kalbėjo A. Kubilius.

Anot premjero, apie lenkų tautinės mažumos situacijos depolitizavimą kalbėta ir su Lietuvoje neseniai viešėjusiu Lenkijos vyriausybės vadovu Donaldo Tusku.

„Apie tai kalbėjau ir su ministru pirmininku D. Tusku, kai lankėsi Palangoje. Ir iš tikrųjų sutarėme, kad tikrai tautinių mažumų klausimų nereikėtų politizuoti, nereikėtų leisti, kad kas nors savo asmeninę politinę karjerą tuo klausimu remtų“, - tęsė A. Kubilius.

Premjero žodžiais, problemoms spręsti iš tiesų reikalingos dvišalės ekspertų grupės – jos esą veikė dar prieš porą metų, tačiau nustojo dirbusios ne dėl Lietuvos kaltės. Dabar šis darbas mūsų valstybės iniciatyva yra atnaujinamas – jau ateinantį pirmadienį Druskininkuose susitiks Lietuvos ir Lenkijos švietimo ekspertai. A. Kubilius viliasi, kad tokie žingsniai „leis ir Lenkijos vadovybei žymiai objektyviau pamatyti mūsų daromų sprendimų švietime esmę“.

Aštrios Lenkijos prezidento Bronislawo Komorowskio kritikos Lietuvai premjeras nekomentavo. DELFI primena, kad Lenkijos vadovas pareiškė, jog Varšuva pernelyg ilgai laukė geros valios iš Vilniaus, o dabar matyti, kad „lietuviška ožka“ pas jokį vežimą neateis“.