Kartu Vyriausybės vadovas atkreipė dėmesį, kad iki šiol pastangos atkurti kokią nors sąjungą posovietinėje erdvėje nebuvo sėkmingos.

"Ekonominės integracijos tendencijos pasaulyje stebimos, natūralios. Globali konkurencija reikalauja būtent tokių pastangų, tokio vienijimosi ir tokios eigos", - ketvirtadienį Žinių radijui sakė A.Kubilius.

"Be abejo, kad kai kurių šio regiono - Rusijos, Baltarusijos ar aplink esančių valstybių - lyderių galvose dar yra nemažai nostalgijos tai imperinei Rusijos praeičiai, sovietinės Rusijos praeičiai. Tai irgi, matyt, yra tam tikras variklis tų veiksmų", - kalbėjo Lietuvos premjeras.

"Bet noriu priminti, kad ne visos pastangos atkurti tos erdvės sąjungą buvo sėkmingas, buvo NVS (Nepriklausomų valstybių sandraugos) kūrimas, buvo Rusijos-Baltarusijos vienijimasis. Pažiūrėsime, kokį rezultatą duos ši nauja iniciatyva", - pridūrė A.Kubilius.

Praeitą savaitę Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas Kremliuje su Baltarusijos ir Kazachstano vadovais Aleksandru Lukašenka ir Nursultanu Nazarbajevu pasirašė deklaraciją dėl tolesnės Eurazijos ekonominės integracijos.

Trys minėtos šalys jau yra sudariusios muitų sąjungą, bet Eurazijos Sąjungos, kuri turėtų savo vykdomąją instituciją ir prižiūrėtų vieną bendrą ekonominę erdvę, sukūrimas būtų naujas didžiulis žingsnis.

Kremlius nenurodė, kada bus sukurta pati Eurazijos Sąjunga, bet dienraštis "Vedomosti" citavo šaltinius, kurie sakė, jog bus iškeltas tikslas ją įkurti 2015 metais.

Vladimiras Putinas spaudoje paskelbtame straipsnyje yra rašęs, kad Sąjunga bus kuriama remiantis Europos Sąjungos (ES) patirtimi ir kad ji bus "istorinis laimėjimas" buvusios sovietinės erdvės valstybėms.

Anksčiau Sovietų Sąjungos žlugimą didžiausia 20-ojo amžiaus geopolitine katastrofa vadinęs buvęs KGB karininkas V.Putinas neigė, kad paprasčiausiai nori kitu pavadinimu atkurti Sovietų Sąjungą.

Kol kas neaišku, kokį poveikį šis projektas padarys Rusijos stojimui į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO).

Kaip numatoma, sutartis dėl Eurazijos ekonominės komisijos (EEK) turi pradėti veikti nuo 2012 metų sausio 1 dienos, drauge su ja įsigalios ir bendroji ekonominė erdvė.